•  apr 13, 2022

Lečenje psorijaze u prolom banji

Vesna Objavio Vesna
Lečenje psorijaze u prolom banji

Prolom voda je prijatnog ukusa, bez mirisa, pa se preporučuje i zdravim osobama. Terapijski blok u Prolom Banji je kapaciteta pacijenata dnevno. Banjski tretman u Prolom Banji obuhvata pijenje lekovite vode, hidroterapiju, terapiju blatom, elektroterapiju, kineziterapiju i ručnu masažu.

U okviru terapijskog bloka gostima je na raspolaganju ultrazvuk, radi preciznog utvrđivanja dijagnoze, kao i laseroterapija. Sve vrste terapije se obavljaju pod nadzorom medicinske službe.

Okružena je većim brojem planina poput Mejanske planine na jugozapadu, Prolomske planine na jugoistoku i planine Sokolovića na severu.

Okružena šumovitim plećima planina, prosečne visine oko 1. Klima je umereno kontinentalna, sa nekim osobinama subalpske. Iz toga proizilaze blaga leta, sa svežim večerima i hladne, duge zime sa obilnim snežnim padavinama i prekrivačem.

Od klimatskih faktora lečilište Prolom, karakterišu i mala vlažnost vazduha, uz umerene vetrove. Sa svim ovim mestima povezana je autoboskom linijom, a gosti koji dolaze iz pravca Beograda do banje će stići ako prvo idu autoputem Beograd — Niš, nakon čega je potrebno isključiti se sa njega i narednih desetak kilometara voziti magistralnim putem Niš — Rudare, nakon čega se stiže do Prolom Banje.

Prolom Banja je najpoznatija po svojoj mineralnoj, flaširanoj Prolom vodi. Ova voda pripada retkoj vrsti mineralnih voda, visokih balneoloških vrednosti, koje je čini pogodnom za široki spektar indikacija.

Prolom voda je prirodna mineralna voda, niskog sadržaja rastvorivih minerala. Sadrži ozon i silicijumsku kiselinu, uz nešto fluora. Njene dve izrazite karakteristike su oligomineralnost oligomineralnost podrazumeva mnogo minerala u malim količinama i alkalnost. Prolom voda spada u visokoalkalne, jer pH vrednost na njenom izvoru, ne pada ispod 8,5 i ne penje se iznad 9. Temperatura Prolom vode na izvoru kreće se između 26 i 31,5 ̊ C. Prijatnog je i blagog ukusa, bez mirisa je i preporučuje se i zdravim i bolesnim osobama.

Fizičko — hemijska analiza Prolom vode uzvršena je na Institutu za rehabilitaciju u Beogradu, a kontrole vode sprovode se na dnevnom u samoj fabrici i mesečnom u Institutu za javno zdravlje u Nišu nivou. Osim mineralne vode, u Prolom Banji se nalazi i lokalitet sa visokomineralnim peloidom — blatom. Zemlja sa tog lokaliteta prolazi kroz tri stadijuma pripreme prosejavanje, zagrevanje i mešanje sa Prolom vodom pre nego što postane spremna za terapijsko korišćenje.

Terapijski blok hotela Radan raspolaže sa mesta za pacijente na dnevnom nivou. Banjski tretmani obuhvataju. Ovaj program obuhvata sledeće tretmane. U sve sobe je uvedena banjska voda i svaka soba poseduje telefon. Hotel takođe poseduje restoran sa sedišta, kafe bar sa mogućnošću prijema osoba i banket salu, koja raspolaže kapacitetom od 80 sedišta.

Uređene staze zdravlja u Prolom Banji, jedan su od najlepših vidova rekreacije kojom se možete baviti u njoj. Razlog za to je njihova ukupna dužina od čak 28,4 km, kao i mesta do kojih vode.

Jedno od tih mesta je Đavolja varoš, do koje se stazom zdravlja iz Prolom Banje stiže nakon 11 km. Đavolja varoš nalazi se na planini Radan i jedinstveni je prirodni fenomen u Srbiji, dok je u svetu takav geomorfološki tip veoma redak. Đavolja varoš pod zaštitom je države kao spomenik priprode prvog stepena.

Sastoji se od više od zemljanih figura, smeštenih u dve doline nazvane Đavolja i Paklena dolina. Ove zemljane figure su u proseku visine 20 metara, a prečnika do 3 metra. Njihova izuzetnost i nemogućnost običnog naroda da objasni nastanak ovog fenomena, u prošlosti su doveli do ispredanja legendi, od kojih su danas najpopularnije tri. Po prvoj, zemljane figure predstavljaju okamenjene svatove, koji su pokušali da venčaju brata i sestru.

Druga legenda ih predstavlja kao okamenjene đavole, koje su đaci nadmudrili u opkladi. Po trećem mitu figure su takođe okamenjeni đavoli, ali oni kojih su se ljudi oslobodili kada su prespavali na tom mestu.

Danas je Đavola varoš, poznata u celom svetu i posećuje je veliki broj turista kako iz zemlje tako i iz inostranstva. Zanimljivo je spomenuti da proces formiranja Đavolje varoši ni danas nije okončan.

Figure se ruše, a potom iznova izrastaju, što je još jedan faktor koji doprinosi popularnosti ovog spomenika prirode. Na lokalitetu se nalaze i dva izvora jako kisele vode. Staze zdravlja vode i do Crkve Sv.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar