•  apr 13, 2022

Psorijaza i srce

Vesna Objavio Vesna
Srce psorijaza i

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca. Ispuni upitnik. Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo. Prijavite se! Zdravlje je danas jedna od tema u središtu zanimanja i veliki broj ljudi upravo na Internetu traži informacije i savjete koji će im pomoći da kvalitetno brinu o svom zdravlju. Održavajte adekvatne periode odmora i vježbanja i izbjegavajte stres.

Odmah liječite infekcije dišnog sistema ili druge infekcije. Održavajte dobru higijenu kože kako biste spriječili sekundarne infekcije. Preporučuju se dnevne kupke posebno uljne ili tuširanje. Izbjegavajte grubo ribanje i češanje koje može nadražiti kožu i prouzročiti izbijanje novih promjena. Stres uzrokovan bolešću može se smanjiti uz pomoć psihijatra, ili ako pristupite grupi gdje članovi dijele zajednička iskustva i probleme.

Preporučuje se uzimane hrane bogate omega 3 masnim kiselinama, uz održavanje normalne tjelesne težine, odnosno gubitak suvišnih kilograma.

Skip to Main Content. Najčešći oblik je tzv. Promjene najčešće nastaju na laktovima, koljenima, vlasištu, na trupu, ali može se pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela. Normalno, koži treba oko mjesec dana da se ćelije iz bazalnog sloja kože transformiraju i dospiju u površni rožnati sloj. Kod psorijaze, ovaj proces je jako ubrzan i traje samo nekoliko dana, što rezultira nastankom ljusaka. Relativno često se javlja u vidu palmoplantarne psorijaze-sa crvenilom, zadebljanjem i pucanjem kože dlanova i tabana.

Rjeđe se javlja u vidu gnojne psorijaze psoriasis pustulosa koja može biti u lokalizovanom obliku najčešće zahvaćeni dlanovi i tabani ili u generalizovanom obliku- što predstavlja vrlo tešku formu bolesti koja zahtijeva bolničko liječenje. Rijedak i težak klinički oblik je i eritrodermijska psorijaza psoriasis erithrodermica koja zahvaća skoro cijelu kožu u vidu crvenila sa ljuskanjem gdje je opšte stanje oboljelog poremećeno zbog gubitka proteina, tečnosti i topline.

Nekad se javlja i u obliku inverzne psorijaze koja zahvaća samo pregibe kože npr. Rjeđe se događa da zglobna oštećenja dovedu do stanja koje je slično onom kod reumatoidnog artritisa. Ako zahvata nokte — pojavljuju se tačkaste udubine na nokatnoj ploči nokat poput naprstka, sa oštećenjem nokatne ploče, pucanjem, zadebljanjem, odljubljivanjem i izmjenom boje nokta.

Ograničenja glede trudnoće se odnose i na izotretinoin, no on se ne zadržava u tijelu dulje od 1 mj. Dugotrajno liječenje može izazvati difuznu idiopatsku koštanu hiperostozu DISH —vidi str.

Ciklosporin je imunosupresiv koji se može primijeniti kod teške psorijaze. Primjenu treba ograničiti na nekoliko mjeseci rijetko, do 1 god. Njegov učinak na bubrege i mogući dugoročni učinci na imunološki sustav sprječavaju njegovu širu primjenu. Drugi imunosupresivi, poput hidroksiureje, 6—tiogvanina i mikofenolat mofetila imaju usku terapijsku širinu tj. U imunoterapijska sredstva spadaju inhibitori faktora tumorske nekroze TNF — α etanercept i infliksimab, alefacept i efalizumab biologici— vidi str.

Inhibitori TNF— α dovode do dugotrajnog povlačenja psorijaze, no njihova se neškodljivost još istražuje. Alefacept je rekombinantni humani fuzijski protein sastavljen od CD2 vežuće domene leukocitnog s funkcijom povezanog antigena LFA tipa 3 i Fc fragmenta humanog IgG1. Alefacept smanjuje broj memorijskih efektornih T stanica bez utjecaja na broj naivnih T stanica i učinkovito liječi plakove.

Efalizumab je monoklonsko protutijelo koje reverzibilno veže CD11a, podjedinicu LFA—1, blokirajući tako migraciju T stanica, njihovo vezanje i aktivaciju. Liječenje svjetlošću: Liječenje UV zrakama fototerapija se tipično provodi u bolesnika s opsežnom psorijazom. Kod PUVA se nakon oralno primijenjenog metoksipsoralena, fotosenzibilizatora, provodi izlaganje UVA zrakama dugih valnih duljina — nm. PUVA ima antiproliferativni učinak i također pomaže pri normalizaciji diferencijacije keratinocita.

Započinje se s malim dozama svjetlosti koje se povećavaju prema podnošenju. Ako je doza lijeka ili UVA prevelika, mogu nastati teške opekline. Premda je liječenje urednije od lokalnog i može dovesti do mjesecima dugih remisija, ponavljana liječenja mogu povećati incidenciju s UV—izazvanog raka kože. Kad se primjenjuje uz peroralane retinoide, potrebno je manje UV zraka tzv. Za učinkovito liječenje sve se više rabi uski snop UVB zraka, uz koji nisu potrebni psoraleni.

Izbor liječenja: Za izabiranje specifičnih sredstava i kombinacija potrebna je uska suradnja s bolesnikom, imajući uvijek na umu nepovoljne učinke liječenja.

Ne postoji jedna idealna kombinacija ili niz sredstava, no liječenje treba biti što jednostavnije. Prednost se daje monoterapiji, no kombinacijsko je liječenje uobičajeno.

Rotacijsko liječenje se odnosi na zamjenu jednog liječenja drugim nakon 1— 2 god. Sekvencijsko liječenje se odnosi na početnu primjenu jakih lijekova poput ciklosporina čime se postiže nadzor, nakon čega slijedi primjena sredstava s boljim osobinama neškodljivosti. Izlaganje suncu je povoljno, ali sunčane opekline mogu dovesti do egzacerbacije.

Umjerena do teška psorijaza s plakovima se treba liječiti lokalnom primjenom lijekova te ili fototerapijom ili lijekovima peroralno. Imunosupresivi se koriste za brzi, kratkotrajni nadzor npr. Imunoterapeutici se rabe kod umjerene do teške bolesti koja ne odgovara ne druge lijekove.

Poznato je kako se plakovi na vlasištu teško liječe jer su otporni na sistemsku terapiju i zato što kosa sprječava nanošenje lijekova i odstranjivanje ljusaka te što štiti kožu od UV zraka. Kozmetički prihvatljivije otopine kortikosteroida se na vlasište mogu nanositi tijekom dana. Ovo liječenje se nastavlja sve dok se ne postigne željeni klinički odgovor. Osobe koje boluju od psorijaze izložene su većem riziku srčanog i moždanog udara, te drugim bolestima krvožilnog sustava, pokazalo je istraživanje danskih stručnjaka.

Oni smatraju zajednički mehanizam upale odgovornim za ovu povezanost. Približavamo se trenutnku kada moramo promisliti o tretiranju bolesnika sa psorijazom. Možda je njima potrebna terapija statinima ranije nego što tradicionalni ukazatelji rizika predviđaju", izvjavio je čelnik istraživanja, doktor Ole Ahlehoff na nedavnom kongresu Američkog fakulteta kardiologije u Atlanti.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar