•  apr 14, 2022

Češnjak i psorijaza

Vesna Objavio Vesna
I psorijaza češnjak

Emolijensi kod psorijaze popunjavaju prostore između korneocita u fazama ljuštenja, povećavajući njihovu koheziju i zaglađujući uvrnute rubove suhih, dehidriranih stanica.

Emolijensi se na tržištu nalaze u obliku sindeta, kupki, krema i losiona, a izbor najboljeg za pojedinog pacijenta ovisi o dijelu kože koji se tretira i stupnju zahvaćenosti psorijatičnim promjenama. Ako se radi o dlanovima ili stopalima, možemo preporučiti kremu s okluzivnim emolijensom, a ako se psorijatične promjene nalaze na licu, preporučujemo hidrofilne emolijense.

Kako se ljuskanje smanjuje, promjene mogu izgledati crvenije ili prozirnije. Treba preporučiti da se nanose dva do tri puta na dan. S obzirom da nemaju štetne učinke, mogu se koristiti bez pauze. Na taj način umanjuje se potreba za korištenjem kortikosteroidnih lokalnih pripravka. Koloidna zob Avena sativa ubraja se u prirodne sastojke s hidratantnim učinkom. Mnoga njena klinička svojstva proizlaze iz kemijskog polimorfizma.

Visoke koncentracije polisaharida i beta-glukana zaslužne su za protektivno, emolijentno i humektantno djelovanje na kožu, te na sprječavanje transepidermalnog gubitka vode.

Snažna antioksidativna i protuupalna aktivnost pripisuje se prisutnosti raznih fenolnih spojeva u koloidnoj zobi, koji su ujedno i izvrsni UV-apsorbensi, dok se sposobnost čišćenja kože pripisuje saponinima. Koloidna zob djeluje antiiritacijski, dermoprotektivno i protuupalno. Možemo je naći unutar preparata za lokalnu primjenu kreme, kupke i losioni često zajedno s emolijentnim sredstvom. Poremećaj u metabolizmu esencijalnih masnih kiselina ima veliku ulogu u etiologiji kožnih bolesti.

Zato se zadnjih godina u lje noćurka koristi se već kao gotovo uobičajeni prirodni izbor kod tretiranja psorijatičnih promjena. Njegova glavna djelatna komponenta su nezasićene masne kiseline: alfa linoleinska kiselina ALA i gama linoleinska kiselina GLA koje utječu na direktno stvaranje protuupalnih prostaglandina. Alfa linolenska kiselina je esencijalna, a organizam je ne može sam sintetizirati. Gama linolensku kiselinu moguće je dobiti metabolizmom aktivnih komponenti iz hrane, ali samo u idelanim uvjetima, pa i ona zahtijeva unos izvana.

GLA je omega-6 masna kiselina čiji nedostatak u organizmu povezujemo s ekcemima, psorijazom, neurodermatitsima, hiperpigmentacijama i sl. Kojigod nefarmakološki oblik terapije izabrali nećemo pogriješiti, jer je njihova primarna uloga slična.

Podnošljivi su kod svih dobnih skupina, od dojenačke do odrasle dobi te u posebnim medicinskim stanjima kao što su trudnoća i dojenje. Otklanja ljuske na žarišnim regijama što je potrebno prije primjene drugih antipsorijatičnih lijekova.

Nalazi se kao djelatna komponenta unutar šampona i otopina za liječenje psorijaze. Naftalanoterapija - naftalan je oblik zemnog ulja koji se koristi u medicinske svrhe. Cingolin - ima lokalni citostatički učinak, jer se veže na nukleinske kiseline epidermalnih stanica i na taj način inhibira stvaranje ljuski na površini kože.

Lokalni kortikosteroidi - pripravci s izraženim protuupalnim djelovanjem koji se koriste za liječenje blažih do umjerenih psorijatičnih promjena. Dužina trajanja njihove primjene ne bi smjela biti više od 2 mjeseca u kontinuitetu. Vezani su uz nuspojave kao što su senzibilizacija i stanjivanje kože na mjestu primjene, strije ili sklonost recidivima.

Takve nuspojave se odnose na dugu i nekontroliranu primjenu. Također, potrebno je izbjegavati istodobnu primjenu s lokalnim antibioticima i antimikoticima. Potreban je i oprez u dječoj dobi zbog jače sistemske apsorpcije. Analozi vitamina D - djeluju protuupalno i antiproliferacijski. Često se primjenjuju uz fototerapiju.

Opravdana je i primjena u dječjoj dobi. Lokalni retinoidi - djeluju antiproliferacijski, normaliziraju diferencijaciju stanica i djeluju protuupalno. Najvažnija nuspojava je iritacija kože koja se može spriječiti kombiniranom terapijom s lokalnim kortikosteroidima.

Primjena retinoida kontraindicirana je u trudnoći te kod žena koje planiraju trudnoću zbog teratogenog učinka. Sistemska terapija se provodi kod težih oblika psorijaze, i to kod pacijenata koji nisu imali odgovor na primjenu lokalne terapije.

Izbor i vrstu sistemske terapije određuje liječnik specijalist dermatolog. Najviše se upotrebljavaju retinoidi, ciklosporin ili metotreksat. Daju se kao monoterapija, ili u kombinaciji s fototerapijom.

Strategija liječenja psorijaze biološkim lijekovima uključuje smanjenje broja patogenih T-stanica, inhibiciju aktivacije T-stanica, imunodevijaciju i blokiranje aktivnost upalnih citokina. U toj skupini bioloških lijekova nalaze se efalizimab i daklizumab. Oni se koriste kao terapija kod onih pacijenata koji ne postignu odgovor na druge vrste terapije ili onih kod kojih se razvio psorijatični artritis.

Lipozenčić J i suradnici, Dermatovenerologija, Zagreb, Medicinska naklada,, str. Karolyi D. Polinezasićene masne kiseline u prehrani i zdravlju ljudi. Meso, 9, - Zagreb, ŽR, Temeljni kapital: Sport Nogomet. Klub boraca. Na rubu sporta. Ostali sportovi. Olimpijske igre. Hot Zvijezde. Kuhinja i recepti. Životne ispovijesti. Webcafe Astronet. Cura dana.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar