•  apr 10, 2022

Psorijaza artritis lecenje biljnim preparatima

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza artritis lecenje biljnim preparatima

Pogledajte dio 4. Što se nalazi u ovoj uputi: Što je Otezla i za što se koristi Što morate znati prije nego počnete uzimati lijek Otezla Kako uzimati lijek Otezla Moguće nuspojave Kako čuvati lijek Otezla Sadržaj pakiranja i druge informacije 1. Što je Otezla i za što se koristi Što je Otezla Otezla sadrži djelatnu tvar apremilast. Behçetova bolest — liječenje ranica ulkusa u ustima koji su uobičajen problem za osobe s ovom bolešću.

Što je psorijatični artritis Psorijatični artritis je upalna bolest zglobova, obično popraćena psorijazom, upalnom bolesti kože. Što je plak psorijaza Psorijaza je upalna bolest kože koja može uzrokovati crvene, ljuskaste, zadebljane, svrbljive, bolne dijelove na koži, a može također zahvatiti vlasište i nokte.

Što je Behçetova bolest Behçetova bolest rijetka je vrsta upalnog oboljenja koje pogađa mnoge dijelove tijela. Najčešći problem jesu ranice u ustima. Kako Otezla djeluje Psorijatični artritis, psorijaza i Behçetova bolest obično su stanja koja traju cijeli život i za njih zasad nema izlječenja. Smanjujući aktivnost tog enzima, Otezla može pomoći u kontroli upale povezane s psorijatičnim artritisom, psorijazom i Behçetovom bolesti, a time i smanjiti znakove i simptome tih stanja.

U psorijatičnom artritisu, liječenje lijekom Otezla rezultira poboljšanjem otečenih i bolnih zglobova i može poboljšati opću tjelesnu funkciju. U psorijazi, liječenje lijekom Otezla rezultira smanjenjem psorijatičnih plakova na koži te drugih znakova i simptoma bolesti. U slučaju Behçetove bolesti liječenje lijekom Otezla smanjuje broj ranica u ustima i može ih potpuno zaustaviti. Također može smanjiti s tim povezane bolove. Pokazalo se također da Otezla poboljšava kvalitetu života bolesnika s psorijazom, psorijatičnim artritisom ili Behçetovom bolesti.

To znači da bi utjecaj Vašeg stanja na svakodnevne aktivnosti, odnose s drugima i druge čimbenike trebao biti manji nego prije. Što morate znati prije nego počnete uzimati lijek Otezla Nemojte uzimati lijek Otezla ako ste alergični na apremilast ili neki drugi sastojak ovog lijeka naveden u dijelu 6 ako ste trudni ili mislite da biste mogli biti trudni. Upozorenja i mjere opreza Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije nego uzmete lijek Otezla.

Depresija i suicidalne misli Obavijestite svojeg liječnika prije početka primjene lijeka Otezla ako patite od depresije koja se pogoršava uz pojavu misli o suicidu. Vi ili Vaš njegovatelj trebate također odmah obavijestiti Vašeg liječnika o svim promjenama u ponašanju ili raspoloženju, depresivnim osjećanjima i svim suicidalnim mislima koje Vam se mogu javiti nakon uzimanja lijeka Otezla.

Teški problemi s bubrezima Ako imate teške tegobe s bubrezima, Vaša doza bit će drugačija — pogledajte dio 3. Ako ste pothranjeni Obratite se svojem liječniku dok uzimate lijek Otezla ako dođe do neželjenog gubitka težine. Problemi s crijevima Ako imate teški proljev, mučninu ili povraćanje, morate se obratiti svom liječniku.

Djeca i adolescenti Lijek Otezla nije ispitan u djece i adolescenata pa se stoga ne preporučuje za primjenu u djece i adolescenata mlađih od 17 godina. Drugi lijekovi i Otezla Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate, nedavno ste uzeli ili biste mogli uzeti bilo koje druge lijekove. To uključuje lijekove koji se nabavljaju bez recepta i biljne lijekove.

To je potrebno zbog toga što Otezla može utjecati na način na koji djeluju drugi lijekovi. Osim toga, neki drugi lijekovi mogu utjecati na to kako Otezla djeluje. Osobito je važno da prije nego što uzmete lijek Otezla, liječnika ili ljekarnika obavijestite ako uzimate neke od sljedećih lijekova: rifampicin — antibiotik koji se koristi za liječenje tuberkuloze fenitoin, fenobarbital i karbamazepin — lijekove koji se koriste u liječenju napadaja ili epilepsije gospina trava — biljni lijek za liječenje blage anksioznosti i depresije.

Trudnoća i dojenje Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati dijete, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek. Malo je podataka o učincima lijeka Otezla u trudnoći. Ne smijete zatrudnjeti dok uzimate ovaj lijek i morate koristiti učinkovitu metodu sprječavanja trudnoće za vrijeme liječenja lijekom Otezla.

Nije poznato prelazi li ovaj lijek u majčino mlijeko. Ne smijete uzimati lijek Otezla u razdoblju dojenja. Upravljanje vozilima i strojevima Otezla ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima. Otezla sadrži laktozu Otezla sadrži laktozu vrsta šećera. Ako Vam je liječnik rekao da ne podnosite neke šećere, obratite se liječniku prije uzimanja ovog lijeka. Kako uzimati lijek Otezla Uvijek uzmite ovaj lijek točno onako kako Vam je rekao liječnik.

Provjerite s liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni. Koliko uzeti Kada počnete uzimati lijek Otezla, dobit ćete pakiranje za početak liječenja koje sadrži sve doze kako je navedeno u tablici ispod.

Psorijatični artritis - od dijagnoze do liječenja - PLIVAzdravlje

Pakiranje za početak liječenja jasno je označeno kako biste bili sigurni da ste u pravo vrijeme uzeli pravu tabletu. Vaše liječenje započet će pri nižoj dozi, a zatim će se doza postupno povećavati tijekom prvih 6 dana liječenja.

Pakiranje za početak liječenja sadrži također dovoljno tableta za još 8 dana pri preporučenoj dozi od 7.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar