•  apr 10, 2022

Losion za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Za psorijazu losion

Ovdje možete pronaći dobar izbor OTC-ovih tematskih tretmana. Svakodnevna briga ključna je za liječenje psorijaze. Iako su topikalni tretmani na recept možda najbolja metoda za ublažavanje teških simptoma psorijaze, OTC-emolijenti također mogu donijeti olakšanje onima s blažom psorijazom.

Također se mogu koristiti u kombinaciji s drugim tretmanima. Emollients stvaraju barijeru na površini kože. Barijera štiti površinu uljima i omogućuje koži da se rehidrira. To pomaže u smanjenju suhoće i iritacije kože. Losioni, kreme i masti mogu pomoći u smanjenju kamenca, kao i omekšavanju i glatkoj koži.

Možete svakodnevno nanositi različite emolijente. No, nisu svi losioni dobri za psorijazu, a neki mogu pogoršati vaše simptome. Za pojedine sastojke koji se nalaze u emolijentima poznato je da pomažu kod simptoma psorijaze. Američka agencija za hranu i lijekove FDA odobrila je sastojke salicilnu kiselinu i ugljeni katran za liječenje psorijaze. Salicilna kiselina je keratolitik, ili sredstvo za ljuštenje.

Pomaže propuštanju vanjskog sloja kože. Može podići ljuskice psorijaze i omekšati kožu. Savjet: Budite oprezni kada koristite proizvode sa salicilnom kiselinom. Prekomjerna upotreba može rezultirati iritacijom kože i oslabljenim osovinama. Ugljeni katran može usporiti brzi rast stanica kože, poboljšati izgled kože i smanjiti svrbež.

Sveukupno: 0,00 kn. Pregled košarice Dovrši kupovinu. Do besplatne dostave nedostaje Vam ,00 kn. Najprodavanije Višeznačna uzročno-posljedična veza Psorijaza nije zarazna bolest i može se naslijediti. Pretpostavlja se da je rezultat poremećaja imunosnog sustava u kombinaciji s utjecajem vanjskih čimbenika. Naime, T-limfociti pokreću nepotreban odgovor tijela, tj.

Vanjski čimbenici koji prate imunosni poremećaj i pogoduju pojavi psorijaze ili pogoršanju bolesti su bakterijske i virusne infekcije, oštećenje kože ili sunčane opekline. U stvaranju i ekspresiji bolesti sudjeluju i unutarnji čimbenici: stres, hormonalne promjene uključujući i trudnoću i metabolički poremećaji. Konzumacija alkohola, pušenje i određeni lijekovi djeluju kao okidači upalne reakcije te mogu pogoršati postojeće stanje bolesti.

S obzirom na to da se može naslijediti, osobe kojima su članovi obitelji oboljeli od psorijaze izložene su većem riziku. Primjerice, ako oba roditelja imaju psorijazu, dijete ima 50 posto veću vjerojatnost razvijanja bolesti. Prepoznatljiva ekspresija bolesti Žarišne ploče pojavljuju se na rukama, nogama, trupu, a posebno na laktovima, koljenima i vlasištu. Kod nekih bolesnika promjenama podliježu samo dlanovi i stopala, a kod drugih pojedinaca psorijatična žarišta zahvaćaju pregibe.

U području zglobova zahvaćenih psorijazom koža je sklona pucanju. Nakon uklanjanja ljuski koža je vrlo glatka, sjajna, izrazito crvena i oštećena, s vidljivim sitnim pukotinama. Vlasište zahvaćeno psorijazom također je crveno i prekriveno ljuskama, gotovo sve do samog ruba vlasišta. Česte su i promjene na noktima, gdje se pojavljuju manje udubine, procjepi ili jamice te žućkaste mrlje. Nokti mogu biti zadebljani, lomljivi i odvojeni od nokatne ploče. Jaka ekspresija psorijaze može trajati tjednima, čak i mjesecima prije povratka bolesti u mirniju fazu.

Nekoliko mogućih oblika Opisane promjene i mjesta njihova izbijanja slika su tzv. Postoje i drugi, rjeđi oblici, kao što su kapljičasta psorijaza, koju karakteriziraju psorijatične promjene veličine kapi obično se pojavi nakon streptokokne infekcije ždrijela i češća je u dječjoj i adolescentnoj dobi, i inverzna psorijaza, kod koje su promjene vidljive u pregibima udova pazušna regija, ispod grudi i u spolnoj regiji, a pojavljuje se kod samo 5 posto oboljelih.

Poseban oblik psorijaze je artropatska psorijaza, koja se javlja u oko 30 posto oboljelih, češće u bolesnika s oblikom bolesti tip 1, a uz kožu zahvaća i zglobove.

Zglobovi prstiju i nogu postaju otečeni i bolni, s tim da je u težim oblicima njihova funkcija gotovo nemoguća. Psorijaza u dječjoj dobi izgledom je drukčija od slike kakvu vidimo kod odraslih.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar