•  apr 10, 2022

Kako napraviti sapun za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Kako napraviti sapun za psorijazu

Sapun za kućanstvo stalno se koristi u svakodnevnom životu, gotovo ga svi znaju. No, nisu svi znali da se također mogu koristiti i za terapijske svrhe - uklanjanje raznih bolesti, uključujući psorijazu.

Često se primjenjuje u slučajevima gdje su žarišta psorijaze lokalizirana u vlasištu. Najčešće se koriste smeđi sapuni. Kineski sapun "Zdrava koža" učinkovito se bori protiv simptoma psorijaze - pruža nježnu njegu za zahvaćena područja kože. Aktivni sastojci ovog lijeka su biljni ekstrakti visoke koncentracije, tradicionalno korišteni u kineskoj medicini. Te tvari su prirodnog biljnog podrijetla i mogu proći duboko u slojeve kože, koje utječu na lokalne procese metabolizma i cirkulacije.

Osim toga, mogu regenerirati strukturu kožnog tkiva i eliminirati piling s svrbežom. Također, pojedine komponente sapuna mogu poboljšati zaštitna svojstva kože, sprečavajući mogućnost širenja psorijatičnih plakova. Sumporni sapun Sea of Spa je učinkovit alat, često korišten u psorijazi, kao i druge bolesti kože. Sea of Spa proizveden je u Izraelu, pa sadrži sumpor i vrlo vrijedne minerale iz Mrtvog mora.

Njegove komponente su i palmino i maslinovo ulje, a osim toga i aloe vera. Zbog svojih svojstava, koža dobiva duboku hidratizaciju, zbog čega se u kratkom vremenu odvija piling, iritacija i suhoća pacijenata. Osim toga, ona ima regenerativna i antibakterijska svojstva. Prednost ovog sapuna je da se može koristiti čak i za osobe s povećanom osjetljivošću kože.

Kako bi se uklonili znakovi psorijaze tijekom trudnoće, dopušteno je primjenjivati sapune koji sadrže prirodne sastojke.

Tar sapun je kontraindiciran u slučaju netolerancije katrana ili drugih komponenti i s visokom osjetljivošću kože. Ne preporučuje se upotreba sapuna često suhim tipom kože. Zabranjeno je koristiti čak i ako postoje problemi s funkcijom bubrega. Sredstva Denova zaštitna sredstva za kožu Psora i Bio Beauty ne mogu se koristiti u slučaju pojedinačnih netrpeljivosti tvari koje se nalaze u tim lijekovima. Tegrin sapun je kontraindiciran u sljedećim situacijama: u slučaju alergije na katran, kada je veliko područje kože pogođeno psorijazom, ali i za primjenu na rektalni i ingvinalni dio.

Također, dugotrajna upotreba ovog alata zabranjena je. Budući da u sapunu sadrži visok postotak alkalija, može u velikoj mjeri osušiti područja koja njime obrađuje - zbog toga se stanje kose znatno pogoršava, postaju krhki i porozni. Najbolja je oralna upotreba ovog ulja, ali veliki učinak stvara i ukoliko se nanosi direktno na oštećena mjesta.

Ovo je odlično sredstvo iz prirode koje utiče na regulacijju imunološkog sistema. Zbog svojih antigljivičnih i antibakterijskih dejstava, pomaže pri smirivanju upaljenje kože, redukuje osjećaj svraba i iritacije, te ubrzava process regeneracije kože. Vjerovatno najpoznatiji lijek iz prirode koji djeluje na kožna zapaljenja je upravo aloe vera. Pospješuje omekšavanje kože i pruža joj potrebnu hidratantnu njegu. Kako bi najbolje zaštitili epidermu, kupite svježu biljku, iscijedite gel iz njenih listova na upaljena mjesta i dobro utrljajte duboko u kožu.

Kako kažu stručnjaci, psorijazna bolest može uzrokovati određene vrste ostalih oboljenja, stoga donosimo još jedan razlog više zašto je potrebno na vrijeme obratiti pažnju na adekvatno liječenje.

Ukoliko se upala potpuno eliminiše ili ipak reguliše stepen zahvaćenosti organizma, velike su šanse da ćete na taj način smanjiti rizik od nastanka i razvoja čitavog spektra ostalih zdravstvenih poremećaja. Najčešći surovi pratioci psorijazne bolesti su prekomjerna težina, dijabetes, hipertenzija, povišeni holesterol, moždani i srčani udar.

Nama će predstavljati izuzetno zadovoljstvo ukoliko naši savjeti ne pomognu u potpunosti, barem olakšaju upalu, bolove i smanje stres njima prouzrokovan. Zaista je istina da psihološki uticaj igra važnu ulogu pri ozdravljenju od svake bolesti. Zato je mnogo važno da čvrsto vjerujete u svoju terapiju da iz dana u dan budete sve više sigurni da će vam pomoći, tako da osim što ćete postati bolje raspoloženi, pridonijećete ostvarivanju svog konačnog cilja. Bitno je naglasiti da Psofirix koliko god bio učinkovit, nema moć da se u potpunosti izbori sa najtežim oblicima psorijazne bolesti, već ih samo umiri.

Ako je vaše tijelo popuno zahvaćeno, a stepen upale je dostigao vrhunac, onda se krema nanosi uz terapije koje vam isključivo stručno lice može prepisati. Neke od težih oblika ove dermatoze, kao i vrste terapija koje se primijenjuju u tim slučajevima možete pronaći već u narednom tekstu. Do tad: osmijeh na lice uz Psorifix kremu — recite zbogom psorijaznom problemu!

 • Ipak, najbolji katranski sapun izlazi na hladan način. Za liječenje psorijaze, tradicionalni iscjelitelji preporučuju uporabu kućanstva i katrana.
 • Kombinira se s terapijskim šamponima, koje će dermatolog pomoći pokupiti.
 • To će biti puno učinkovitije u svom djelovanju.
 • Kada su se pahuljice sapuna u potpunosti otopile, skinite posudu s vatre i ostavite da se ohladi.
 • Za postizanje remisije potrebno je koristiti samo integrirani pristup.
 • You must be logged in to post a comment. Ova stranica prikuplja kolačiće radi boljeg korisničkog iskustva. Da li ste znali? Kada rezultati postaju vidljivi? Pobjednički mix — liječenje uz prirodu i kremu PsoriFix! Sa tečnim glicerinom je isti proces — 2 šolje od 2dcl sipajte u posudu i stavite u mikrotalasnu. Glicerin se u mikrotalasnoj topi na 40 sekundi na najjačoj temperaturi.

  Nakon 40 sekundi, izvadite posudu, glicerin izmešajte i vratite sve to na još 10 sekundi. Kada se glicerin istopio i ujednačio, u njega možete dodati eterična ulja, komadiće biljaka, soli za piling ili šta god želite možete i boju ako želite da vam sapun ima boju. Kada se mehurići podignu, masu slobodno poprskajte alkolohom koji će ih potpuno uništiti.

  Gotovu smesu sipajte u kalupe i ostavite da se dobro ohladi. Najbolje je smesu staviti u frižider jer će tada vađenje sapuna biti mnogo lakše. Vrijeme je za vaganje sastojaka.

  U skladu s prethodno opisanom formulom i tablicom sapnonifikacijskih faktora, valja izvagati sastojke. Najbolje bi bilo da posude za vaganje budu staklene. Kako bi izradili otopinu lužine i vode, dodajte oprezno i polako natrijevu lužinu u destiliranu vodu. U ovom trenutku počet će se razvijati visoka temperatura u otopini, stoga je vrlo bitno biti oprezan i lužinu polako dodavati u vodu nikada vodu u lužinu! Ovu otopinu valja ostaviti da se hladi, uz povremeno miješanje, u dobro prozračenoj prostoriji, budući da će se razvijati i štetni plinovi.

  Dok se lužina hladi, vrijeme je za zagrijavanje ulja. Neka će biti tekuća, neka u krutom stanju, općenito je bitno da sva ulja zajedno zagrijete do temperature na kojoj će biti tekuća oko 40 Celzijevih stupnjeva i na sličnoj temperaturi kao i otopina lužine.

  U ovom trenutku valja termometrom provjeriti jesu li ulja i otopina lužine na sličnoj temperaturi. Ako jesu, krećemo na idući korak. Sada proces postaje zabavan. Ulijte polako otopinu lužine u posudu s uljem te isključenim štapnim mikserom polako miješajte smjesu.

  Mikser je još isključen, da lužina ne bi prskala. Nakon što se smjesa zamuti i postane malo gušća, uključite mikser i miksajte oko dvije minute, sve dok ne postignete tzv. Trag se postiže onda kada je smjesa gustoće pudinga i kada kapljice smjese na površini same smjese ne potonu odmah, već ostave trag poput ovog na slici niže. Ako želite dodavati prirodna bojila ili eterična ulja, sada je vrijeme za to. Pustite mašti na volju i dodajte što god želite. Ulijte sapun u kalup, pazeći da bude ravnomjerno raspoređen.

  Ako po ulijevanju ima neravnina na površini sapuna, izgladite ih špatulom i slobodno lagano lupkajte kalupom o čvrstu podlogu kako biste iz smjese istjerali što više mjehurića zraka. Kalup sa sapunom pokrijte plastičnom folijom te ga ostavite na toplom mjestu, zamotanog u ručnik, kako bi se održala povišena temperatura potrebna za uspješnu saponifikaciju.

  Možda ti se također sviđa
  Najpopularniji tekstovi
  Ostavite komentar
  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
  Komentar