•  apr 12, 2022

Psoralen za psorijazu cena

Vesna Objavio Vesna
Cena psorijazu psoralen za

U lokalnoj terapiji najčešće se koriste keratolitici za uklanjanje ljusaka, obično na bazi salicilne kiseline, te lokalni protuupalni lijekovi poput lokalnih kortikosteroida. U terapiji se također primjenjuju i analozi vitamina D, cignolin i lokalni retinoidi. Važno je naglasiti i redovitu primjenu neutralnih pripravaka emolijensa, osobito onih koji sadrže ureju, u održavanju dobrog stanja kože.

Kod opsežnije bolesti u obzir dolazi primjena fototerapije, odnosno kontroliranog izlaganja ultraljubičastim zrakama.

Fotokemoterapija PUVA koristi se kod zahvaćenosti više od 30 posto površine kože psorijatičnim žarištima, a predstavlja primjenu fotosenzibilizirajućih tvari — psoralena P i UVA zračenja. Ponekad se koristi i naftalanoterapija koja označava primjenu "naftalan ulja" u obliku kupki ili premazivanjem kože.

Uz to se ponekad koristi heliomarinoterapija, boravak na suncu i kupanje u morskoj vodi jer sve navedeno dobro djeluje na kožu oboljelih. Od konvencionalne sustavne terapije najčešće se u liječenju psorijaze primjenjuju retinoidi, potom metotreksat i ciklosporin. Ipak, danas su sve popularniji tzv. Apremilast je novi lijek koji se uzima na usta, a namijenjen je liječenje umjerene do teške plak psorijaze.

Radi se o inhibitoru enzima fosfodiesteraze 4, koja je uključena u nastanak brojnih upalnih molekula citokina važnih u nastanku psorijaze. Naslovnica Priručnik bolesti Pitanja i odgovori Kontakt. Mapa tijela. Respiratorni sincicijski virus RSV. Magnezij - uloga u organizmu. Kalendar ovulacije. Trudnoća po tjednima. Prehrana i bolesti Alergije Alzheimerova bolest Anksioznost Bolesti prostate Bolesti srca Bolesti štitnjače Bubrežni kamenci Depresija Dijabetes Epilepsija Gastritis Giht Gripa Infekcije mokraćnih putova Jetra i žučni vodovi Koža i zdravlje kože Lupus erythematosus Moždani udar Multipla skleroza Osteoporoza Parkinsonova bolest Poremećaji cirkulacije Poremećaji erekcije Poremećaji masnoća Poremećaj imuniteta Povišeni krvni tlak Refluks iz želuca u jednjak Reumatoidni artritis Shizofrenija Sindrom iritabilnog kolona Spolno prenosive bolesti Ulcerozni kolitis.

Kalkulator kalorija. Jelovnici po kalorijama. Kožne promjene i bolesti. Psorijaza - uzroci, oblici bolesti i liječenje Objavljeno Daniela Ledić Drvar, dr. Psorijaza u narodu poznata još i kao ljuskavica je učestala, kronična nezarazna kožna bolest za koju nije poznat točan uzrok. Danas se psorijaza smatra sustavnom bolešću koja obuhvaća promjene na koži, moguću zahvaćenost zglobova te karakteristične pridružene bolesti. Učestalost i uzroci psorijaze Raznolikost kliničkih oblika psorijaze Rjeđi oblici psorijaze i pridružene bolesti Dijagnoza psorijaze i procjena težine stanja Terapijski pristup psorijazi Liječenje bolesnika s blagom do umjerenom psorijazom Sustavna terapija za teški oblik psorijaze Učestalost i uzroci psorijaze Psorijaza ima višeuzročnu etiologiju, pa tako genetski i čimbenici okoliša zajednički djeluju u nastanku bolesti.

Raznolikost kliničkih oblika psorijaze. Metotreksat se u malim dozama obično dobro podnosi, ali može izazvati želudačne smetnje, gubitak apetita i umor. Ako se primjenjuje duže vrijeme može izazvati nekoliko teških nuspojava, uključujući teško oštećenje jetre te smanjiti proizvodnju crvenih i bijelih krvnih ćelija kao i trombocita.

Ciklosporin - Ciklosporin potiskuje imunološki sistem te je po djelotvornosti sličan metotreksatu. Kao i drugi imunosupresivni ljekovi, ciklosporin povećava rizik od infekcije i drugih zdravstvenih problema, uključujući i rak. Ciklosporin povećava mogućnost pojave bubrežnih problema i visokog krvnog pritiska - rizik se povećava sa višim dozama i dugotrajnom terapijom.

Hidroksiureja - Ovaj lijek nije tako djelotvoran kao ciklosporin ili metotreksat, ali za razliku od jačih ljekova on se može kombinovati sa fototerapijom. U moguće nuspojave spadaju smanjeni broj crvenih krvnih ćelija anemija i smanjenje broja bijelih krvnih ćelija i trombocita.

Ne smiju ga uzimati trudnice ili žene koje planiraju zatrudnjeti. Imunomodulatori biološki ljekovi - Neki imunomodulatori primjenjuju se u liječenju umjerenog do teškog oblika psorijaze. Tu spadaju adalimumab, alefacept, etanercept, infliksimab i ustekinumab. Ovi se ljekovi primjenjuju intravenoznom infuzijom, intramuskolarnom injekcijom ili subkutanom injekcijom, a obično se upotrebljavaju kod osoba koje ne reaguju na tradicionalnu terapiju ili koje imaju i psorijatični artritis.

Biološki gledano, imunomodulatori blokiraju interakciju izmedju odredjenih ćelija imunološkog sistema i odredjenih upalnih puteva. Mada se pretežno dobijaju iz prirodnih izvora, a ne iz hemijskih, moraju se upotrebljavati sa oprezom, obzirom da imaju snažno dejstvo na imunološki sistem i zbog njih može doći do po život opasnih infekcija. Osobe koje uzimaju te ljekove moraju se svakako testirati na tuberkulozu.

Tioguanin - Ovaj lijek ima manje nuspojava, a gotovo je jednako djelotvoran kao metotreksat i ciklosporin. Medjutim, ovaj lijek može izazvati anemiju. Zbog toga trudnice ili žene koje namjeravaju zatrudnjeti moraju izbjegavati ovaj lijek jer može uzrokovati oštećenje ploda. Mada se izbor liječenja bazira na tipu i težini oblika psorijaze te površinama zahvaćene kože, tradicionalni pristup je da treba početi sa najblažim terapijama - topikalnim kremama i terapijom ultraljubičastom svjetlošću fototerapija, a zatim, ako je to potrebno, krenuti sa jačim terapijama.

Cilj je pronaći najdjelotvorniji način da se uspori izmjena ćelija uz najmanji mogući broj nuspojava. Uprkos cijelom nizu različitih mogućnosti, utvrditi odgovarajuću terapiju za psorijazu pravi je izazov za doktore. Bolest je nepredvidljiva i prolazi kroz naizgled nepravilne cikluse poboljšanja i pogoršanja; ono što je dobro za jednu osobu, kod druge uopšte ne djeluje. Koža nakon nekog vremena može postati otporna na različite terapije, a najjači ljekovi za psorijazu mogu izazvati teške nuspojave.

Porazgovarajte sa svojim doktorom o mogućim terapijama, posebno ako se Vaše stanje nakon primjene odredjene terapije nije poboljšalo ili ako imate neugodne nuspojave. Vaš doktor može prilagoditi Vaš plan liječenja ili promijeniti Vaš pristup, kako bi se na najbolji mogući način vaši simptomi stavili pod kontrolu.

Tok realizacije projekta "Inovativno do lijeka - Holos online apoteka". Podrška za crnogorske biznise od NLB Banke i partnera.

Besplatna sredstva za dezinfekciju.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar