•  apr 13, 2022

Bioloski lek za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Bioloski lek za psorijazu

Obzirom da je moj oblik bio ipak teži oblik bolesti i k tome još pridodani psorijatični artritis, najbolji i najuspješniji izbor pokazala se biološka terapija. Za čitatelje koji ne znaju mnogo o psorijazi, možete li nam dati definiciju psorijaze, na koji način bolest progresira i koje su njezine posljedice?

Danas se smatra da je nasljeđivanje psorijaze poligensko odnosno kombinacija više gena smještenih na različitim kromosomima odgovorna je za razvoj psorijaze.

Među njima, ključnu ulogu imaju geni smješteni na kraćem kraku 6. Upravo imunološki čimbenici i stanice poput T-limfocita koje sudjeluju u imunološkom odgovoru pokretači su upalnog procesa u psorijazi.

Naime, upravo te stanice potiču keratinocite, stanice površinskog sloja kože, na ubrzano dijeljenje i rast koje je u odnosu na zdravu kožu veće puta. Dakle, za očitovanje kliničke slike bolesti u genetski podložne osobe potrebni su različiti vanjski čimbenici trauma, bakterijske i virusne infekcije ili unutarnji stres, trudnoća, endokrini ili metabolički poremećaji koji pokreću prvi nastup bolesti ili svako sljedeće pogoršanje.

Psorijaza je teška boles t i predstavlja znatno više od pukih promjena na koži. Bolesnik koji ima teži oblik psorijaze vrlo često ima i inzulinsku rezistenciju, šećernu bolest i metabolički sindrom.

Rezultat je ateroskleroza i povećan kardiovaskularni mortalitet uslijed hipertenzije, srčane insuficijencije i koronarne arterijske bolesti. Zbog ovih promjena bolesnici s psorijazom češće obolijevaju od infarkta srca i moždanog udara, pri čemu je u njih rizik od infarkta miokarda triput veći u odnosu na ostatak populacije. Životni vijek bolesnika s teškom psorijazom na taj je način skraćen u prosjeku za tri do pet godina.

Odavno je poznato da se poboljšanje stanja kože postiže ograničenjem kalorija u prehrani. Opaženo je da pretilost negativno utječe na tijek psorijaze. Na temelju spoznaja nakon dugogodišnjeg praćenja velikoga broja bolesnika sa psorijazom može se zaključiti da bi prehrana bolesnika sa psorijazom trebala biti jednostavna i uravnotežena, zdrava prehrana.

Bolesnici sa psorijazom trebaju održavati idealnu tjelesnu težinu i svakodnevnu pozornost posvetiti kretanju, tjelovježbi i sportu. U kontroliranim studijama je dokazano da pušenje negativno utječe na pojavu i tijek psorijaze. Medikamentozna terapija Nesteroidni antireumatici su vrlo često prvi lijek izbora u liječenju psorijatičnog artritisa, a ponekad se primjenjuju i glukokortikoidi.

Biološki lijekovi Primjena bioloških lijekova bolesnicima sa psorijatičnim artritisom daje značajnu šansu za kvalitetnijim životom bez ili uz znatno manje bolova. Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi Odaberite grupu bolesti Alergijski i imunološki poremećaji Bolesti bubrega i mokraćnog sustava Bolesti dišnog sustava Bolesti i stanja kod muškaraca Bolesti krvnog sustava Bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva Bolesti probavnog sustava Bolesti srca i krvožilnog sustava Bolesti uha, nosa i grla Bolesti živčanog sustava Dječje bolesti Duševne bolesti i stanja, bolesti ovisnosti Hormonski poremećaji i poremećaji metabolizma Kožne i spolne bolesti Zarazne bolesti Ženske bolesti i stanja Zloćudne maligne bolesti.

Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite. Psorijaza - uzroci, oblici bolesti i liječenje. Nesteroidni antireumatici - lijekovi koje olako uzimamo?

Reumatoidni artritis. Periferna pareza ličnog živca - Bellova pareza. Upalne i degenerativne reumatske bolesti. Bolest zglobova - reumatoidni artritis. Kako liječiti koju vrstu boli?

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar