•  apr 12, 2022

Oboljenje koze psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Oboljenje koze psorijaza

Većina omogućava pacijentima povlačenje psorijaze na minimalnu površinu, a poneki i potpuno povlačenje svih promjena. Stoga naši pacijenti oboljeli od srednje teškog i teškog oblika psorijaze očekuju od liječenja gotovo čistu ili čistu kožu.

Procjena težine bolesti je u oboljelih nužna. Najčešće korištena je PASI engl. Psoriasis Area Severity Index vrijednost i odnosi se na procjenu površine kože zahvaćene psorijazom. Njome se procjenjuje i uspješnost liječenja. Procjena kvalitete života se izražava kao DLQI engl. Dermatology Life Quality Index. Skala je od 0 do 30 bez utjecaja-osobito jak utjecaj. Bitan je u procjeni težine bolesti kao i uspješnosti liječenja.

Tekst: Dr. Kaštelan M, i suradnici. Smjernice za dijagnostiku i liječenje vulgarne psorijaze. Pašić A. Eritematoskvamozne i papulozne dermatoze. U: Lipozenčić J i suradnici. Medicinska naklada Zagreb ; National Psoriasis Foundation: Clinical consensus on psoriasis comorbidities and reccomendations for screening. J Am Acad Dermatol ; Javlja se u mlađih odraslih osoba, obično tjedna nakon streptokokne infekcije gornjih respiratornih puteva, a može potpuno nestati tijekom nekoliko tjedana.

Uz kožu, napada i zglob Postoje teški klinički oblici psorijaze, u kojima su zahvaćeni zglobovi. U teške oblike psorijaze ubraja se pustulozna i eritrodermijska psorijaza. Specifičnost je teških oblika psorijaze prisutnost općih simptoma i zahvaćenost većih površina kože te je potrebno bolničko liječenje i primjena sistemske terapije. Svrbež je često prisutan kod psorijaze, a češći je u eritrodermijskoj psorijazi, u koje je koža difuzno crvena i ljušti se.

Bolesnici sa psorijazom češće obolijevaju od kardiovaskularnih, metaboličkih i endokrinoloških poremećaja, što dodatno utječe na kvalitetu njihova života. Velik postotak bolesnika sa psorijazom pati od anksioznosti i depresije, a češće se javljaju i ostali psihički poremećaji, poput alkoholizma, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, posttraumatskog stresnog poremećaja te shizofrenije.

Nepravedna stigma Iako postoje različiti oblici psorijaze te velike razlike u stupnju zahvaćenosti kože, bolesnici sa psorijazom stigmatizirani su, osjećaju sram i krivnju, imaju nisko samopouzdanje, što je dodatni izvor kroničnog stresa koji podržava bolest.

Psorijaza i psorijatični artritis, kao dugotrajne i iscrpljujuće bolesti, imaju velik utjecaj na kvalitetu života, ne samo bolesnika, nego i njihovih obitelji. Bolesnik sa psorijazom mnogo vremena provodi u liječenju svoje bolesti, ponekad ne želi izlaziti iz kuće ili izbjegava javna mjesta poput bazena, plaže li sportske dvorane, a što sve utječe na način na koji obitelj bolesne osobe provodi svoje vrijeme. U psorijatičnom artritisu, bol uzrokuje smanjenje fizičke aktivnosti, uključujući seksualne odnose, izbjegavanje socijalnih interakcija te odgovornosti na poslu i u obitelji.

Iako poboljšanje ili izlječenje kožnih promjena može utjecati na smanjenje psihičkih tegoba psorijatičara, većina bolesnika i dalje psihički pati. Stoga je liječenje psorijaze dugotrajan i zahtjevan proces, s terapijskim ciljem izlječenja osobe, a ne samo bolesti. Liječenje je individualno te ovisi o godinama, spolu, zanimanju, intelektualnim sposobnostima bolesnika, tipu bolesti, zahvaćenosti kože i zglobova, trajanju i povijesti bolesti.

Kreme za blaže i tablete za teže oblike Liječenje psorijaze može biti lokalno kreme, losioni i najčešće se primjenjuje u blažim oblicima bolesti. Velikoj grupi katranskih preparata pripada naftalan. Radi se o tekućini tamno smeđe boje, karakterističnog aromatičnog mirisa. Naftalan ima antiinflamatorno i antioksidativno djelovanje. Smanjuje stvaranje stanica na površini kože epidermopoezu i time smanjuju ljuštenje kože, svrbež i upalu.

Katran uzrokuje vrlo malo nuspojava, ali prlja odjeću i posteljinu te ima jaki miris. Katran se nalazi u bezreceptnim šamponima, kremama i uljima. Kalcipotriol je sintetički analog D3 vitamina koji se zadnjih tak godina primjenjuje u blagih i srednje teških oblika psorijaze. Djeluje protuupalno te usporava dijeljenje epidermalnih stanica i regulira diferencijaciju keratinocita.

Učinak preparata poboljšava se istovremenom primenom UVB — fototerapije. Moguće je primjeniti i okluzivnu tehniku te naizmjenično primjenjivati preparat s kortikosteroidima. Tazaroten je esterificirani oblik retinoida koji se u koži pretvara u svoju aktivnu formu, tazarotensku kiselinu. Kao i drugi derivati vitamina A, tako i tazaroten normalizira aktivnost DNK u stanicama kože i smanjuje upalnu reakciju. Najčešća nuspojava je iritacija ili nadraženost kože.

Ovaj preparat može povećati osjetljivost kože na sunčevu svjetlost, stoga se tijekom terapije mora upotrebljavati adekvatna fotozaštita. Preparati sa tazarotenom ne koriste se kod trudnoće i dojenja zbog mogućeg teratogenog delovanja na fetus. Iako je rizik od oštećenja ploda za topičke retinoide mnogo niži nego za oralne retinoide, svakako obavijestite svoga liječnika da ste trudni ili namjeravate zatrudnjeti prije nego počnete primjenjivati tazaroten.

Najčešće nuspojave kod primjene tazarotena su svrbež kože, osjećaj žarenja, crvenilo, iritacija kože, ljuštenje, kontaktni dermatitis, bolovi, pa i pogoršanje psorijaze. Inhibitori kalcineurina takrolimus i pimekrolimus su registrirani samo za liječenje atopijskog dermatitisa, ali ispitivanja su pokazala da su učinkoviti i u liječenju psorijaze. Smatra se da inhibitori kalcineurina sprječavaju aktiviranje T limfocita te se tako smanjuje upala i stvaranje psorijatičnog plaka. Najčešća nuspojava je nadraženost kože u početku primjene.

Ovi preparati imaju posebnu primjenu na područjima gdje je koža tanka, kao što je koža oko očiju. Naime, steroidne kreme ili retinoidi previše nadražuju takvu kožu i mogu izazvati štetne učinke. Najjednostavniji oblik fototerapije je prirodna fototerapija kada se koža izlaže sunčevim zrakama.

Pri tome je važno kontrolirano izlaganje UV zrakama u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Kratko dnevno izlaganje malim količinama sunčeve svjetlosti može poboljšati psorijazu dok intenzivno izlaganje sunčevim zrakama može pogoršati simptome i uzrokovati oštećenje kože. Drugi oblici terapije svjetlošću uključuju uporabu umjetnih izvora ultraljubičastih A UVA ili ultraljubičastih B UVB zraka, bilo samih ili u kombinaciji s lijekovima.

Obično se primjenjuje tri do četiri puta tjedno dok se ne poboljša stanje kože. Broj ekspozicija ovisi o jačini upale i učinku fotototerapije. Fotokemoterapija podrazumijeva uzimanje ili nanošenje blago fotosenzibilirajućeg lijeka 8-methoxypsoralen prije izlaganja UVA svjetlosti.

PUVA terapija provodi se puta tjedno tijekom određenog broja eskpozicija. Kombinirana terapija svjetlošću — Kombiniranjem UV svjetlosti s drugim terapijama kao što su retinoidi, često se poboljšava djelotvornost fototerapije.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar