•  apr 10, 2022

Kortikosteroidi za ekcem i psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Psorijazu i za kortikosteroidi ekcem

Psorijaza psoriasis je hronična bolest kože, čije su osnovne manifestacije pojava crvenila na koži eritem i ljuštenje kože deskvamacija. U zavisnosti od slučaja bolest može zahvatiti samo pojedine delove kože i tako ostati tokom celog života, ali se može proširiti i na celo telo. Bolest najčešće zahvata kožu lakta i kolena, ali se često može uočiti i na trupu pacijenata. U ovim slučajevima pored primene kreme koja se nanosi na sve zahvaćene površine kože koriste se kapi i sirup, kojima se postiže čišćenje organizma izbacivanje sekreta i toksina i jačanje imuniteta.

Svi preparati su na biljnoj bazi, bez primesa kortikosteroida. Ekcem eczema, herpes i drugi kožni problemi skin disorders takođe se uspešno tretiraju Bioeliksir Dermio kremom. Dermatitis atopica ekcem je teško kožno oboljenje, koje se ispoljava izrazeno suvom, crvenom, ispucalom kožom, praćen velikim svrabom. Javlja se se obično na prevojima kolenima, laktovima, vratu, na obrazima i ponekad zahvata celo telo. Tretmani za kožna oboljenja podrazumevaju primenu kreme na biljnoj bazi kao i kapi i sirupa, koji imaju za cilj čišćenje celog organizma i jačanje imuniteta.

Zahvaljujuci biljnim ekstraktima gavez, neven i hajdučka trava, kremom se postiže efekat smirivanja zapaljenskih procesa, a podstiče oporavak i regeneraciju kože, dok samo prisustvo mentola, omogućava smirivanje subjektivnih tegoba, kao što su bol i svrab. Pored promena na koži, koje su evidentne, reakcija podrazumeva i pojavu sekreta iz nosa, iskašljavanje, tečnije stolice, blago povišenu temperaturu i povraćanje.

Terapije se primenjuju u ordinaciji, a u izuzetnim slučajevima, moguća je i primena kod kuće, uz stalni telefonski kontakt sa osobljem ordinacije. Trajanje tretmana zavisi od težine stanja, hroniciteta i opsteg zdravstvenog stanja pacijenta. Terapije se primenjuju svaki dan, eventualno svaki drugi, što je uslovljeno samom reakcijom. Kako kaže professor- doctor Knajp, za svaku bolest izrasla je neka biljka, te nas i ovog puta priroda opominje, da je najbolje resenje prirodan nacin lečenja.

Bioeliksir preparati za bolesti kože Dermatitis teško kožno oboljenje skin disorders karakteriše se suvom, crvenom i ispucalom kožom uz pojavu izraženog svraba, najčešće se javlja na prevojima laktovima, kolenima i vratu, obrazima ali može da zahvati i celo telo.

Tretman traje dana. Dugotrajna upotreba može da dovede do gubitka tonusa kože, deterioracije ćelija kože i rizika od infekcija. Ovaj kortikosteroid se koristi za lečenje širokog spektra raznih kožnih oboljenja, u šta mogu da spadaju ujedi insekata, ekcem, dermatitis, alergije, osipi, svrab. Hidrokortizon smanjuje oticanje, svrab i crvenilo koji se pojavljuju tokom ovakvih kožnih stanja i oboljenja.

Hidrokortizon u obliku kreme ili masti može se koristiti samo na koži. Ne bi trebalo da se aplicira na lice ili pazuhe sve dok lekar tako ne preporuči. Pre upotrebe bilo koje hidrokortizonske masti ili kreme, treba oprati ruke i očistiti i osušiti pogođenu regiju. Na pogođeni deo kože se nanosi mala količina leka i nežno se utrlja.

Doziranje i dužina primene zavise od vrste problema na koži. Obično se aplicirana mast ne prekriva zavojem, niti flasterom. Nakon apliciranja leka, ruke treba dobro oprati i treba izbegavati da mast dospe u oči, nos ili usta.

Može doći do peckanja, pečenja, iritacije, suvoće ili crvenila na mestu nanošenja masti. Akne, neobičan rast dlaka, folikulitis, diskoloracija ili stanjivanje kože ili strije, mogu se takođe pojaviti.

Kada je u pitanju opšte dejstvo ovog kortikosteroida, onda treba reći da je ono kratko i brzo. Ako se uporedi sa drugim tipovima kortikosteroida, onda je hidrokortizon u prednosti, zbog toga što je u koži brzo razgradljiv, pa ne može doći do akumulacije. Hidrokortizon uspeva da spreči sintezu tromboksana i leukotrena, kao što u isto vreme smanjuje broj neutrofila na lokaciji upale.

Primenjujući hidrokortizon, mi prekidamo funkciju leukocita, umanjujemo kapilarnu propustljivost i stabilišemo membrane neutrofilnih i bazofilnih leukocita unutar ćelije. Hidrokortizon u kombinaciji sa antibiotikom deluje na svaku vrstu inflamacije kože koja je posledica infekcije. Tetraciklinski antibiotici su otkriveni ih godina prošlog veka i prikazali su aktivnost protiv širokog opsega mikroorganizama uključujući gram-negativne i gram-pozitivne bakterije, klamidiju, mikoplazme i protozoe.

Tetraciklinski antibiotici nisu skupi, pa se koriste u velikoj meri u profilaksi i terapiji ljudskih i životinjskih infekcija. Tetraciklini se mogu koristiti da bi se lečile mnoge različite bakterijske infekcije na koži, u crevima, respiratornom traktu, urinarnom traktu, genitalijama, limfnim čvorovima i drugim telesnim sistemima. Takođe, tetraciklini se koriste za lečenje infekcija koje možemo dobiti iz direktnog kontakta sa inficiranim životinjama ili kontaminiranom hranom.

U nekim slučajevima, tetraciklini se koriste kada penicilin ili neki drugi antibiotici ne mogu biti korišćeni za lečenje ozbiljnih infekcija kao što su Antrax, Clostridium, Actinomyces, Listeria i dr. Tetraciklini čine kožu osetljivijom na sunčevu svetlost, pa treba izbegavati sunce i veštačke UV zrake tokom i neko vreme nakon korišćenja ovog leka. Deca mlađa od 8 godina ne bi trebalo da koriste ove antibiotike. Takođe, korišćenje tetraciklinskih antibiotika oralnih, injekcija moglo bi da šteti fetusu ili da izazove kasniju diskoloraciju zuba.

Oksitetraciklin-hidrohlorid je jedan od tetraciklinskih antibiotika. To je antibiotik širokog spektra koji je efikasan protiv velikog broja gram-negativnih i gram-pozitivnih bakterija osim Klebsiella, Pseudomonas i Proteus. Oksitetraciklin-hidrohlorid na neki način ometa mogućnost bakterija da stvore esencijalne proteine. Kada se to događa, bakterije nisu u stanju da se razvijaju, te se infekcija dalje ne širi i one polako odumiru, tj.

Upravo zbog toga se oksitetraciklin-hlorid smatra bakteriostatikom, a ne baktericidom. Oksitetraciklin-hidrohlorid se najčešće upotrebljava u lečenju akni koje su nastale kao posledica bakterijske infekcije. Hidrociklin mast ne bi trebalo da se koristi ako je pacijent osetljiv na bilo koji sastojak ovog leka. U isto vreme, Hidrociklin neće delovati ukoliko pacijent ima neku primarnu infekciju poput, piodermije, impetiga ili furunkuloze.

Trudnice i majke koje doje mogle bi da izbegavaju Hidrociklin mast iz predostrožnosti. Hidrociklin mast ne smete upotrebljavati u dugom vremenskom periodu jer je to kortikosteroidni preparat i može da dovede do preosetljivosti na onom mestu na kome se primenjuje.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar