•  apr 10, 2022

Beta glukan psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Beta glukan psorijaza

Dali akcije i popusti vrijede isto i za fizičke trgovine i putem online kupnje? Akcije i popusti koje su na webshopu ne moraju biti isti onima koje postoje u fizičkim trgovinama Lavanda Mia-e. Za svako dijagnosticiranje i liječenje bolesti posjetite Vašeg liječnika. Vitamini, minerali i dodaci prehrani ne mogu zamijeniti propisani lijek bez suglasnosti liječnika.

Uzimanje pojedinih dodataka prehrani kod nekih osoba može rezultirati alergijskim reakcijama. U tom slučaju prekinite s uzimanjem i odmah se obratite liječniku. Ova web stranica nije namijenjena dijagnosticiranju niti propisivanju terapije i stoga ne preuzima nikakvu odgovornost.

Prijava Registracija. Ukupno bez popusta: 0,00 kn. Popust: 0,00 kn. Osnovica za obračun PDV-a: 0,00 kn. Ukupno bez dostave: 0,00 kn. Kupon: 0,00 kn. Dodatni popust: 0,00 kn. Dostava: Besplatna. Sveukupno: 0,00 kn. Pregled košarice Dovrši kupovinu.

Njega tijela Deodoranti i znojenje Kupanje i pilling Njega ruku, noktiju i stopala Celulit i strije Zaštita od sunca Oralna higijena Prikaži sve. Zaštita od insekata Za djecu Za odrasle Prikaži sve. Kozmetika za djecu Uši i gnjide Njega kože i kupanje Tjemenica Prikaži sve. Oči, usta, zubi Oralno zdravlje Afte Oči i kontaktne leće Prikaži sve. Kosti, zglobovi, mišići Protuupalne kreme, gelovi i masti Prikaži sve. Adjuvantna terapija kod onkoloških pacijenata mogla bi poprimiti sve veći značaj.

Naime, neke su in vivo studije pokazale da su eksperimentalne životinje koje su bile podvrgnute kemoterapiji i terapiji zračenjem, nakon aplikacije beta-1,3-glukana imale bolje parametre hematopoeze te regeneracije koštane srži. Nekoliko je studija opetovano pokazalo da beta-1,3-glukani mogu smanjiti imunosupresiju izazvanu radijacijom ili kemoterapijom. S obzirom da tumorske stanice imaju zaštitne mehanizme od razgradnje posredovane komplementom, aktivacija fagocitoze i NK-stanica može preusmjeriti citotoksičan učinak prema tumorskim stanicama.

Također, neke su studije pokazale da beta-1,3-glukani bivaju preuzeti od gastrointestinalnih makrofaga, a potom preneseni do retikuloendotelnih tkiva, te na kraju do koštane srži. Potom, u samoj koštanoj srži, makrofagi razgrađuju beta-1,3-D-glukane i izlučuju male topive biološki aktivne fragmente koji se potom vežu s CR3 receptorom zrelih granulocita u koštanoj srži. Nakon što je u koštanoj srži beta-1,3-D-glukanima pokrenut imunološki upalni proces, granulociti s vezanim beta-1,3-D-glukanima na CR3 receptoru izazivaju smrt tumorskih stanica.

Kompromitacija otpornosti organizma u dječjoj dobi, a napose sklonost djece infekcijama respiratornog trakta, oduvijek je predstavljala izazov za potencijalnu primjenu dodataka prehrani za modulaciju imunosnog sustava.

U posljednjih nekoliko godina počeli su se primjenjivati dodaci prehrani s beta-1,3-glukanima. Postoji teoretska sumnja da s imunomodulatorima ne bi trebalo počinjati u pedijatrijskoj dobi kako učinak ne bi završio s mogućim autoimunim odgovorom u nedovoljno razvijenom imunološkom sustavu djeteta. Unatoč tome ne postoji konsenzus da se beta-1,3 glukani ne bi trebali primjenjivati kod djece mlađe od treće godina života, štoviše, na tržištu dodataka prehrani Europske Unije postoje dodaci prehrani koji su u prilagođenoj dozi namijenjeni i u pedijatrijskoj primjeni, čak od prve godine života.

Beta-1,3-D-glukani smatraju se jednim od najsigurnijih imunomodulatora, barem prema dosada dostupnim studijama. S obzirom na svojstvo modulacije imunološkog odgovora, teoretski bi mogli izazvati i neželjene učinke kod bolesti koje su autoimune etiologije. Reumatoidni artritis, lupus, upalne bolesti crijeva, multipla skleroza, samo su neke od bolesti za koje nije sigurno s kakvim bi konačnim ishodom mogla završiti primjena β-1,3-glukana, sa sumnjom na pojačani autoimuni odgovor.

Također, prilikom primjene imunosupresiva kod transplantacije organa, valja zbog teoretski moguće pojačane autoimune reakcije organizma, razmisliti o suprotnim učincima. No ipak, sve te tvrdnje i moguće nuspojave nisu potvrđene kontroliranim studijama, nego se sumnje temelje samo na teoretskim pretpostavkama. Čak štoviše, prema provedenim studijama smatra se da bi od primjene beta-glukana koristi mogli imati i dijabetičari, premda se drži da je ta bolest autoimune etiologije.

S druge strane, ne postoje indikacije o neželjenom hiperglikemijskom učinku beta-glukana, s obzirom na korištene tipične koncentracije i na činjenicu da čovjek nema sposobnost digestije polimera ugljikohidrata s beta-1,3-glikozidnim vezama. Food and Drug Administration. Fed registr.

Chen J, Seviour R. Mycol Res. Todd, R. Clin Invest. Vetvička, V. Thornton, and G. The effects of beta-glucan on human immune and cancer cells. J Hematol Oncol. Kidd, P. The use of mushroom glucans and proteoglycans in cancer therapy.

Alternative Medicine Review. Immunomodulatory effect of pleuran β-glucan from Pleurotus ostreatus in children with recurrent respiratory tract infections.

Int Immunopharmacol. Jesenak, M. In: Bronchitis, Ignacio Martin-Loeches Ed. Preparation of microparticulate β-glucan from Saccharomyces cerevisiae for use in immune potentiation.

Letters in Applied Microbiology. Beta-glucan, immune function, and upper respiratory tract infections in athletes. Med Sci Sports Exerc. Immune modulating effects of β-glucan.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar