•  apr 12, 2022

Izliječila sam psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Izliječila sam psorijazu

Sva sredstva sam već bila isprobala i gadila mi se pomisao na ponovno korištenje nekih od njih… Nakon 17 dana nisam vjerovala svojim očima! Koža mi je izgledala obnovljeno i glatko! Istina, ja nisam imala neki teški oblik psorijaze, pa je možda zato proces vraćanja lijepe kože kod mene išao brže. Ali nisam osjećala svrbež, nisam imala velike crvene mrlje, koža mi se nije perutala niti je bila onako hrapava… Samo sam nanosila HeiwaZEN svaki dan.

Ovo je definitivno najbrži i najlakši način rješavanja svih simptoma psorijaze! Konačnu pobjedu nad psorijazom sam slavila nakon 4 tjedna. Koža mi je bila besprijekorna kao nekad! Biopsijom se dijagnoza može potvrditi. Bolest se klasificira kao relativno blaga, umjerena ili teška.

Stupanj psorijaze se obično postavlja na osnovi nošenja osobe s bolešću, odnosno utjecaja na svakodnevni život. Psorijaza se nikada ne može u potpunosti izliječiti i liječenje je simptomatsko, što znači da je cilj tretmana ublažavanje simptoma, poput zadebljane, ljuskave kože sklone crvenilu te sprječavanje rasta kožnih stanica.

Kreme i masti koje se primjenjuju na koži mogu učinkovito liječiti blagu i umjerenu psorijazu. Kada je bolest teža, kreme će se koristiti u kombinaciji s oralnim lijekovima ili fototerapijom. Najčešće se koriste keratolitici za uklanjanje ljusaka, obično na bazi salicilne kiseline ili lokalni protuupalni lijekovi kortikosteroidi.

Salicilna kiselina će pomoći u omekšavanju i odstranjivanju ljuskica s kože, a osim toga će povećati apsorpciju drugih sredstava. Salicilna kiselina je osobito korisna za liječenje vlasišta. Kortikosteroidi se primjenjuju lokalno, ali se mogu i injicirati u male otporne promjene na koži.

Sistemska primjena kortikosteroida može samo dodatno pogoršati stanje, stoga se ne smije primjenjivati niti za jedan oblik psorijaze. Nedavno istraživanje objavljeno u britanskom dermatološkom časopisu British Journal of Dermatology naglašava povezanost psihosocijalnog stresa i pogoršanja simptoma psorijaze.

Na temelju dosadašnjih proučavanja, znanstvenici ističu da je fiziološki odgovor na stres kod bolesnika sa psorijazom znatno drugačiji nego kod zdravih osoba što se očituje u neurološkim promjenama.

Psihološki stres dovodi do redistribucije leukocita s povećanim ulaskom upalnih stanica u kožu što može značajno pogoršati psorijazu. Posebno se sugerira uvođenje edukacija o smanjenju stresa što bi uvelike pomoglo mnogim oboljelima od psorijaze. Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu. Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj. Divan pregled autoimunih oboljenja.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar