•  apr 12, 2022

Koren cicka za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Koren cicka za psorijazu

Postoje brojne biljke koje mogu da izleče psorijazu ili makar da olakšaju njene neprijatne simptome. Smatra se da svaka deseta osoba nosi gen za ovu bolest, ali ne mora obavezno i da oboli od nje. Tačan uzrok nastanka psorijaze još uvek nije poznat, ali se smatra da je jedan od najčešćih faktora hronični stres.

Genetika je takođe jedan od faktora, a postoji veza između hormonalnih promena i razvoja psorijaze. Psorijaza može postati jača za vreme puberteta i menopauze, a gotovo uvek postane jača za vreme trudnoće.

Neki lekovi i hemikalije takođe mogu izazvati ovu bolest, a među faktorima rizika su i gojaznost i česte infekcije grla. Psorijaza se lako prepoznaje, a karakterišu je crvene flek e u ograničenoj oblasti, prekrivene srebrnastim ljuspicama. Najčešće pogođene oblasti su koža glave, donji deo leđa, laktovi, kolena, nokti i zglobovi.

Promene na koži mogu nastati i nestati zuvek, a mogu i zauvek ostati. Postoje i ozbiljniji oblici u kojima je skoro čitava koža crvena i prekrivena ljuspicama, a takva stanja zahtevaju momentalnu hospitalizaciju jer postoji opasnost od dehidratacije organizma, enteropatije, anemije i hipoproteinemije. Mnogobrojne studije su pokazale da ovaj polisaharid utiče i na povećanje koncentracije kalcijuma i magnezijuma u organizmu, što je od velikog značaja za zdravlje kostiju i zubi.

Podzemni deo čička je bogat vitaminima i mineralima, posebno folnom kiselinom, niacinom, riboflavinom i vitaminima C i E. Čičkov koren je dobar izvor kalijuma — u grama ima oko miligrama ovog minerala.

Takođe je bogat i drugim mineralima, poput magnezijuma, gvožđa, cinka, kalcijuma i selena. Posebnu pažnju privlače gorke supstance sadržane u ovoj biljci. One ublažavaju bolove u stomaku, nadutost i mučninu te pospešuju stvaranje probavnih sokova, što je od velikog značaja za zdravo varenje i jetru.

Pospešuju resorpciju vitamina i minerala u tragovima te pomažu u očuvanju zdravlja jetre i žučnog mehura. Najnovija istraživanja potvrdila su i pozitivno dejstvo na ljudski imunitet kao i na ublažavanje hroničnog umora. Moderna istraživanja potvrđuju da svi delovi ove biljke blagotvorno deluju kod mnogih zdravstvenih tegoba. Najpoznatija primena ove biljke u održavanju zdravlja i lepote celokupnog organizma je u obliku čaja od čička, soka, ulja čička i masti od čička.

Čaj od čička izvrstan je za pročišćavanje krvi, ublažavanje reumatskih tegoba te lečenje veneričnih bolesti. Dok se u većini slučajeva koristi u svojstvu čaja, Japanci ga pak kuvaju i jedan je od sastojaka nekih najpoznatijih njihovih jela kao što je pržena riža.

Koren čička se u narodnoj medicini najčešće koristi za lečenje bolnog grla, prehlade pa čak i upale krajnika. Po poreklu je daleki rođak artičoke, a cvetovi i lišće su veoma slučnog ukusa kao artičoka dok sam koren ima snažan, pomalo slatkast ukus.

Koren čička može biti od velike koristi za mnoštvo različitih stanja i to zbog fitohemikalija koje poseduje. Posebno se ističu njegova blagodetna svojstva kad je u pitanju nega kose i kože, što je nama posebno zanimljivo. Pored toga zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava može biti veoma koristan kad je u pitanju preventiva određenim bolestima te poboljšanje opšteg stanja organizma, odnosno opšteg zdravlja.

Sadrži jako malo kalorija pored mnogo vlakana što ga čini sjajnom dijetalnom namirnicom i oni koji paze na kilograme ne treba da brinu. Baš kao i maslačak zauzima veoma značajno mesto u tradicionalnoj i modernoj medicini. Prirodni lek za kožna obolenja. Zbog antiseptičkih, antibakterijskih i antiupalnih svojstava koren čička može biti veoma siguran lek za određene kožne bolesti uključujući ekcem i psorijazu.

Poprilično je popularan i koristan lek za suvu kožu i stanja povezana sa suvom kožom poput dermatitisa, a koristi se čak i za lečenje kožnih čireva i akni. Za zdravlje kose. Kao što smo već napomenuli koren čička je sjajn lek za suvu kožu što može biti od velike pomoći kad su u pitanju problemi sa peruti i usporenim rastom kose. Jednostavno isperite kosu čajem napravljenim od korena čička nakon svakog pranja i veoma brzo ćete videti pozitivne rezultate.

Redovnom upotrebom problemi sa peruti biće trajno rešeni, a kosa će biti bujnija i neuporedivo zdravija nego ranije. Poboljšava zdravlje probavnog sisitema. Koren čička je sjajan izvor polisaharida koji ne sadrže skrob, uključujući insulin i mucilago. Ti sastojci kad se dodaju redovnoj ishrani na prirodan način potpomažu izbacivanje toksina iz organizma i imaju blago laksativno svojstvo.

Pomažu kod zatvora i žgaravice. Koren čička preporučuje se i onima koji imaju problema sa apetitom, deci i starijim osobama. Za zdravlje bubrega. Svega dve šoljice čaja od korena čička dnevno stimuliše bubrežni sistem, a pošto deluje kao sredstvo za detoksifikaciju ovaj čaj će sve štetne materije držati podalje od vaših bubrega i na taj način će održavati bubrege zdravima i čistima. Preventivno deluje na stvaranje kamenaca i bubrežne insufijencije jer ima poprilično snažna diuretska svojstva.

Održava zdravi nivo šećera u krvi. Razne studije su potvrdile da koren čička nesumnjivo potpomaže održavanje zdravog nivoa šećera u krvi. Ako imate problem sa šećrom, pokušajte ga rešiti čajem od korena čička, a pošto sadrži malo kalorija i ima nizak glihemijski indeks pogodan je i za dijabetičare.

Za zdravu jetru. Čaj od korena čička ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje jetre i pomaže u leženju mnogih stanja jetre. Deluje tako da podiže sintezu i otpušta žuč što jetru čisti od hemikalija i toksina. Zajedno sa detoksifikujućim svojstvima koren čička je prirodni antikancerogen i antiupalni agens. Pored svega navedenog, koren čička je prirodni antipiretik veoma je delotvoran kod prehlada, gripa, bolnog grla te brzo i efektno spušta povišenu telesnu temperaturu.

Kada ste prehlađeni umesto standardnih čajeva koje pijete skuvajte si čaj od korena čička, sigurno ćete ozdraviti brže nego obično. Koren čička se u prodavnicama može naći svež ili sušen.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar