•  apr 12, 2022

Psorijaza lečenje najbolja klinika

Vesna Objavio Vesna
Najbolja psorijaza klinika lečenje

Obzirom da je moj oblik bio ipak teži oblik bolesti i k tome još pridodani psorijatični artritis, najbolji i najuspješniji izbor pokazala se biološka terapija. Za čitatelje koji ne znaju mnogo o psorijazi, možete li nam dati definiciju psorijaze, na koji način bolest progresira i koje su njezine posljedice? Danas se smatra da je nasljeđivanje psorijaze poligensko odnosno kombinacija više gena smještenih na različitim kromosomima odgovorna je za razvoj psorijaze. Među njima, ključnu ulogu imaju geni smješteni na kraćem kraku 6.

Upravo imunološki čimbenici i stanice poput T-limfocita koje sudjeluju u imunološkom odgovoru pokretači su upalnog procesa u psorijazi. Naime, upravo te stanice potiču keratinocite, stanice površinskog sloja kože, na ubrzano dijeljenje i rast koje je u odnosu na zdravu kožu veće puta.

Dakle, za očitovanje kliničke slike bolesti u genetski podložne osobe potrebni su različiti vanjski čimbenici trauma, bakterijske i virusne infekcije ili unutarnji stres, trudnoća, endokrini ili metabolički poremećaji koji pokreću prvi nastup bolesti ili svako sljedeće pogoršanje.

Psorijaza je teška boles t i predstavlja znatno više od pukih promjena na koži. Bolesnik koji ima teži oblik psorijaze vrlo često ima i inzulinsku rezistenciju, šećernu bolest i metabolički sindrom. Rezultat je ateroskleroza i povećan kardiovaskularni mortalitet uslijed hipertenzije, srčane insuficijencije i koronarne arterijske bolesti.

Zbog ovih promjena bolesnici s psorijazom češće obolijevaju od infarkta srca i moždanog udara, pri čemu je u njih rizik od infarkta miokarda triput veći u odnosu na ostatak populacije. Životni vijek bolesnika s teškom psorijazom na taj je način skraćen u prosjeku za tri do pet godina.

Odavno je poznato da se poboljšanje stanja kože postiže ograničenjem kalorija u prehrani. Opaženo je da pretilost negativno utječe na tijek psorijaze. Na temelju spoznaja nakon dugogodišnjeg praćenja velikoga broja bolesnika sa psorijazom može se zaključiti da bi prehrana bolesnika sa psorijazom trebala biti jednostavna i uravnotežena, zdrava prehrana. Bolesnici sa psorijazom trebaju održavati idealnu tjelesnu težinu i svakodnevnu pozornost posvetiti kretanju, tjelovježbi i sportu.

U kontroliranim studijama je dokazano da pušenje negativno utječe na pojavu i tijek psorijaze. Terapija ovisi o simptomima. Sviščeva mast učinkovita je za psorijazu na zglobovima jer prirodno sadrži kortizon pa je pacijenti mogu koristiti neograničeno i beskonačno.

Još jedna moguća terapija su pripravci s katranom kamenog ugljena. Za teške slučajeve koriste se lijekovi nazvani biologici koji potiskuju imunološki sustav i smanjuju upalni proces u tijelu. No, riječ je o skupim lijekovima i koriste se jedino kada su se sve druge metode pokazale neuspješnima. Koristiti se može i fumarna kiselina, kaže Sellerberg.

Moguće nuspojave jesu simptomi hipervitaminoze A, kao npr. Može doći i do istanjenja kože i ljuštenja kože po celom telu, posebno na dlanovima i tabanima. Povremeno se mogu javiti glavobolje, noćni poremećaji vida, bol u mišićima, zglobovima i kostima. Moguć je pojačani gubitak kose, lomljivost noktiju i paronihija.

Metotreksat je citostatik, antagonist folne kiseline potrebne za sintezu DNK, te time smanjuje upalu i proizvodnju epidermalnih stanica. Koristi se kod teških oblika psorijaze, naročito artropatske i eritrodermijske psorijaze. Kontraindikacije za primenu metotreksata jesu bolesti jetre i hematopoetskog sustava i alkoholizam.

Metotreksat se u malim dozama obično dobro podnosi, ali može izazvati želučane smetnje, gubitak apetita i umor. Ako se primjenjuje duže vrijeme može izazvati nekoliko teških nuspojava, uključujući teško oštećenje jetre te smanjiti proizvodnju crvenih i bijelih krvnih stanica te trombocita. Ciklosporin se koristi kod vrlo teških oblika psorijaze, posebice kod generalizirane psorijaze.

Djeluje tako da potiskuje imunološki sustav time što inhibira T- staničnu aktivaciju i proliferaciju preko interleukina Moguće nuspojave jesu poremećaj bubrežne funkcije, hipertenzija rizik se povećava s višim dozama i dugotrajnom terapijom, hipertrofija gingive, gastrointestinalni poremećaji i glavobolja.

Klinike liječenje psorijaze u St. Petersburgu

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar