•  apr 12, 2022

Ultraljubicasto svetlo psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Ultraljubicasto svetlo psorijaza

Korisno je dodati biljno ulje u posude, ali je dnevni dio maslaca bolje smanjiti. Neposredno prije postupaka uporabe ultraljubičastog i kvarcnog svjetla ne preporuča se aktivno sunčati na suncu i posjetiti solarij. Da bi se odredila potrebna doza ultraljubičastih zraka za liječenje psorijaze, prva sesija ne smije biti dulja od 20 sekundi. U nedostatku crvenila i nadraženosti kože, sljedeća sesija može se izvesti 10 sekundi duže.

Sesije s uporabom ultraljubičastog i kvarcnog svjetla provode se jednom za dva dana, ali ne češće jednom u 3 dana. Zdrave površine kože mogu biti prekrivene odjećom ili tretirane posebnom krema s zaštitnim svojstvom od najmanje 20 SPF. Ako pacijent ima zasebne, super osjetljive dijelove kože, one se ozračuju zasebno, prema posebnoj shemi.

Ako se na koži nakon izlaganja zračenja od crvenila svjetla, postupci se ne zaustavljaju, međutim, vrijeme ozračenja se ne povećava. Nakon završetka tečaja za liječenje psorijaze uz uporabu ultraljubičastog i kvarcnog svjetla, može se nastaviti najkasnije u roku od 20 dana. Također, ultraljubičasto kvarc lampe, au psorijaza može biti kontraindicirana uslijed individualnih karakteristika pacijenta, na primjer, takvi postupci nisu sklone primjenjuju u previše tanke i osjetljive kože sklone površnim krvarenja i za proširenje kapilara.

Glavni broj štetnih učinaka nakon tretmana ultraljubičastim i kvarcnim svjetiljkama povezan je s neprikladnim liječenjem ili zanemarivanjem indikacija i kontraindikacija takvom postupku ozračivanja. Takve komplikacije su: crvenilo i iritacija kože, opekline, svrbež i bol u mjestima postupka. Ultraljubičaste i kvarcne svjetiljke za liječenje psorijaze u većini slučajeva imaju samo pozitivan učinak.

Fototerapija za žuticu novorođenčadi u novorođenčadi koristi plavo svjetlo, a ne UV. Fototerapija se koristi za mnoga dermatološka stanja. Međutim, vrijeme i troškovi mnogim pacijentima mogu biti teret i prepreka. Za pacijente s psorijazom upotreba solarija može biti korisna. Psorijaza je stanje kože sa simptomima crvene ljuske kože. Komercijalni uređaji za sunčanje nude alternativni način fototerapije izvan liječničke ordinacije. Solariji su zapravo najčešći oblik fototerapije.

Međutim, postoje rizici za korištenje solarija. Prevelika izloženost umjetnom UV svjetlu povećava rizik od karcinoma kože. Vrijeme reakcije eritema: uglavnom sati nakon ozračenja, eritem se neće pojaviti odmah nakon ozračenja. Terapija ultraljubičastog svetla sa uskim bendom.

Tretman UVB svjetlom kod kuće. Ručna UVB lampa za psorijazu. Tek je nekoliko minuta izlaganja suncu dovoljno za nastanak neposredne pigmentacije.

Isto je tako i za sintezu vitamina D u našoj koži potrebno pet minuta dnevno, dok je za pojavu solarnog crvenila na koži dovoljno nekoliko sati. Ako su u pitanju mjeseci i godine izlaganja Suncu, utjecaj UV zračenja je najnepovoljniji — koža stari, gubi elasticitet i može doći do nastanka karcinoma kože. Štetni učinci UV zračenja ne ovise samo o količini izlaganja Suncu, već i o osjetljivosti kože pojedinca. Oni nikad ne dobiju lijepu brončanu boju, a najčešće "izgore".

Osobe bijele kože sa tamnom kosom i smeđim očima, također su osjetljivi, a najmanje osjetljivi su i nateže dobiju opekline ljudi tamne, smeđe kože i kose, sa smeđim očima.

Kada se govori o štetnim djelovanjima UV zraka, ona mogu biti akutna i kronična. Akutna smo svi iskusili na svojoj koži; to su sunčane opekline, fototoksične i fotoalergijske reakcije uzrokovane lijekovima ili biljkama razni dezodoransi, parfemi, Solarna urtikarija često se javlja baš u vrijeme kad se prvi put izložimo Suncu,. Može doći do pojave akutnih idiopatskih djelovanja, te aktiničkog svrbeža — pruriga.

U kronična djelovanja UV zračenja ubraja se fotostarenje koje zapravo počne s našim rođenjem. Zatim su tu kronični aktinični dermatitis, razne prekanceroze, lentigo solaris, keratosis actinica, tumori kože karcinoma basocellulare i spinocellulare, mezenhimalni tumori kože, limfom kože i najopasniji, najmaligniji od njih — melanoma.

Maligni melanom je najzloćudniji tumor kože i sluznica. Nastaje malignom preobrazbom melanocita bazalnog sloja našeg epiderma i za njegov nastanak najvažniji su okolišni čimbenici, odnosno UV zračenje i genetska komponenta. U 50 posto slučajeva razvija se na klinički nepromijenjenoj koži, a u posto slučajeva zloćudnih melanoma nastaje preobrazbom madeža na našoj koži. U cijelom svijetu u porastu je i broj slučajeva oboljelih od melanoma, ali i broj smrtnosti od melanoma.

UVA zračenje može doprijeti do mrežnice oka, stoga dugotrajno izlaganje može uvelike povećati opasnost od degeneracije žute pjege. Šteta od UVA-zračenja je kumulativna, pa se preporuča nošenje sunčanih naočala. Preveliko izlaganje UVB-zračenju može oštetiti rožnicu i izazvati bolno stanje, vrstu upale rožnice koja se naziva fotokeratitis.

UVC zračenje blokira ozonski omotač i trenutno ne predstavlja neposrednu prijetnju. Umjereno ili produženo izlaganje očiju ultraljubičastom zračenju može uzrokovati brojna oštećenja dijelova oka, te biti glavnim uzrokom nekih od bolesti oka, poput katarakte ili sive mrene zamagljenja očne leće ili degeneracije žute pjege, što eventualno može dovesti i do gubitka vida.

Katarakta predstavlja zamagljenje leće, koja mora biti prozirna za jasan vid. Stvaranjem mrene, zaustavlja se i reflektira svjetlo koje ulazi u oko, što zablješćuje.

Napredovanjem mrene, vid postaje sve slabiji i zamućeniji, kao da gledate kroz izmaglicu.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar