•  apr 11, 2022

Vrste psorijaze slike

Vesna Objavio Vesna
Vrste psorijaze slike

Obično je obilježen crvenilom, često i sitnim mjehurićima, uz svrbež i peckanje. U liječenju osipnih bolesti najvažnije je utvrditi koji je razlog izbijanja osipa i terapiju usmjeriti na uklanjanje uzroka nastanka. Ukoliko je, na primjer, osip izazvan alergijskom reakcijom na lijek ili hranu, prvo je potrebno ukloniti lijek, odnosno namirnicu koja izaziva alergijsku reakciju.

Ukoliko je osip infektivni, liječi se uzročnik bakterija, virus, parazit ili gljiva koji je osip izazvao. Nema jedne savršene kreme za sve osipe. Izbor kreme ovisi o vrsti osipa.

U dogovoru s liječnikom može se primijeniti lokalna protuupalna terapija, prvenstveno lokalna kortikosteroidna terapija, koja će brzo smiriti upalu u koži i svrbež.

Ukoliko se radi o infektivnom uzroku, liječnik će preporučiti kreme s antibakterijskim, antivirusnim, antimikotičnim ili antiparazitarnim djelovanjem. Kod najvećeg broja osipa savjetuje se i primjena neutralnih krema ili masti koje obnavljaju kožnu barijeru. Ovaj tip neutralnih krema nikako nemojte koristiti kod osipa izazvanih vrućinom ili znojenjem jer će se osip pogoršati.

Pročitajte više o pravilnoj njezi suhe kože. Kako nema jedne kreme za sve osipe, tako nema niti univerzalnih tableta koje pomažu kod svih osipa. Za smirivanje svrbeža kod alergijskih osipa često se primjenjuju tablete antihistaminika. Ukoliko se radi o infektivnim osipima, primijenit će se tablete prema uzročniku koji ih je izazvao. Brojni su prirodni lijekovi za osip, od lokalnih do peroralnih pripravaka. Kako ovaj oblik liječenja nema znanstvenu osnovu, o njemu nećemo govoriti.

Kod liječnika hitno otići. Liječniku treba otići ako osip traje duže vrijeme i ne smiruje se unatoč provedenoj terapiji. Svaki osip kod malog djeteta traži pregled liječnika dok se ne utvrdi razlog nastanka osipa. Manifestacije osipa su mnogobrojne. Za većinu osipa bit će potreban pregled liječnika koji će uzeti detaljnu anamnezu i pokušati već na taj način utvrditi razlog izbijanja osipa. Prema potrebi, učinit će se i ciljana obrada, na primjer, brisevi kože, alergološka obrada i biopsija kože.

Liječenje je važno usmjeriti na uzrok nastanka osipa. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju.

Genetski je uvjetovana i jednako se često pojavljuje kod oba spola. Ujedno je i jedna od najčešćih kroničnih bolesti kože. Na temelju kliničke slike razlikujemo dva najčešće oblika psorijaze, pustuloznu i plak-psorijazu lat. To su bolesnici kod kojih je rizik za komorbiditete i smrt veći nego u općoj populaciji.

Nova otkrića i razumijevanje patogeneze dokazuju kako psorijaza nije samo bolest kože već i bolest čitavog tijela.

vrste psorijaze: slike, simptomi i tretmani

Neliječena i neadekvatno liječena psorijaza predstavlja veliko psihičko opterećenje te povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti.

Napredak na području liječenja psorijaze omogućava povratak prvotnog izgleda kože i smanjuje rizik razvoja tzv. Zato je vrlo važno pravovremeno prepoznati psorijazu te bolesniku omogućiti odgovarajuće liječenje.

Bolesnicima sa psorijazom su potrebne redovite kontrole kod liječnika specijaliste te pridržavanje terapije kako bi se postigao što bolji učinak liječenja. Psorijaza je uvjetovana genetksim čimbenicima. Mutacije tih specifičnih devet lokusa se mogu identificirati kod oboljelih. Pretilost, pušenje, česta konzumacija alkohola, stres i izloženost kože hladnim temperaturama su čimbenici koji psorijazu pogoršavaju.

Najčešće su pogođeni prsti na rukama i nogama, no mogu biti zahvaćeni i kukovi, koljena, kralježnica te križno-zdjelični zglob. Težinu psorijaze procjenjujemo na temelju opsega zahvaćenosti kože i utjecaja na kvalitetu života bolesnika. Ovo je važan korak u odabiru prikladne i ispravne terapije za svakog bolesnika. Određivanje težine bolesti je također nužno kako bi se pratila učinkovitost liječenja.

Liječenje kronične plak psorijaze ovisi o težini bolesti. U liječenju blage psorijaze primjenjuju se različiti lokalni pripravci.

Za srednje tešku psorijazu do tešku plak-psorijazu uz lokalne se pripravke primjenjuje fototerapija, sustavna terapija PUVA-terapija, retinoidi, metotreksat, ciklosporin te biološka terapija infliksimab, etanercept, adalimumab, ustekinumab, sekukinumab. I oni bolesnici koji se već liječe ultraljubičastim svjetlom, sustavnom terapijom ili biološkim ljekovima također mogu kombinirati lokalnu terapiju prema uputstvu liječnika specijaliste.

Pojava psorijaze može biti postepena ili nagla. Veruje se da joj prethodi veliki stres, koji traje u kontinuitetu. Takođe, naučnici veruju da nasledni faktor tj. Pored ovih, postoji i čitav niz faktora koji izazivaju provokaciju imunog sistema, koja za posledicu ima hronični upalni proces kože. Pojedine loše navike, kao što su neumerenost u hrani, alkoholu i nikotinu se dovode u vezu sa povećanim rizikom za nastanak psorijaze. Važno je istaći, da ove pomenute loše navike direktno utiču na smanjenje efikasnosti primenjene terapije.

Među uzroke koji mogu uticati na pojavu psorijaze mogu se navesti i različite vrste infekcija, među kojima posebnu pažnju dobijaju HIV oslabljen imuni sistem i beta-hemolitički streptokok, te sunčane opekotine, zatim Koebnerov fenomen, klimatski uslovi područja bliža polovia beleže veću stopu oboljevanja, kao i upotreba lekova kao što su: beta-blokatori, interferon, litijum, ACE inhibitori.

Zone na kojima se najčešće javljaju promene su: laktovi, kolena, potiljačni deo glave, torzo, šake i stopala ređe na licu, ali ukoliko se pojavi ovde može ukazati na težak oblik psorijaze.

Ipak je važno istaći da se ovo rekurentno oboljenje može manifestovati bilo gde, te mogu biti zahvaćeni i nokti, prepone, genitoanalno područje, pa čak i zglobovi. Promene koje su nepravilnog oblika, mogu biti praćene peckanjem, svrabom, pa čak i bolom. Prekrivene su srebrnim ili svetlo sivim ljuspama. Psorijaza može iznimno zahvatiti kožu u cijelosti, pa je tada riječ o eritrodermijskoj psorijazi. Osobit oblik psorijaze je pustulozna psorijaza koja se očituje upalnim, crvenkastim žarištima na čijoj se površini nalaze sitni mjehurići ispunjeni žućkastm sadržajem.

Te promjene mogu se nalaziti samo na dlanovima i stopalima ili mogu zahvatiti sve dijelove kože. Pri donošenju odluke o načinu liječenja psorijaze, treba voditi računa o bolesnikovoj dobi, kliničkoj slici bolesti, proširenosti psorijatičnih promjena kao i općem stanju bolesnika.

Osobito je važno bolesniku detaljno objasniti o kakvoj se bolesti radi, podučiti ga o važnosti uklanjanja provocirajućih čimbenika bolesti i načinima liječenja. S obzirom na to da se radi o bolesti koja često utječe na osobnost bolesnika, razgovor i povjerenje između bolesnika i liječnika dermatologa koji ga liječi od osobite su važnosti. Većina bolesnika liječi se ambulantno, a u težim slučajevima potrebno je bolničko liječenje.

U liječenju psorijaze djelotvornom se pokazala primjena ultraljubičastog zračenja iz umjetnih izvora. Zbog povoljnog učinka sunca i kupanja u morskoj vodi, bolesnicima sa psorijazom savjetuje se boravak na moru tijekom ljetnih mjeseci. U liječenju psorijaze učinkovitom se pokazala i naftalanoterapija koja se provodi u Lječilištu Naftalan u Ivanić-Gradu.

U teških oblika psorijaze potrebno je primijeniti sustavnu terapiju. Najčešće se primjenjuju derivati vitamina A retinoidi, zatim citostatik metotreksat u niskim dozama i imunosupresiv ciklosporin. Budući da uzrok psorijaze još uvijek nije otkriven, za sada nema idealnog lijeka za psorijazu. Danas se u suvremenom pristupu liječenju psorijaze daje prednost kombiniranom i rotacijskom liječenju tj.

Na taj se način izmjenom pojedinih lijekova smanjuje mogućnost popratnih pojava koje obično nastaju nakon dugotrajne primjene nekog lijeka. Naslovnica Priručnik bolesti Pitanja i odgovori Kontakt. Mapa tijela.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar