•  apr 14, 2022

Da li psorijaza moye da se nadje na glavi

Vesna Objavio Vesna
Da li psorijaza moye da se nadje na glavi

Žene muči još jedna stvar, a to je farbanje kose. Moramo da vas razočaramo — farbanje bi trebalo da izbegavate jer može dodatno da iritira teme. Hemikalije u farbama mogu ozbiljno da uspore lečenje i da uzrokuju iritacije.

Dok se psorijaza na koži glave ne izleči, izbegavajte farbanje kose, a posebno blanš. Kana može da bude bolje rešenje, u ovom slučaju, ali svakako bi trebalo da se posavetujete sa lekarom pre nego što bilo šta uradite. Najbitnije od svega je da lečite psorijazu i da posle toga negujete kosu kvalitetnim proizvodima kako bi ona porasla i oporavila se.

Zaboravite na farbanje na neko vreme, to je najbolje za vas. Kako će se lečiti psorijaza zavisi od svakog pacijenta posebno, od stadijuma u kom se nalazi. Možete da očekujete da ćete od lekara dobiti lekove koji se piju ili kreme koje ćete nanositi samo na delovima gde je bolest izražena. Čak i sunčanje može pomoći kod lečenja.

Ona će postati ublažena kada odete na more, jer morska so i sunce povoljno deluju na njeno izlečenje. Postoji i mogućnost da se psorijaza na koži glave povuče, ali je moguće da će se vratiti ponovo. Simptomi se mogu umanjiti, pa onda psorijaza neće biti toliko teško podnošljiva.

Ovde je jako važno da napomenemo da šampon za pranje kose ne može da bude bilo koji. Verovatno ćete dobiti specijalni, medicinski šampon za psorijazu koji će održavati čistoću temena. I nikako nemojte uzimati šampone koje vam lekar nije preporučio, posebno u početku, kada su simptomi najizraženiji. Takođe, i losioni protiv psorijaze će biti od pomoći, kao i kreme koje su namenjene da ublaže svrab i iritaciju. Osobe koje imaju problem sa psorijazom uglavnom koriste posebne proizvode.

Pranje kose se obavlja posebnim vrstama šampona koji utiču na ublažavanja simptoma ove bolesti. Oni mogu smanjiti iritaciju, svrab, perutanje, i omogućiti da se koža bolje regeneriše. Tačan uticaj zavisi od sastava u njima, zato se u mnoge šampone za psorijazu koriste. Postoje i oni na bazi steroida, ali i prirodni koji pospešuju hidrataciju, regeneraciju i smanjuju perutanje i iritaciju. Šampon za psorijazu sa steroidima uglavnom pripisuju lekari ako je reč o veoma jakim simptomima ove bolesti.

Prirodni šampon za psorijazu — U zavisnosti od biljaka koje se nalaze u njima šamponi na prirodnoj bazi mogu ublažavati simptome psorijaze. Brojne biljke smanjuju iritaciju aloe vera, regeneriše kožu hamamelis, pružaju antibakterijsko dejstvo lavanda.

Aktivne supstance se takođe mogu naći u njima piroctone olamine, alantoin. Šampon sa katranom — Spadaju među česte proizvode za ublažavanje problema kod ove bolesti. Oni pomažu da se smanji iritacija kože, ali i sprečava formiranje tvrdih krasta na koži. Njihovom upotrebom dolazi do usporavanja razvoja oštećenih ćelija. Salicilna kiselina u šamponima — Lečenje problematičnog skalpa često zahteva da se upotrebljavaju ovi preparati.

Salicilna kiselina omekšava kožu i smanjuje javljanje krasta na koži. Oni se ne primenjuju često jer mogu isušiti kožu. Ako imate posekotine trebalo bi sačekati da zarastu, pre upotrebe. Upotrebljavaju se kao i drugi šamponi. Kosa se nakvasi, i nanese se mala količina proizvoda.

Masažom se raspoređuje po koži glave. Može se ostaviti da deluje oko 5 minuta, kako bi dubinski delovalo na kožu. Lagano se ispira mlakom vodom. Ovo stanje se može lečiti i prirodnim putem. Najbolje je da u tom slučaju koristite prirodni šampon za kosu, koji u sebi ne sadrže sulfate, parabene i silikone, jer bilo kakve hemikalije u šamponu mogu da uzrokuju opadanje kose i dodatne iritacije. Takođe, i soda bikarbona može biti dobra za psorijazu kose.

Koristi se pri ispiranju. Možete da napravite pastu od vode i sode bikarbone i da je lagano utrljate na teme dok vam je kosa mokra, a onda da je dobro isperete. Bilo bi dobro i da vaša ishrana bude zdravija. Treba da u svoju ishranu unosite više ribe i povrća. Losos, sardine, pastrmka, tuna i skuše sadrže omega-3 masne kiseline, i utvrđeno je da pogodno deluju na imuno sistem i da neće podstaći bolest da se razvija. Šargarepa, kajsija, mango i zeleno povrće dobro će doći na vašem meniju.

Treba da izbegavate crveno meso, mlečne proizvode, jaja, alkohol i slatkiše, kao i masnu, začinjenu hranu. Psorijaza kože glave može da bude dugotrajna i naporna, ali budite uporni. Sada ste je bolje upoznali. Ne treba da pokušavate da je prhvatite tek tako kao nešto neizlečivo. Pokušajte na sve načine da je se rešite! Šta je psorijaza na koži glave i kako znate da to nije perut? Šta je psorijaza glave? Uzrok psorijaze na koži glave Kao što smo već rekli, najveći krivac je genetika. Ovo stanje može baš gadno da izgleda na temenu.

Pored genetske predispozicije, loš imunološki sistem jedan je od važnijih uzročnika. Takođe, psorijaza može da nastane i zbog infekcije na koži, zbog streptokoka.

Čak i opekotine od sunca mogu da budu okidači, ali ne i glavni razlozi za pojavu psorijaze na glavi. Tu se ubraja i pušenje, stres, konzumiranje alkohola u velikim količinama, nedostatak D vitamina. Psorijaza na koži glave simptomi Kad smo kod simptoma, njih ima mogo više nego poznatih i utvrđenih uzročnika.

Perut, seboreja ili psorijaza — sličnosti i razlike Dolazimo i do dela kada je važno da napravimo razliku između obične peruti, seboreje i psorijaze na koži glave, kako ne biste lečili pogrešno stanje na koži. Perut nije zdravstveni problem, već kozmetički.

Tajanstveno ime Alice, značenje imena za slatku djevojku. Zasluge karaktera i buduća sudbina Alice

Ona se najlakše rešava, a u tome će vam najviše pomoći šamponi protiv peruti. Seboreja je već drugačije stanje kože. Prisutno je pojačano mašćenje kože glave, kao i perutanje, pa će vam tu biti potreban specijalni šampon protiv seboreje.

Seboreja je zapravo zapaljenje temena, i nije isto što i obično perutanje, koje nikako nije toliko opasno kao seboreja.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar