•  apr 11, 2022

Maticni mlec i psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Maticni mlec i psorijaza

Tokom ovog procesa, ćelije epiderma se kreću od osnovnog sloja ka gornjem sloju kože. Jedan ciklus pomijeranja i ljuštenja ćelija traje oko 28 dana. Međutim, kod psorijaze ćelije epiderma se mijenjaju na dana zbog ubrzane proliferacije ćelija kože.

Bolest je praćena pojavom žarišta prekrivenim ljuskama srebrne boje i jako ograničenog crvenila na koži. Najčešće se pojavljuje na laktovima, koljenima i drugim dijelovima tijela. Sezonskog je karaktera, i oboljeli obično primjećuju pogoršanje tokom proljeća i ljeta, a druga grupa pacijenata tokom jeseni i zime. Faze sa pojačanim simptomima nekada mogu trajati jako dugo, mjesecima ili čak godinama, tako da mnogi pacijenti imaju osjećaj da su konstantno pogođeni.

Psorijaza se klinički manifestuje kod genetski predisponiranih osoba izloženih kontinuiranom djelovanju provokativnih faktora. Psorijaza je povezana sa nekoliko komorbiditeta kao što su: centralna gojaznost, intolerancija glukoze, dislipidemija, hipertenzija.

Liječenje psorijaze je vrlo kompleksno, a pošto potpuno izliječenje nije moguće, cilj je osobu koja pati od psorijaze uvesti u fazu remisije bolesti faza mirovanja i zatim je što duže održati u takvom stanju. Terapijski pristup liječenju psorijaze more biti različit za svakog pacijenta u zavisnosti od oblika i rasprostanjenosti oboljenja. Promjena načina života i ishrane donekle utiče na kontrolu bolest.

Liječenje psorijaze je kompleksan proces a cilj liječenja je uvesti bolesnika u remisiju. U prvom mjesecu liječenja veoma je bitna detoksikacija organizma prirodnim proizvodima. Preporučuje se uzimanje vitamina C pet do šest čaša limunade dnevno, ali i ishrani bogatoj zelenim lisnatim povrćem; kupus, brokula, prokelj koji su dobar izvor folsfata i koji mogu pomoći u borbi protiv psorijaze.

Med je neophodan za jetru jer sadrži jednostavne šećere koji su potrebni za energiju ćelija, deponovani u obliku glikogena. Zahvaljujući hemijskom sastavu i odnosu vitamina, minerala, fermenata i prostih šećera, med utiče na formiranje svih krvnih elemenata, kako crvene tako i bijele loze. Med kao imunostimulans je nezamjenljiva prirodna hrana. Propolis se može bezbjedno koristiti u prevenciji zapaljenskih promjena povezanih sa psorijazom bez izazivanja bilo kakvog toksičnog efekta.

Ujutru i uveče nanosi se na oboljela mjesta mast ili krema sa propolisom koja u svom sastavu sadrži salicilnu kiselinu, propolis, biljna ulja ,vitamine.

Pčelinji polen se koristi pri liječenjupsorijaze jer sadrži vitamine i minerale koji su važni za kvalitet kože. Enzimi pčelinjeg polena su važni za normalno funkcionisanje jetre što je veoma važno kod pacijenata sa psorijazom. U pčelinjem polenu postoji vitamin P-rutin važan za revitalizaciju kože.

Dva sata prije obroka uzeti 30g pčelinjeg polena rastvorenog u vodi. Ovaj recept se može koristiti i za poboljšanje imunološkog sistema i povećanje energije i izdržljivosti. Matična mliječ: Uzimati putem iofiliziranih kapsula ili u svježem stanju 0,5 do 1 g dnevno. Matična mliječ stabilizuje ćelijski imunitet, dovršava detoksifikaciju — eliminiše slobodne radikale, revitalizuje i regeneriše ćelije kože.

Pčelinji vosak se stavlja na zglobove poput koljena ili lakta. Staroplaninski melem za ekcem i psorijazu možete kupiti po povoljnoj ceni u Prirodni melemi Oznake: krema za ekcem, melem za ekcem, melem za OPI S: Glavni. Sales and production of natural cosmetics, tinctures and balms of medicinal plants.

Sastav i boja propolisa zavise od biljnih vrsta sa kojih pčele prikupljaju materijal i Ekstrakt propolisa sa puterom. Spolja se mažu akne ili kožni cirevi, promene kod neurodermitisa i psorijaze s ekstraktom propolisa. Dobro je umesto masti koristiti Forever Aloae Propolis kremu ili tinkturu, i to samo na obolelim mestima.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar