•  apr 14, 2022

Psorijaza po rukama

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza po rukama

Kalcipotriol je analog vitamina D 3 za lokalnu primjenu, koji izaziva normalnu proliferaciju i diferencijaciju keratinocita; može se rabiti u kombinaciji s lokalnom primjenom kortikosteroida npr. Tazaroten je retinoid za lokalnu primjenu. Kad se primjenjuje sam, manje je učinkovit od kortikosteroida, ali je koristan kao dodatno liječenje.

Sistemsko liječenje: Metotreksat uzet na usta je najučinkovitiji oblik liječenja kod teške onemogućavajuće psorijaze, osobito kod teškog psorijatičnog artritisa ili proširene eritrodermne ili pustularne psorijaze koja ne odgovara na lokalno liječenje ili liječenje psoralenom—uljtraljubičastim zrakama PUVA.

Čini se kako metotreksat ometa brzu proliferaciju stanica epidermisa. Treba nadzirati hematološku, bubrežnu i jetrenu funkciju. Doziranje se razlikuje, tako da liječenje metotreksatom poduzimaju samo liječnici s iskustvom u liječenju psorijaze. Sistemski primijenjeni retinoidi acitretin, izotretinoin mogu biti učinkoviti kod teških i otpornih slučajeva obične psorijaze, pustulozne psorijaze kod koje se prednost može davati izotretinoinu i hiperkeratotične palmoplantarne psorijaze.

Zbog teratogenog potencijala i dugotrajnog zadržavanja acitretina u tijelu, žene ne smiju biti u drugom stanju i treba ih upozoriti da se čuvaju da ne ostanu trudne barem 2 god. Ograničenja glede trudnoće se odnose i na izotretinoin, no on se ne zadržava u tijelu dulje od 1 mj. Dugotrajno liječenje može izazvati difuznu idiopatsku koštanu hiperostozu DISH —vidi str. Ciklosporin je imunosupresiv koji se može primijeniti kod teške psorijaze. Primjenu treba ograničiti na nekoliko mjeseci rijetko, do 1 god.

Njegov učinak na bubrege i mogući dugoročni učinci na imunološki sustav sprječavaju njegovu širu primjenu. Drugi imunosupresivi, poput hidroksiureje, 6—tiogvanina i mikofenolat mofetila imaju usku terapijsku širinu tj. U imunoterapijska sredstva spadaju inhibitori faktora tumorske nekroze TNF — α etanercept i infliksimab, alefacept i efalizumab biologici— vidi str.

Inhibitori TNF— α dovode do dugotrajnog povlačenja psorijaze, no njihova se neškodljivost još istražuje. Alefacept je rekombinantni humani fuzijski protein sastavljen od CD2 vežuće domene leukocitnog s funkcijom povezanog antigena LFA tipa 3 i Fc fragmenta humanog IgG1.

Alefacept smanjuje broj memorijskih efektornih T stanica bez utjecaja na broj naivnih T stanica i učinkovito liječi plakove. Efalizumab je monoklonsko protutijelo koje reverzibilno veže CD11a, podjedinicu LFA—1, blokirajući tako migraciju T stanica, njihovo vezanje i aktivaciju.

Liječenje svjetlošću: Liječenje UV zrakama fototerapija se tipično provodi u bolesnika s opsežnom psorijazom. Kod PUVA se nakon oralno primijenjenog metoksipsoralena, fotosenzibilizatora, provodi izlaganje UVA zrakama dugih valnih duljina — nm. PUVA ima antiproliferativni učinak i također pomaže pri normalizaciji diferencijacije keratinocita. Započinje se s malim dozama svjetlosti koje se povećavaju prema podnošenju.

Ako je doza lijeka ili UVA prevelika, mogu nastati teške opekline. Premda je liječenje urednije od lokalnog i može dovesti do mjesecima dugih remisija, ponavljana liječenja mogu povećati incidenciju s UV—izazvanog raka kože. Kad se primjenjuje uz peroralane retinoide, potrebno je manje UV zraka tzv. Za učinkovito liječenje sve se više rabi uski snop UVB zraka, uz koji nisu potrebni psoraleni. Izbor liječenja: Za izabiranje specifičnih sredstava i kombinacija potrebna je uska suradnja s bolesnikom, imajući uvijek na umu nepovoljne učinke liječenja.

Ne postoji jedna idealna kombinacija ili niz sredstava, no liječenje treba biti što jednostavnije. Prednost se daje monoterapiji, no kombinacijsko je liječenje uobičajeno. Češće se javlja kod pretilih osoba, a pogoršava se trenjem i znojenjem. Pustularna psorijaza - Ovaj rjeđi oblik psorijaze može zahvatiti veće površine generalizirana pustularna psorijaza ili manje površine na rukama, stopalima ili vrhovima prstiju.

Obično se razvija brzo. Mjehuri ispunjeni gnojem javljaju se nekoliko sati nakon što je koža pocrvenjela i postala osjetljiva. Mjehuri se suše nakon jednog do dva dana, ali se mogu ponovo pojaviti nakon nekoliko dana ili tjedana.

Generalizirana pustularna psorijaza može izazvati povišenu temperature, zimicu, jaki svrbež i umor. Eritodermična psorijaza - Najrjeđi oblik psorijaze koji može zahvatiti cijelo tijelo i prekriti ga s crvenim osipom koji se ljušti i koji jako svrbi i peče.

Okidač za pojavu mogu biti teške opekotine od sunca, kortikosteroidi i drugi lijekovi ili neki drugi oblik psorijaze koji nije liječen na odgovarajući način. Psorijatični artritis - Osim upaljen, ljuskave kože, psorijatični arthritis uzrokuje točkasta udubljenja i promjenu boje na noktima te oticanje i bol u zglobovima što je tipično za artritis.

Također može uzrokovati upale oka kao što je konjuktivitis. Simptomi se kreću od blagih do teških, a psorijatični artritis može zahvatiti bilo koji zglob. Mada ta bolest obično ne dovodi do takvih deformacija kao druge vrste artritisa, može uzrokovati ukočenost i progresivno oštećenje zglobova koje u najtežim slučajevima vodi trajnoj deformaciji. Više možete saznati u centru za edukacije Upalne reumatske bolesti - Psorijatični artritis. Savjetujte se s vašim liječnikom u sljedećim slučajevima: Ako vaša psorijaza prelazi iz faze neugodne pojave u nelagodu koja izaziva bol.

Ako vam psorijaza otežava obavljanje uobičajenih poslova. Ako ste zabrinuti zbog izgleda vaše kože. Ako imate problema sa zglobovima kao što su bol i oticanje ili niste u stanju obavljati svakodnevne poslove.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar