•  apr 14, 2022

Nocurak i psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza nocurak i

Esencijalne masne kiseline poznate su po svojim brojnim povoljnim učincima. Između ostalog, štite od srčanih oboljenja, krvarenja u mozgu, visokog krvnog tlaka i pretilosti. Organizam proizvodi gama-linolensku kiselinu prvenstveno iz linolenske kiseline, a služi i kao izvor nekih prostaglandina koji imaju važnu ulogu u organizmu.

Među prostaglandinima je najznačajniji prostaglandin E1 PGE1 koji snižava krvni tlak, smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka, podržava funkciju imuniteta i regulira moždane funkcije. Ulje noćurka koristi se oralnim putem u tretmanima sniženja razine kolesterola, dijabetesa svih oblika; tradicionalno se upotrebljava u slučaju hiperaktivnosti kod djece, multiple skleroze, aterosklerotičnih promjena, u poboljšanju funkcije mozga, želučanih tegoba….

Dobro djeluje na ženski organizam, prvenstveno kod neugodnih simptoma koji se javljaju prije menstruacije, pomaže ženama u menopauzi kada se koristi kao prirodna terapija zamjena za hormonalnu. Jedno ispitivanje u Velikoj Britaniji obuhvatilo je 70 žena koje se ranije nikakvim metodama nisu uspjele osloboditi bolova i tegoba koje su se javljale iz mjeseca u mjesec.

Vrlo rano je ustanovljeno da manjak esencijalnih masnih kiselina dovodi do upalnih promjena na koži, i kod životinja i kod ljudi. Stoga noćurak pomaže u kroničnim upalnim bolestima i kožnim tegobama poput akni, psorijaze, raznih ekcema i neurodermitisa gdje uzimanje noćurka može pomoći i popraviti stanje kože ako postoji nedostatak linolenske kiseline. To ga čini izvanrednim dodatkom prehrani!

Djelotvornost noćurka pri liječenju neurodermitisa istražena je u čak 13 kliničkih studija. Kao pozitivno može se ocijeniti djelovanje na stupanj upale, suhoću, stvaranje prhuta, svrbež i opće stanje kože. Posebno su se svrbež i upale povukli uporabom ulja noćurka u usporedbi s placebom imitacijom lijeka koji ne sadrži ljekovite tvari.

Doziranje je iznosilo g na dan, 6 mjeseci. Uzimanje noćurka može biti korisno i u odvikavanju od alkohola. S obzirom da alkohol sprečava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razina prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije.

Depresija, pak, potiče na uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, ulje noćurka posredno smanjuje i želju za pićem alkoholom. Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok ulje noćurka, sprečavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja određenu zaštitu ovih organa. Zapaženi uspjeh noćurak je pokazao i u dvoboju s reumatoidnim artritisom. Daljnji blagotvorni učinci noćurka su: smanjenje mogućnosti komplikacija kod šećerne bolesti, smanjenje osjećaja pregrijanosti uslijed hiperfunkcije štitne žlijezde te usporavanje procesa starenja.

Stoga je razumljivo da je ulje noćurka jedan od najsvestranije primjenjivanih dodataka prehrani koje zaslužuje svoje mjesto u svakom domu. Ulje noćurka već su Indijanci u Sjevernoj Americi domovini noćurka znali cijeniti i iskorištavati za tretiranje kožnih problema. Između ostalog pripremali su kašu za liječenje čireva i drugih kožnih bolesti, ali i za ublažavanje lakših ozljeda. Noćurak dobro njeguje ljuskavu, suhu i zrelu kožu, smanjuje količinu prhuti, pomaže ispucaloj koži, ubrzava zarastanje rana, te je dokazana pomoć kod psorijaza i neurodermitisa sami znanstvenici svojim radovima potkrepljuju činjenicu da poremećaji u metabolizmu esencijalnih masnih kiselina imaju veliku ulogu u etiologiji ekcema, akni, psorijaze i drugih kožnih bolesti.

Ulje je dobro ispitano i vrlo sigurno za upotrebu, a uzimanje se preporuča kroz duži period. Kao dnevna doza podijeljena na 3 obroka odraslima se preporučuje g 1 mala žličica 3 x dnevno tijekom jela, a djeci mlađoj od 12 godina g. Ukoliko se uzima u obliku kapsula njih valja uzimati nesažvakane nakon jela s dosta tekućine. Vidljivo poboljšanje nastupa tek nakon 4 do 12 tjedana.

Preporučuju se pauze nakon višetjednog oralnog uzimanja ulja. Za primjenu u trudnoći ili tijekom dojenja nema nikakvih znanstvenih spoznaja o nuspojavama. Kod dojenčadi i djece mlađe od 1 godine ne preporuča se oralno uzimanje. Epileptičari bi se trebali posavjetovati s liječnikom o primjeni. Oralno se ne smije koristiti s lijekovima kao što su fenotiazini.

Pojačava djelovanje tamoksifena i smanjuje toksičnost ciklosporina A. Potreban je oprez s uljem noćurka: bogatstvo nezasićenih masnih kiselina koje posjeduje čini ga podložnim kvarenju oksidacijom te je manje stabilan od većine drugih biljnih ulja. Proces oksidacije se ubrzava u prisustvu nekih metala i čuvanje je obavezno na suhom, hladnom, tamnom mjestu.

Generic selectors. Exact matches only. Search in title. Search in content. Search in excerpt. Search in posts.

Search in pages. Metabolisanjem linolne, nastaje gama-linoleinska kiselina, čija je koncentracija u koži od presudnog uticaja na zaustavljanje zapaljenskih i prevagu protivupalnih procesa.

Nezasićene masne kiseline iz ulja žutog noćurka pomažu koži da izgradi prirodnu barijeru prema faktorima spoljašnje sredine, normalizuju gubitak vode, neutrališu slobodne radikale i sprečavaju njihovo stvaranje. Nakon duže, svakodnevne primene, ulje žutog noćurka ublažava simptome ekcema, posebno uporan svrab, eliminiše suvoću, poboljšava se elastičnost kože i daje joj gladak izgled.

Pantenol hidrira kožu, umiruje i sprečava iritacije. Ima važnu ulogu u regeneraciji oštećene i iritirane kože. A Vitamin je antioksidans neophodan za nastanak novih ćelija-ubrzava epitelizaciju. Regeneriše oštećenja, poboljšava stanje suve, hrapave kože i podstiče njenu hidrataciju. E Vitamin je antioksidans koji štiti memebrane ćelija od štetnog dejstva slobodnih radikala, povećava vlažnost površnog sloja kože i njegov kapacitet za vezivanje vode. Koža zahvaćena ekcemom i suva koža zahtevaju trajno i intenzivno snadbevanje nezasićenim masnim kiselinama i vlagom.

Neophodno je svakodnevno nanošenje krema na problematične predele duži vremenski period najmanje tri meseca, da bi se postigli rezultati. Apoteka Online ima potpisan ugovor sa kurirskom službom Daily Express i isporuka se vrši na teritoriji Republike Srbije putem ove službe.

Za sve narudžbine primljene do 12h od ponedeljka do petka, okvirni rok isporuke je radna dana za celu teritoriju Republike Srbije. U slučaju da je narudžbina izvršena preko vikenda subotom i nedeljom, dostava se vrši kao i za narudžbine primljene u ponedeljak - dakle idući radni dan. Artikli će biti zapakovani tako da ne mogu biti oštećeni uobičajenim rukovanjem robom u transportu.

Prilikom preuzimanja proizvoda kupac je dužan proveriti eventualna oštećenja i odmah ih reklamirati kuriru koji je robu dostavio, odnosno odbiti preuzeti pošiljku na kojoj su vidljiva spoljašnja oštećenja. Sve naknadne reklamacije proizvoda zbog oštećenja nastalih prilikom dostave neće biti uvažena.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar