•  apr 13, 2022

Da li je psorijaza opasna po zivot

Vesna Objavio Vesna
Li je zivot da po psorijaza opasna

Najpre se razvija snažan ćelijski, posle čega sledi sporiji humoralni imunski odgovor. Sva zahvaćena tkiva pokazuju histološki infiltraciju limfocitima i plazma ćelijama, uz propratni vaskulitis. Kliničke manifestacije lajamske borelioze Bolest se najčešće razvija kroz tri stadijuma.

Prva dva stadijuma odgovaraju ranoj, a treći stadijum kasnoj infekciji. Stadijumi bolesti se mogu preklapati, većina bolesnika ne prolazi kroz sve stadijume, a do serokonverzije može doći i kod asimptomatskih osoba. Crvenilo se širi centrifugalno, može biti homogeno ili prstenasto sa središnjim bledilom, dostižući prosečno 15 cm u prečniku. Erythema migrans obično bledi i nestaje tokom 3 do 4 nedelje, a u nelečenih bolesnika može se održavati i do 14 meseci.

Antibiotska terapija obično skraćuje trajanje eritema i u značajnoj meri prevenira kasne manifestacije bolesti. II stadijum diseminovana infekcija Već nekoliko dana ili nedelja posle uboda krpelja, borlije se mogu proširiti po celom organizmu.

Diseminovana infekcija je često povezana s karakterističnim simptomima na koži, nervnom i mišićnokoštanom sistemu. Od neuroloških manifestacija najčešće se javljaju limfocitni meningitis, meningo-radikuloneuritis Bannwarthov sindrom, kranijalni neuritis, a znatno ređe encefalitis, mijelitis i cerebralni vaskulitis. Najčešće se sreću različiti stepeni atrioventrikularog bloka blok prvog stepena, Wenckebachova periodika ili, retko, blok trećeg stepena.

Kod nekih bolesnika opisan je akutni mioperikarditis i perikarditis. Osim ranije pomenutih kožnih manifestacija u ovom stadijumu može se videti i limphocytoma ili limphadenosis benigna cutis LBC. Radi se o solitarnom crevnom ili ljubičastom čvoriću ili plaku, veličine od nekoliko santimetara, smeštenom obično na ušnoj resici kod dece ili na bradavicama kod odraslih. U kliničkoj praksi posebne probleme zadaje tzv. Bolesnici se žale na povremene artralgije, mijalgije, bolove u vratu, glavobolju i umor.

Patogeneza ovog entiteta nije jasna, ali se smatra da simptomi nastaju kao rezultat imunoloških zbivanja podstaknutih ovom infekcijom. Tegobe po pravilu spontano prolaze za manje od 6 meseci. III stadijum perzistentna infekcija U ovom stadijmu bolesti se može javiti hronični progresivni artritis koji je definisan trajanjem dužim od godinu dana.

Zahvaćen je jedan ili nekoliko zglobova, sinovija pokazuje viloznu hipertrofiju, prisustvo fibrinskih naslaga i infiltrate mononukleranim ćelijama. Meni je sve to jasno ali ona ima nebrojano puno pitanja, previse se plasi i ja mislim da to prelazi u fobiju, ima ona jos pitanja kao na primer: da li ziva moze da seta? Ja sam kao njen decko jako dobro upoznat sa zivom i znam dosta o tome ali dzabe da joj ja pricam jer u njenoj okolini je uvek neko uplasi i problemi sa zivom nastaju ponovo, sto je meni jako nerazumljivo, dakle pitanja i molim vas za brze odgovore su: Da li ziva moze da seta, da li moze da se zadrzava na nekim mestima i do 3 godine i da li ziva moze da steti organizmu ukoliko se ne proguta vec se samo dotakne.

PS ovo su pitanja moje cure tako da ja sve od ovog znam da ne moze da seta i da ne steti organizmu ali ona zeli strucan odgovor posto meni ocigledno ne veruje na tu temu, molim za brz odgovor. Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje. Odjavi se [ Google [Bot] ]. Stranica 1 od 1.

Prethodna tema Sledeća tema. Tema posta: Da li je ziva opasna po zivot! Pridružio se: Ned Jan 26, am Postovi: 6. Tema posta: Re: Da li je ziva opasna po zivot!

Pridružio se: Uto Apr 18, pm Postovi: Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu. Uzorak će zatim biti poslat u laboratoriju i pregledan pod mikroskopom.

Pregledom se može dijagnostikovati vrsta psorijaze koju imate. Takođe se mogu isključiti i drugi mogući poremećaji ili infekcije.

Po prijemu rezultata, vaš lekar će moći preciznije da odredi odgovarajuću terapiju za vaš tip ovog oboljenja.

Ovi okidači nisu isti za sve. Oni se takođe mogu vremenom menjati. Neobično visok nivo stresa može izazvati epizodu iii napad oboljenja. Ako naučite da smanjujete i upravljate stresom, možete da smanjite i eventualno sprečite pojavu zapaljenja.

Veća upotreba alkohola može biti okidač za zapaljenski proces na koži. Ako preterano konzumirate alkohol, epizode psorijaze mogu biti učestalije. Smanjenje konzumiranja alkohola pametno je i za vas i za vašu kožu ali i ostale organe pa i psihu. Ako je potrebno zatražite stručnu pomoć za postepen prestanak konzumiranja alkohola. Različiti nesrećni slučajevi, posekotine ili ogrebotine mogu pokrenuti epizodu napada. Udarci, vakcine i opekotine od sunca takođe mogu biti okidači nastanka i promena na koži.

Psorijazu uzrokuje, bar delom, imuni sistem koji greškom napada zdrave ćelije kože. To bi moglo započeti još jednu epizodu. Recimo, zapaljenje grla je uobičajeni okidač. Pre svega — za ovu bolest još nije pronađen lek. Tretmani i terapija imaju za cilj smanjenje upale i ljuspanje, usporavanje rasta ćelija kože i uklanjanje plakova. Tretmani se dele u tri kategorije. Kreme i masti koje se direktno nanose na kožu mogu biti od koristi za smanjenje blage do umerene psorijaze.

Pacijenti sa umerenim do teškim oblikom bolesti i oni koji nisu dobro reagovali na druge vrste lečenja, možda će morati da koriste oralne lekove ili injekcije. Mnogi od ovih lekova imaju neprijatne nuspojave. Lekari ih obično prepisuju na kraći vremenski period.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar