•  apr 13, 2022

Psorijazom plak sr

Vesna Objavio Vesna
Sr psorijazom plak

Simptome psorijaze mogu pojačati lekovi poput antidepresanata, antihipertenziva, beta blokatora i lekova protiv malarije. Bolesti Psorijaza. Vrste psorijaze su: Psoriasis vulgaris — naziva se i plak psorijaza. Ovo je najčešća vrsta psorijaze koja nastaje kao posledica preteranog akumuliranja novih ćelija epitela ispod starih, i uglavnom se manifestuje pojavom krasta ili perutanjem kože na laktovima.

Psoriasis guttata — odnosno gutatna psorijaza, je vrsta psorijaze koja se najčešće javlja kod dece i adolescenata nakon bakterijske infekcije grla. Manifestuje se pojavom malih crvenih lezija na koži, uglavnom leđima.

Psoriasis pustulosa — često i gnojna psorijaza, je vrlo retka vrsta psorijaze koja se javlja naglo i bez prethodnih simptoma, uglavnom kod starijih ljudi Inverzna psorijaza — tip psorijaze koji se uglavnom javlja kod starijih ljudi. Pojavljuje se u obliku glatkih crvenih lezija na delovima tela koja mogu postati nadražena znojenjem ili na mestima gde ima mnoštvo prevoja na koži ispod grudi i pazuha kao i na preponama Uzroci Još uvek nije poznato šta uzrokuje psorijazu.

Simptomi Simptomi psorijaze zavise od njenog tipa: Plak psorijaza — simptomi se mogu pojaviti i nestati i po nekoliko puta. Optimizacija liječenja dislipidemije u bolesnika sa ishemijskom bolesti srca. Hiperlipidemija kod kroničnih bubrežnih bolesnika.

Interventna pulmologija: jučer - danas - sutra dr. Sonja Badovinac, dr. Bronhoskopija - pogled iznutra dr. Denis Baričević, dr. Fremanezumab: Rezultati kliničkih ispitivanja prof. Damir Petravić, dr. Liječnici obiteljske medicine imaju na raspolaganju široku paletu topikalnih pripravaka u liječenju psorijaze. Važan je individualizirani pristup pacijentu uzimajući u obzir njegovu dob, proširenost bolesti te stavove o bolesti. Dva su osnovna oblika bolesti: pustulozna i plak psorijaza psoriasis vulgaris koja je mnogo češća.

Oko dvije trećine pacijenata ima blagi do srednje teški tip bolesti, dok trećina ima srednje tešku do tešku psorijazu 1. Dijagnoza se temelji na tipičnoj kliničkoj slici, anamnezi, samo je rijetko potrebno učiniti biopsiju kože radi ispravne dijagnoze 1.

Lezije su oštro ograničeni eritematozni plakovi sa srebrnim ljuskama. Karakteristično je simetrične distribucije sa lezijama na ušima, laktovima, koljenima, paraumbilikalno, duž glutealne brazde, na genitalijama. Nokti, vlasište i zglobovi također mogu biti zahvaćeni 2. Da bi pravilno liječili bolesnike, potrebno je odrediti težinu bolesti. Određuje se primjenom indeksa PASI engl. Dermatological Quality of Life Indeks.

PASI vrednuje površinu kože zahvaćene lezijama te stupanj eritema, infiltracije i ljuskanja lezija. BSA vrednuje postotak zahvaćenosti površine kože lezijama. DLQI pokazuje i vrednuje utjecaj psorijaze na svakodnevni život bolesnika 1. Blaga psorijaza se liječi topikalnim pripravcima, a za srednje tešku i tešku uz lokalne pripravke se primjenjuju fototerapija i razni oblici sustavne terapije.

Topički preparati — kortikosteoridi, salicilna kiselina, vitamin D3, tazaroten, inhibitori kalcineurina, katrani. Učinak se može pojačati dodatkom salicilne kiseline, a mogu se kombinirati i sa derivatima vitamina D kalcipotriol i sustavnom terapijom.

Inhibitori kalcineurina pimekrolimus i takrolimus koriste se za liječenje psorijaze na licu, pregibima i anogenitalnom području, drugdje se ne preporučuju. Tazaroten se primjenjuje za liječenje blažih oblika psorijaze u obliku gela ili kreme, učinkovit je u kombinaciji s topičkim kortikosteroidima. Katrani nemaju dokazanu djelotvornost ni kao monoterapija niti u kombinaciji s ostalim lokalnim pripravcima.

Ne preporučuju se zbog karcinogenosti. Fototerapija za liječenje koristi umjetno UBV svjetlo bez dodatka fotosenzibilizatora. Sustavno liječenje — konvencionalni lijekovi — metotreksat, retionidi, ciklosporin. Metotreksat MTX — antagonist je folne kiseline i koristi se za liječenje teške psorijaze, kod bolesnika s pridruženim psorijatičnim artritisom i pustuloznom psorijazom. Uzima se jednom tjedno oralno, supkutano ili intramuskularno. Dan nakon primjene MTX uzima se folna kiselina u dozi 5 mg.

Pogodan je za dugotrajnu uporabu uz redovnu kontrolu krvne slike, jetrene funkcije te kontracepciju. Ne preporuča se dugotrajna uporaba, a u remisiji se doza snižava.

Potrebna je kontrola jetrene funkcije te kontracepcija. Maksimalno trajanje liječenja je 6 tjedana, ako nema poboljšanja, postepeno se ukida. Lokalno liječenje: Emolijensi obuhvaćaju emolijentne kreme, masti, vazelin, parafin te čak hidrogenizirana biljna ulja za kuhanje. Kako se ljuskanje smanjuje promjene mogu izgledati crvenije ili prozirnije.

Emolijensi su bezopasni i vjerojatno bi ih trebalo koristiti uvijek kod blago umjerene psorijaze. Salicilna kiselina je keratinolitik koji omekšava ljuske, olakšava njihovo odstranjivanje i povećava apsorpciju drugih sredstava. Osobito je korisna kao sastavnica liječenja vlasišta; ljuske na vlasištu mogu biti prilično debele. Masti, otopine ili šamponi s ugljenim katranom djeluju protuupalno i na nepoznat način smanjuju hiperproliferaciju keratinocita.

Tipično se nanose prije spavanja i ispiru ujutro. Mogu se rabiti u kombinaciji s lokalnom primjenom kortikosteroida ili uz izlaganje prirodnoj ili umjetnoj ultraljubičastoj svjetlosti UV B — nm u sve većim količinama Goeckermanov režim. Antralin je lokalno djelujuće protuproliferativno, protuupalno sredstvo.

Mehanizam djelovanja je nepoznat. Antralin može djelovati nadražujuće i treba ga se primjenjivati pažljivo u područjima kožnih nabora; također ostavlja boju.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar