•  apr 11, 2022

Jesu li opasni kortikosteroidi u kremama za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
U kortikosteroidi psorijazu za kremama opasni jesu li

Također, postoji i izvjestan broj bolesnika koji imaju rezistentne oblike bolesti. Zbog toga stručnjaci u novije vrijeme koriste biološke lijekove, koji su zapravo protutijela usmjerena protiv određenih imunoloških stanica ili njihovih sastavnih dijelova. Biološki lijekovi predstavljaju grupu lijekova koji su značajno pridonijeli poboljšanju simptoma i smetnji, povećali kvalitetu života bolesnika i omogućili dugoročnu kontrolu bolesti.

Međutim, problem s biološkim lijekovima za mnoge bolesnike leži u cijeni i nedostupnosti. Ovi se lijekovi primjenjuju intravenoznom infuzijom, intramuskularnom ili subkutanom injekcijom, a obično se upotrebljavaju u osoba koje ne reaguju na tradicionalnu terapiju ili koje imaju i psorijatični artritis. Biološki gledano, imunomodulatori blokiraju interakciju između određenih ćelija imunološkog sistema i određenih upalnih puteva.

Stoga se moraju upotrebljavati s oprezom budući da imaju snažan učinak na imunološki sistem i zbog njih može doći do po život opasnih infekcija. Osobe koje uzimaju te lijekove moraju se svakako testirati na tuberkulozu. Posebnu pažnju kod izbora lijeka treba posvetiti djeci i trudnicama. Takođe je nužna stručna preporuka u izboru lijeka kod oboljelih od drugih ozbiljnijih bolesti da bi se izbjegli neželjeni efekti i neželjene kombinacije lijekova, koje mogu pogoršati psorijazu ili pogoršati ovo drugo teško oboljenje.

Stoga izbor lijeka u ovim slučajevima svakako treba prepustiti dermatologu. Prevencija Može se utjecati na pojavnost i pogoršanje bolesti izbjegavanjem navedenih rizičnih faktora. Održavajte općenito dobro zdravlje kako biste smanjili rizik od nastajanja psorijatičnih promjena. Održavajte adekvatne periode odmora i vježbanja i izbjegavajte stres. Odmah liječite infekcije dišnog sistema ili druge infekcije.

Održavajte dobru higijenu kože kako biste spriječili sekundarne infekcije. Preporučuju se dnevne kupke posebno uljne ili tuširanje. Izbjegavajte grubo ribanje i češanje koje može nadražiti kožu i prouzročiti izbijanje novih promjena. Stres uzrokovan bolešću može se smanjiti uz pomoć psihijatra, ili ako pristupite grupi gdje članovi dijele zajednička iskustva i probleme. Preporučuje se uzimane hrane bogate omega 3 masnim kiselinama, uz održavanje normalne tjelesne težine, odnosno gubitak suvišnih kilograma.

Skip to Main Content. Najčešći oblik je tzv. Promjene najčešće nastaju na laktovima, koljenima, vlasištu, na trupu, ali može se pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela.

Normalno, koži treba oko mjesec dana da se ćelije iz bazalnog sloja kože transformiraju i dospiju u površni rožnati sloj.

Pacijenti ovise o svojim lijekovima i pate od mnogih nuspojava. Najgore u svemu je, da pacijenti stalno potiskuju svoj imuni sistem, što još više pogoršava zdravstveno stanje. Kod primjene kortikosteroida trebalo bi biti puno razuma. Cilj bi svima trebao biti da se koriste kada je potrebno smiriti upalu.

Trebalo bi razmišljati i o drugim pristupima liječenju, što uključuje i prirodne metode, kako bi se intervali između vraćanja upale i ponovne primjene kortikosteroida što više produžili. Ponekad su kreme temeljene na prirodnim sastojcima i bolje rješenje od visoko tehnoloških revolucionarnih krema za lice jer sadrže blaže sastojke i savršeno su rješenje za osobe sa osjetljivom kožom i one koje pate od nekih dermatoloških problema.

Preporučila bih kremu koja sadrži ekstrakte biljke gavez, stolisnik, kadulje i mente i ima izuzetno svojstvo regeneracije kože, te protuupalno, antiseptičko i fungicidno djelovanje. Bolest može biti široko rasprostranjena, zahvaćajući konfluirajuća područja kože koja se proteže između ovih područja. Promjene su različitog izgleda, ovisno o tipu. Najčešći oblik je psorijaza u plaku obična psorijaza, psoriasis vulgaris ili kronična psorijaza u plaku ; promjene su neupadljive, ovalne eritematozne papule ili plakovi prekriveni debelim, srebrnastim, sjajnim ljuskama.

Promjene se pojavljuju postupno te se povlače i vraćaju, ili spontano, ili s pojavom i nestankom poticajnih čimbenika. Postoje podvrste i opisane su u T BL. Psorijaza je rijetko opasna po život, ali može utjecati na bolesnikovu sliku o sebi.

Osim toga, količina vremena koja je potrebna za njegu opsežnih promjena na koži ili vlasištu i održavanje odjeće i posteljine može nepovoljno utjecati na kvalitetu života. Dijagnoza se najčešće postavlja na osnovi kliničkog izgleda i raspodjele promjena. U diferencijalnu dijagnozu spada seboroični dermatitis, dermatofitoze, kožni lupus erythematosus, ekcem, lichen planus, pityriasis rosea, planocelularni karcinom in situ Bowenova bolest, osobito kad se nalazi na trupu, lichen simplex chronicus i sekundarni stadij sifilisa.

Biopsija je rijetko potrebna a ne mora imati dijagnostičku vrijednost. Bolest se klasificira kao blaga, umjerena ili teška, uglavnom na osnovi uspješnosti bolesnika da se nosi s bolešću utjecaj promjena na bolesnikov svakodnevni život.

Mogućnosti liječenja su opsežne i obuhvaćaju emolijense, salicilnu kiselinu, ugljeni katran, antralin, kortikosteroide, kalcipotriol, tazaroten, metotreksat, retinoide, imunosupresive, imunoterapeutike i liječenje svjetlošću.

Lokalno liječenje: Emolijensi obuhvaćaju emolijentne kreme, masti, vazelin, parafin te čak hidrogenizirana biljna ulja za kuhanje. Kako se ljuskanje smanjuje promjene mogu izgledati crvenije ili prozirnije. Emolijensi su bezopasni i vjerojatno bi ih trebalo koristiti uvijek kod blago umjerene psorijaze. Salicilna kiselina je keratinolitik koji omekšava ljuske, olakšava njihovo odstranjivanje i povećava apsorpciju drugih sredstava. Osobito je korisna kao sastavnica liječenja vlasišta; ljuske na vlasištu mogu biti prilično debele.

Masti, otopine ili šamponi s ugljenim katranom djeluju protuupalno i na nepoznat način smanjuju hiperproliferaciju keratinocita. Tipično se nanose prije spavanja i ispiru ujutro. Mogu se rabiti u kombinaciji s lokalnom primjenom kortikosteroida ili uz izlaganje prirodnoj ili umjetnoj ultraljubičastoj svjetlosti UV B — nm u sve većim količinama Goeckermanov režim. Antralin je lokalno djelujuće protuproliferativno, protuupalno sredstvo.

Mehanizam djelovanja je nepoznat. Antralin može djelovati nadražujuće i treba ga se primjenjivati pažljivo u područjima kožnih nabora; također ostavlja boju. Nadražaj i prljanje se može izbjeći ispiranjem antralina 20—30 min nakon nanošenja. Neka od nepovoljnih svojstava antralina mogu se izbjeći primjenom liposomnih pripravaka. Kortikosteroidi se obično primjenjuju lokalno, ali se mogu i injicirati u male ili otporne promjene. Sistemska primjena kortikosteroida može ubrzati egzacerbacije pogoršanje ili razvoj pustularne psorijaze pa se ne smiju primjenjivati za nijedan oblik psorijaze.

Kortikosteroidi su najučinkovitiji kad se primijene preko noći pod okluzivnim polietilenskim zavojem ili putem flastera; tijekom dana kortikosteroidna krema se nanosi bez okluzivnog zavoja. Jakost kortikosteroida vidi str. Kako se promjene poboljšavaju, kortikosteroide treba nanositi rjeđe ili trebaju biti slabiji kako bi se minimalizirala lokalna atrofija, stvaranje strija i teleangiektazije.

U idealnom slučaju, nakon ~3 tjedna, kortikosteroid treba zamijeniti emolijensom na 1—2 tj. Lokalna primjena kortikosteroida je skupa jer su za prekrivanje čitavog tijela potrebne velike količine ~30 g. Dugotrajna primjena lokalnih kortikosteroida na velikim dijelovima površinama tijela može izazvati sistemske učinke i pogoršanje psorijaze. Kod malih, debelih, lokaliziranih ili tvrdokornih promjena, učinkovita je primjena kortikosteroida velike jačine uz okluzivni zavoj ili flaster flurandrenolida preko noći, te promjenu ujutro.

Recidiv nakon prekida lokalne primjene kortikosteroida često nastaje br že nego nakon primjene drugih tvari. Nagla pojava višestrukih plakova promjera 0,5—1,5 cm, obično na trupu kod djece i mladih odraslih nakon streptokoknog faringitisa. Postupna ili nagla pojava difuznog eritema, obično u oboljelih od psorijaze s plakovima makar se može očitovati kao primarna promjena ; tipični psorijatični plakovi su manje upadljivi ili ih nema. Najčešće je posljedica neprimjerene primjene kortikosteroida lokalno ili sistemski ili fototerapije.

Liječenje: Sistemski lijekovi jakog djelovanja npr. Do pogoršanja će vjerojatno dovesti katrani, antralin i fototerapija. Postupni nastanak dubokih pustula na dlanovima i tabanima.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar