•  apr 13, 2022

Depresija i psorijaza

Vesna Objavio Vesna
I psorijaza depresija

Poseban oblik psorijaze, koji uz kožu zahvaća i zglobove, jest artropatska psorijaza koja se u većine bolesnika pojavljuje nakon kožnih promjena. Psorijatični artritis se najčešće očituje zahvaćanjem malih zglobova prstiju ruku i nogu koji su bolni, otečeni, kobasičastog izgleda, a često se vide i tipična oštećenja noktiju. Najteži oblik bolesti može uzrokovati teška oštećenja zahvaćenih zglobova i njihovu potpunu destrukciju.

Dijagnoza psorijaze se postavlja na temelju anamneze i kliničke slike, a potvrđuje se histološkom pretragom. Psorijaza kao kronična upalna bolest uvelike utječe na kvalitetu života samih bolesnika, ali i njihovih obitelji. Narušena kvaliteta života bolesnika sa psorijazom, odnosno psihički i fizički teret bolesti kao i utjecaj na radnu sposobnost i obiteljski život veći je od onog u bolesnika s teškim srčanim i malignim bolestima.

Bolesnici s psorijazom češće obolijevaju od depresije, bolest utječe i na njihovu radnu sposobnost te općenito na njihov svakodnevni život. Oboljeli se osjećaju stigmatizirano, srame se svoje bolesti, često se povlače u sebe, a zbog izgleda svoje kože izbjegavaju druženja, sportske aktivnosti i sve one aktivnosti u kojima je njihova koža i bolest vidljiva.

Psorijaza je kronična bolest obilježena periodima poboljšanja i pogoršanja kožnih promjena te stoga traje cijeli život. Osim kože, bolest može zahvatiti vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa.

Danas se psorijaza može uspješno liječiti različitim lokalnim i sustavnim lijekovima, a posljednjih ak godina dostupni su i brojni "pametni" lijekovi tzv. Ono što je bitno je naglasak staviti na uravnoteženu prehranu mediteranskog tipa. Isto tako, izuzetno je važno održavanje normalne tjelesne težine, budući da pretilost pogoršava psorijazu. Pretilost je kao i psorijaza upalna bolest te stoga upala uslijed pretilosti podržava upalni proces u psorijazi i djeluje sinergistički te samim time potiče izbijanje psorijatičnih promjena.

Tijekom pandemije u prvom valu, malo se smanjio broj pregleda u ambulanti Referentnog centra za psorijazu Klinike za dermatovenerologiju KBC Rijeka, međutim već nakon nekoliko tjedana reorganizirali smo rad i omogućili pacijentima dostupnost naših usluga putem tzv.

A5 uputnica. Stoga smo i tijekom pandemije redovito pregledavali oboljele od psorijaze i mogu reći da su naši pacijenti redovito i dalje dolazili na preglede uz naravno poštivanje epidemioloških mjera. Prema dostupnim istraživanjima oboljeli od psorijaze nemaju teže simptome COVID infekcije u odnosu na ostale.

Mi smo u našem centru napravili malo epidemiološko istraživanje te zaključili, iako na manjem broju bolesnika, da pacijenti na sustavnoj terapiji za liječenje psorijaze većinom imaju blažu kliničku sliku Covid bolesti koja ne zahtijeva bolničku skrb. Citirano Medicinski vjesnik [Internet]. Filaković, D. Biljan i A. Petek, "Depresija u oboljelih od psorijaze", Medicinski vjesnik, vol. Puni tekst: engleski pdf 2. Depresija je česti psihički poremećaj kod oboljelih od psorijaze.

Autori su si postavili za cilj potvrditi povezanost u obilježjima oboljelih od depresije i psorijaze temeljem pregleda recentne literature dostupne u elektronskim bazama podataka. Rezultati pretraživanja su pokazali kako i oboljeli od depresije i oboljeli od psorijaze imaju promijenjene pokazatelje imunološkog odgovora i povišene pokazatelje sistemske upale.

Autori zaključuju kako prisutnost upalnih promjena kod ovih poremećaja govori da su upalni procesi ključni za razvoj barem dijela depresivnih poremećaja i psorijaze.

Zato farmakoterapijski pristup u kombiniranom liječenju psorijaze s pridruženom depresijom treba temeljiti na suvremenim spoznajama o uključenosti hipotalamično-hipofizno-adrenalne osi, proinflamatomih posrednika imunološkog odgovora IL-1, IL-6, TNF-" i proteina akutne faze upale C-reaktivni protein u patogenezu oba poremećaja.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar