•  apr 11, 2022

Pasulj i psorijaza

Vesna Objavio Vesna
I psorijaza pasulj

Kožu svakodnevno dvaput mazati mašću od svinjskog sala. Ako je riječ o psorijazi sa krastavim ljuspama kojih ima po cijelom tijelu, napraviti mast od soka svježeg, dobro opranog rosopasa, dobijenog cijeđenjem biljke u sokovniku, i svinjske masti od sala, u odnosu 5 gr soka od rosopasa prema 50 gr masti.

Ovu mast čuvati u frižideru. Za spravljanje masti može se upotrijebiti i svježe iscijeđeni sok od crnog sljeza. Uz sve to preporučuje se kupke sa dodatkom ekstrakta od zdravca. Svrab se može ublažiti a bolest liječiti i potpunim kupkama od crnog sljeza i rastavića pomiješati iste količine biljaka i preko noći ih potopiti u hladnu vodu gr zelja za jednu kupku minuta kupanja, srce izvan vode. Sve navedeno pomaže i kod neurodermitisa. Dva djeteta iz iste porodice bila su oboljela od psorijaze.

Dvanestogodišnja djevojčica je oboljela u svojoj drugoj godini, a dječak je oboljeo sa devet mjeseci. Roditelji su pokušali sve. Djevojčicu su vodili kod bezbroj ljekara, čak i u Švajcarsku, ali poboljšanja nije bilo.

Djeca su se oslobodila bolesti tek kada su bile upotrijebljene ljekovite biljke, koje su ona tokom čjeta brala s velikom radošću. Njihova majka je pričala da je koža njene ćerke sada glatka kao u bebe i da ona i dalje pije manje količine čaja. U jednom drugom slučaju, lice dvanaestogodišnje djevojčice bilo je na mnogo mjesta na koži crvenu psorijazu. Poslušala je moj savjet i primijenila navedenu terapiju.

Rezultata je bilo već poslije četiri nedjelje. Crvene mrlje su postepeno sasvim nestale. Slično je bilo sa jednim mlinarem iz okoline Majnca; za kratko vrijeme ova terapija pomogla je da znaci crvene psorijaze sasvim nestanu. Jedna redovnica koju je psorijaza mučila 30 godina, početkom oktobra je uvela kuru čajem i dijetu.

O Božiću je je obavijestila da nema više znakova bolesti. U oktobru Oboljela je poslije preležane žutice i ja sam smatrala da je bolest posljedica poremećenog rada jetre. Mlada žena je sva bila u ljuspama. Ni koža glave joj nije ostala pošteđena. Kosa joj je postala sve rjeđa, pa je na kraju bila prinuđena da nosi periku kako bi uopšte mogla da se pojavi među ljudima.

Pri svakom pokretu, prava piša peruti padala je s nje na tlo. Žena koja je prije bolesti mahom do ponoći šila za svoju djecu, a preko dana pomagala mužu pri tapacirerskim radovima, sada se jedva držala na nogama do osam sati.

Tada bi kožu namazala uljem, umotala se u čaršaf i legla. Nekoliko puta je po više nedjelja provodila u bolnici. Ono što je usledilo sledećih nedelja i godina posle boravka u lečilištu, bilo je strašno. Napadi groznice kao na tekućoj traci, gnojna žarišta počev od peta pa do gležnjeva, zagnojeni dlanovi, otvorene rane na potkolenici, ušnim resicama, na vratu i licu.

Pasulj recepti za posni prebranac, čorbasti, vojnički, sa povrćem

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar