•  apr 11, 2022

Bio terapija za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Psorijazu za bio terapija

PUVA terapija provodi se puta tjedno tijekom određenog broja eskpozicija. Kombinirana terapija svjetlošću — Kombiniranjem UV svjetlosti s drugim terapijama kao što su retinoidi, često se poboljšava djelotvornost fototerapije. Kod bolesnika sa teškim oblikom psorijaze ili oblika psorijaze koji je otporan na druge vrste liječenja, mogu se propisati lijekove za oralnu primjenu ili lijekove u injekcijama.

Budući da mogu izazvati ozbiljne nuspojave, neki od tih lijekova primjenjuju se samo kratko vrijeme i mogu se izmjenjivati s drugim oblicima terapija.

Retinoidi su metaboliti vitamina A, a primjenjuju se kod teških proširenih oblika psorijaze. Acitretin je sintetički analog retinoidne kiseline, koja dovodi do normalizacije epidermalne stanične proliferacije, diferencijacije i keratinizacije kod psorijaze i u bolestima s poremećajem keratinizacije. Budući da retinoidi kao što je acitretin imaju teratogeno djelovanje, te mogu izazvati teška oštećenja ploda, žene moraju izbjegavati trudnoću tijekom uzimanja i najmanje tri godine nakon primjene lijeka.

Također, ne smije se koristiti u slučajevima pojačane osjetljivosti na sastojke lijeka acitretin ili dodatke ili na ostale retinoide, u bolesnika s teško oštećenom funkcijom jetre i bubrega i u bolesnika sa kronično povećanim lipidima u krvi. Zabranjeno je i istovremeno uzimanje acitretina i vitamina A ili drugih retinoida i tetraciklina. Liječenje zahtjeva kontrolu funkcije jetre, kontrolu vrijednosti serumskog kolesterola i serumskih triglicerida, pogotovo u visoko rizičnim grupama bolesnika poremećaji metabolizma lipida, diabetes melitus, debljina, alkoholizam.

Moguće nuspojave jesu simptomi hipervitaminoze A, kao npr. Može doći i do istanjenja kože i ljuštenja kože po celom telu, posebno na dlanovima i tabanima. Povremeno se mogu javiti glavobolje, noćni poremećaji vida, bol u mišićima, zglobovima i kostima. Moguć je pojačani gubitak kose, lomljivost noktiju i paronihija. Metotreksat je citostatik, antagonist folne kiseline potrebne za sintezu DNK, te time smanjuje upalu i proizvodnju epidermalnih stanica.

Koristi se kod teških oblika psorijaze, naročito artropatske i eritrodermijske psorijaze. Kontraindikacije za primenu metotreksata jesu bolesti jetre i hematopoetskog sustava i alkoholizam.

Metotreksat se u malim dozama obično dobro podnosi, ali može izazvati želučane smetnje, gubitak apetita i umor. Ako se primjenjuje duže vrijeme može izazvati nekoliko teških nuspojava, uključujući teško oštećenje jetre te smanjiti proizvodnju crvenih i bijelih krvnih stanica te trombocita.

Ciklosporin se koristi kod vrlo teških oblika psorijaze, posebice kod generalizirane psorijaze. Djeluje tako da potiskuje imunološki sustav time što inhibira T- staničnu aktivaciju i proliferaciju preko interleukina Moguće nuspojave jesu poremećaj bubrežne funkcije, hipertenzija rizik se povećava s višim dozama i dugotrajnom terapijom, hipertrofija gingive, gastrointestinalni poremećaji i glavobolja. Kao i drugi imunosupresivni lijekovi, ciklosporin povećava rizik od infekcije. Neki imunomodulatori primjenjuju se u liječenju umjerenog do teškog oblika psorijaze.

Tu spadaju adalimumab, alefacept, etanercept, infliksimab i ustekinumab. Ovi se lijekovi primjenjuju intravenoznom infuzijom, intramuskularnom injekcijom ili subkutanom injekcijom. Obično se upotrebljavaju u osoba koje ne reagiraju na tradicionalnu terapiju ili koje imaju i psorijatični artritis. Što bolje upoznate psorijazu znat ćete što možete očekivati i lakše ćete se pripremiti na nove situacije. Također, iako bolest svakako jest dio osobe i njenog života, vi niste samo osoba sa psorijazom, već ste i dalje ista osoba koja ste bili i prije, sa svim svojim željama, snovima, problemima i obvezama.

Bolest treba prihvatiti kao dio sebe, ali ne i potpuno se poistovjetiti s njom. Naglašavajte svoje pozitivne strane na koje ste bili ponosni i prije, one i dalje postoje. Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu.

Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online! Joga: 4 vježbe za jačanje dna zdjelice Posted on 8. Foto: Pexels. Briga za biljke u jesen: 5 jednostavnih savjeta za hladnije dane Posted on 8.

Foto: Unsplash. Uradi-sama: Prirodno sredstvo za čišćenje obuće od samo 3 sastojka Posted on 8. Okusi jeseni: Kremasta torta od kestena bez pečenja Posted on 8. James Nestor u Zagrebu: Dah je karika koja nedostaje u zdravlju. Od njega sve započinje Posted on 8. Autor: Naturala. Zdrave priče Imunitet je osnova čovjekova dobrog zdravlja, evo kako ga nahraniti Posted on 6.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo. Mjesto i datum Zagreb, Hrvatska, Vrsta recenzije Domaća recenzija. Ključne riječi biološki lijekovi; nuspojave; infliksimab; adalimumab; etanercept; ustekinumab; psorijaza biologic drugs; infliximab; adalimumab; etanercept; ustekinumab; side-effects. Zbog svoje izrazito visoke učinkovitosti, ovi lijekovi predstavljaju svojevrsnu revoluciju u liječenju psorijaze, no trebamo biti svjesni i rizika od najrazličitijih nuspojava koje mogu pratiti njihovu primjenu.

Pritom ponajprije treba istaknuti umanjen imunološki odgovor prema infektivnim uzročnicima i tumorima, ali i cijeli spektar kožnih nuspojava nepoznatog mehanizma nastanka. U sklopu izlaganja iznijet ćemo pregled nuspojava ove skupine lijekova temeljem literaturnih podataka uz prikaz naših iskustava u posljednjih 6 godina. Acitretin je lijek koji djeluje antiproliferativno i protuupalno.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar