•  apr 11, 2022

Lek protiv psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Lek protiv psorijaza

Obolelima od težih oblika psorijaze uskoro bi u lečenju primenom biološke terapije trebalo da budu dostupna dva nova leka, najavljeno je danas na skupu Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze 3P. Sada su u lečenju te bolesti u primeni dva inovativna leka, ali u nekim slučajevima, kako je objasnila dermatološkinja Univerzitetske klinike Kliničkog centra Srbije Mirjana . Dobrodošli na psorijaza. Besplatni priručnik za pacijente "Živeti sa psorijazom" u PDF formatu možete preuzei ovde.

Najnovije vesti i informacije o psorijazi. Pacijenti Protiv Psorijaze 3P E-mail: pacijenti3p gmail. Psorijaza Sveobuhvatni izvor informacija o psorijazi - uključujući mogućnosti lečenja i praktične savete koji će vam pomoći da smanjite fizičke i emocionalne posledice koje psorijaza može imati na vaš život.

Na terapijski otpornim psorijatičnim promenama, posebno dlanova i stopala, može se primeniti okluzivna tehnika koja se sastoji u premazivanju obolele površine kortikosteroidnom masti i prekrivanju plastičnom folijom koja ostaje na žarištu više sati.

Nepoželjne popratne pojave dugotrajne primene lokalnih kortikosteroida jesu: atrofija kože, teleangiektazije, strije, sklonost ranim recidivima te transformacija vulgarne psorijaze u pustuloznu. Kod psorijaze ne treba primenjivati kortikosteroidne preparate sa antimikoticima i antibioticima zbog mogućnosti senzibilizacije.

Potrebno je biti posebno pažljiv prema primeni kortikosteroidnih preparata u dečijem uzrastu. Kalcipotriol sintetički je analog D3 vitamina koji se unazad tak godina primenjuje kod blagih i srednje teških psorijaza.

Kalcipotriol deluje antiinflamatorno i antiproliferacijski. Takođe reguliše diferencijaciju keratinocita. Poboljšanje nastaje nakon dve nedelje, a lečenje traje obično osam nedelja. Efekat se poboljšava istovremenom primenom UVB — terapije. Moguće je primeniti i okluzivnu tehniku. Kalcipotriol je prikladan za lečenje psorijaze kod dece.

Psorijaza – lijek napokon postoji | Zdravarica

Tazaroten je esterifiklovan retinoid koji se u koži pretvara u svoju aktivnu formu, tazarotensku kiselinu. Ona je jedini poznati metabolit tazarotena koji ima retinoidnu aktivnost.

Tazarotenska kiselina specifično reguliše gensku ekspresiju, modulirajući bujanje ćelija, hiperplazuju kožnog tkiva, i diferencijaciju kožnih ćelija. Tačan mehanizam delovanja tazarotenske kiseline u lečenju psorijaze još nije poznat. Poboljšanja kod psorijatičnih pacijenata javljaju se povezani sa povratkom normalnog izgleda kože, te u smanjenju nivoa upalnih markera, ICAM-1 i HLA-DR, te markera epidermalne hiperplazije i abnormalne diferencijacije kožnih ćelija, kao što su keratinocitne transglutaminaze, involukrin i keratin.

Preparati sa tazarotenom ne koriste se u slučajevima trudnoće i dojenja zbog mogućeg teratogenog delovanja na fetus, a ne koriste se ni u slučajevima psorijaze pustuloze i psorijaze eksfolijative, a ne primenjuju se na dlakavim delovima kože te na pregibnim mestima.

Tazaroten se sa oprezom primenjuje u slučajevima oštećenja ili upale psorijatične kože zbog moguće iritacije. Tazaroten ne sme doći u dodir sa očima. Takođe, koža premazana preparatima sa tazarotenom ne bi se smela izlagati sunčevim zracima, ni UV zračenju u solarijumima. Najčešće nuspojave tazarotena je svrbež kože, osećaj žarenja, crvenilo kože, iritacija kože, ljuštenje, kontaktni dermatitis, bolovi, pa i pogoršanje psorijaze.

Lekovi registrovani u Republici Srbiji u Odluka o primeni sistemske terapije je veoma složena i utemeljena je ne samo na težini psorijaze nego i na psihosocijalnim, pa i na ekonomskim faktorima.

Sistemska terapija se sprovodi kod onih pacijenata kod kojih lokalna terapija nije bila efikasna. Ciklosporin se koristi kod vrlo teških oblika psorijaze, ponajpre generalizovane psorijaze, ali se koristi i u transplantacijskoj medicini.

Ciklosporin u psorijazi inhibira T- ćelijsku aktivaciju i proliferaciju preko interleukina Popratne pojave jesu poremećaj bubrežne funkcije, hipertenzija, hipertrofija gingive, gastrointestinalni poremećaji, glavobolja. Potrebno je pažljivo pratiti pacijenta, te vršiti kontrolu svake dve do tri nedelje.

Metotreksat je citostatik, antagonist folne kiseline potrebne za sintezu DNA. Koristi se kod teških oblika psorijaze, posebno artropatske i eritrodermijske psorijaze.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar