•  apr 13, 2022

Psorijaza prirodno liječenje

Vesna Objavio Vesna
Liječenje psorijaza prirodno

Obavezna prethodna najava na mail botana. Ksenija Krajina Pokupec, jedna je od vodećih fitoterapeutkinja u Hrvatskoj, direktorica i vlasnica Botane u Zagrebu te predavačica u privatnoj školi Galbanum. U svojoj tvrtki Botana fitocentar d.

Joga: 4 vježbe za jačanje dna zdjelice Posted on 8. Foto: Pexels. Briga za biljke u jesen: 5 jednostavnih savjeta za hladnije dane Posted on 8. Foto: Unsplash. Uradi-sama: Prirodno sredstvo za čišćenje obuće od samo 3 sastojka Posted on 8. Okusi jeseni: Kremasta torta od kestena bez pečenja Posted on 8. James Nestor u Zagrebu: Dah je karika koja nedostaje u zdravlju. Od njega sve započinje Posted on 8. Ksenija Krajina Pokupec, dr.

Kolumne Kakva vas reputacija prati? Posted on Autor: Meri Bura, dr. Kolumne Mirisni dimovi — napravite sami biljne svežnjiće za zadimljavanje Posted on Autor: Slobodanka Poštić Pročitaj. Virusne ili bakterijske infekcije, neki lijekovi, pretjerana konzumacija alkohola, pretilost, nedostatak vitamina, stres, razni organski ili funkcionalni poremećaji, te različiti vanjski štetni faktori su također povezani sa razbuktavanjem psorijaze.

Važno je naglasiti da psorijaza nije zarazna bolest! Ovo stanje uzrokuje bolno oticanje i ukočenost zglobova. Ako se ne liječi, može dovesti i do trajnih oštećenja zglobova. Promjene su ili bez simptoma, ili blago svrbe a najčešće se nalaze na vlasištu, vanjskim površinama laktova i koljena, sakrumu, stražnjici te genitalnom i analnom području.

Također mogu biti zahvaćeni nokti, obrve, pazusi te koža oko pupka. Promjene su različitog izgleda, ovisno o tipu. Najčešći oblik je psorijaza u plaku obična psorijaza, psoriasis vulgaris ili kronična psorijaza u plaku ; promjene variraju od neupadljivih, ovalih eritematoznih papula do plakovi prekriveni debelim, srebrnastim, sjajnim ljuskama.

Promjene se pojavljuju postupno te se povlače i vraćaju, najčešće s pojavom i nestankom poticajnih čimbenika. Psorijaza je rijetko opasna po život, ali znatno može utjecati na bolesnikovu sliku o sebi.

Osim toga, količina vremena koja je potrebna za njegu opsežnih promjena na koži ili vlasištu i održavanje odjeće i posteljine može nepovoljno utjecati na kvalitetu života. Odlikuje se crvenim lezijama koje su obično natečene zbog upale, a mogu biti i pokrivene slojem srebrne ili bijele ljuskave kože.

Ove lezije obično se nalaze na područjima poput koljena i laktova, vlasišta ili donjeg dijela leđa. One obično nisu tako natečene poput lezija plak psorijaze. Gutatna psorijaza može se po prvi put pojaviti u djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi i može se pojaviti iznenada. Vrlo su učinkovita kod psorijaze, ekcema, dermatitisa i upalnih stanja kože. Osobe oboljele od psorijaze mogu imati koristi i od uzimanja beta karotena te omega 3 masnih kiselina.

Sunčanje u nekim slučajevima dramatično pomaže kod psorijaze, tako da nekim pacijentima bolest potpuno nestaje tijekom ljetnih mjeseci. Prirodna sunčeva svjetlost potiče stvaranje vitamina D, koji se široko koristi u liječenju psorijaze. U tu su svrhu mogu se koristiti i umjetni izvori svjetlosti za liječenje, poput kućnih UVB lampi.

Mnogima, uz fototerapiju, godi i morska voda, jer ona pomaže u skidanju bolesnih slojeva kože. Ako vam je neugodno sunčati se pred drugima, pronađite skrovitu plažu, gdje se možete neometano izlagati suncu. Izbjegavajte jako sunce od 11 do 16 sati. U početku se izlažite suncu umjereno, a kada se koža navikne na sunce, produžite vrijeme izlaganja suncu. Namačite kožu u kupkama, a zatim obavite piling da biste skinuli oboljeli sloj kože.

Nakon toga mažite kožu uljima i mastima koja pomažu kod psorijaze. Tretman ribicama odvija se tri tjedna, pri čemu bolesnik uranja u vodu u kojoj plivaju ribice vrste Garra rufa koje grickaju oboljelu kožu. Nemojte se uplašiti — ovo je sigurna i bezbolna metoda. Ribice pomažu i protiv neurodermatitisa, akni i ekcema, no upravo kod psorijaze daju najbolje rezultate koji su vidljivi već nakon tjedan dana.

Nakon završetka tretmana nestaju ljuskice i crvenilo, a koža je glatka, bez svrbeža i peckanja. Kantarionovo ulje jako godi osobama oboljelima od psorijaze, a možete ga povoljno kupiti u svakoj ljekarni. Ima snažno antiupalno djelovanje, trenutno olakšava tegobe na oštećenoj i upaljenoj koži, a ubrzava i zacjeljivanje.

Aloe vera je poznato sredstvo za upalna stanja kože. Lokalnom primjenom na koži omekšava, hidratizira i štiti epidermu.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar