•  apr 13, 2022

Fitobalm za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Psorijazu fitobalm za

Kako je objasnila dr Meliha Mehić, danas postoje klinički dokazi efikasnosti korišćenja matične mliječi u zaštiti ljudskog organizma. U njima postoji i kiselina koja se uzima kao najobjektivniji dokaz da je matična mliječ kvalitetna, a takođe i protein koji je ključni nosilac cjelokupne antibakterijske aktivnosti matične mliječi, kazala je dr Mehić.

Royal Jelly kapsule, kako je objasnila, imaju i kozmetički efekat antiageing, utiču na proizvodnju kolagena u fibroplastima kože, ubrzavaju metabolizam u tkivu kože, a mogu se primjenjivati preventivno za očuvanje tonusa i glatkoće kože.

Kao dodatna terapija koriste se i kod oštećenja kože zbog prevelikog izlaganja sunčevim zracima, kao i kod bolesti noktiju i kose. Ove kapsule poboljšavaju memoriju, pamćenje i koncentraciju, a mogu biti i podrška terapiji za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Djelotvorne su i kod kardiovaskularnih bolesti, a zabilježeno je i da poboljšavaju reproduktivne sposobnosti kod žena i pomažu muškarcima koji imaju probleme sa prostatom. Marija Savić. Rhinostop® Sadrži optimalne odnose 3 aktivna sastojka koji sinergistički djeluju na simptome prehlade i gripa. Bosnalijek Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Kašalj je zapravo odbrambeni reflex organizma koji nastaje usljed nadražaja receptora nervnih završetaka kojih ima svuda u disajnim organima.

Sluznica ždrijela, grkljana, dušnika, bronhija i bronhijalnih ogranaka sadrži nervne završetke. Kada se u respiratornoj sluznici nađe sekret, čestice prašine, zapaljenje ili strano tijelo, dolazi do kaslja. Kašalj može biti izazvan i promjenama temperature ili nekim hemijskim supstancama koje su termolabilne. Postoji mnogo vrsta i uzroka kašlja kod djece. Dijete može kašljati zbog grebanja u grlu, ali i zbog upale pluća, podjele koje slijede molim vas uzmite uslovno jer kod jednog djeteta često imamo kombinovanje različitih vrste kašlja.

Kod djece najčešće srećemo suvi ili nadražujući kašalj koji je prouzrokovan slivanjem sekreta iz nosa niz zadnji zid ždrijela. Kašalj je uporan, dosadan i dokle god curi nos i u njemu ima sadržaja, dijete će da kašlje suvo.

Kašalj se pojačava noću zbog slivanja sekreta niz zadnji zid zdrijela, reflex gutanja u toku spavanja je oslabljen, pa se sekret sliva niz grkljan, što nadražuje dijete i dovodi do kašlja. Virusi i bakterije kada napadnu sluznicu grla ogole je, što dovodi do nadražajnog kašlja.

Isti se može manifestovati i kod upale plućne maramice, koja je obično udružena sa upalom pluća, te se tada javlja kombinovani suvi kašalj sa vlažnim produktivnim zajedno. Strano tijelo kada se nađe u respiratornim putevima dovodi do nadražajnog kašlja, ali tada je klinička slika jako dramatična; dijete ne prestaje da kašlje otežano i da nepravilno. Takvo dijete što hitnije odvesti u bolnicu. Druga vrsta kašlja je vlažni ili produktivni kašalj koji se najčešće viđa kod zapaljenja pluća i bronhitisa.

Ovaj kašalj je uporan, dugotrajan i traje dok se process zapaljenja ne izliječi. Sreće se i kod manjeg broja djece koja imaju hroničnu bolest pluća cistična fibroza. Praćen je velikom količinom sekreta, zahtijeva posebnu njegu, pažnju i terapiju, kao i nadzor pedijatra. Svirajući kašalj vrlo često srećemo kod djece koja imaju astmu, a često je kombinovan sa vlažnim kašljem, Viđa se i kod male djece koja imaju bronhiolitis.

Promukli kašalj javlja se kod zapaljenja larinksa. Kada tjelesna temperature nije visoka dijete dobro izgleda, čuje se hripanje pri udisanju i izdisanju a kašalj nije opasan.

Ako se pak radi o bakterijskoj infekciji larinksa, promukao kašalj je praćen lošim aspektom djeteta, koje treba odmah povesti u bolnicu. Roditelji treba da znaju da većina virusnih infekcija gornjeg respiratornog trakta ne zahtjeva primjenu antibiotika i može da prođe bez njih.

Unos tečnosti treba povećati, davati med i limun, krećite se sa djecom, ne držite ih u zatvorenom prostoru ako jedu dobro, a ako su raspoloženi izvedi te ih iz zatvorenog prostora. Produktivni kašalj, svirajuci i uporni kasalj praćen temperaturom se obavezno liječi kod vašeg pedijatra. Tokom zime više od dvije stotine različitih vrsta virusa napadaju nos, sinuse, grlo i bronhije naših mališana. Zapušen nos, otežano disanje i iscrplujući kašalj remete dječiji san i povećavaju razdražljivost djeteta.

Uglavnom počinje kao nadražajni suvi kašalj a zatim se razvija u produktivni zreli, vlažni kašalj. Na našem tržištu postoje uglavnom monokomponentni biljni sirupi koji su namijenjeni samo za jednu vrstu kašlja suvi ili produktivni. Upravo je to problem jer je kašalj simptom složenog kataralnog procesa disajnih puteva koji se mijenja i razvija pa zato je česta pojava da roditelji lutaju od jednog do drugog sirupa. Zato je Pharmalife research, Italy proizveo višekomponentni BRONCAMIL sirup — sadrži jedinstvenu kombinaciju prečišćenih esencijalnih biljnih ulja i ekstrakata Smilja, Bora, Divljeg suncokreta, Bokvice, Timijana, Eukaliptusa koja opuštaju mišiće bronhija, smanjuju upalu, nadražaj i razređuju gustu nagomilanu sluz, te olakšavaju iskašljavanje.

ZAPUŠEN NOS Kapi za otpušavanje nosa čest su izbor ali treba biti oprezan sa njihovom primjenom ne duže od 3 dana jer mogu stvoriti naviku, a takođe mogu da oštete osjetljivu sluznicu bebinog nosića i zato nije preporučjliva njihova upotreba kod djece mlađe od 6 godina.

Takođe, preparati sa kamforom, mentolom mogu biti agresivni. FITOBALM gel nanosi se ispod nosića i na grudi djeteta, isparava pod uticajem tjelesne temperature i tako se inhalira, dospijeva u gornje disajne puteve gdje razređuje gustu nagomilanu sluz, umiruje kašalj, otpušava nos i olakšava disanje.

Autor: Dr Mirjana Mišić. U Nikšiću je Na objektu, površine metara kvadratnih, izvođeni su građevinski radovi po najsavremenijim standardima. Kako je na otvaranju kazao direktor Opšte bolnice Nikšić, dr Ilija Ašanin, rekonstrukcija i adaptacija psihijatrijskog odjeljenja predstavlja još jedan ostvareni cilj u kontinuiranom procesu promjena u Opštoj bolnici.

Od Na objektu, površine metara kvadratnih, izvedeni su građevinski i građevinsko — zanatski radovi po najsavremenijim standardima, čime je napravljen izuzetno moderan i funkcionalan prostor u okviru kojeg se nalazi i dnevna bolnica, što ga čini jedinstvenim u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Sredstva za realizaciju ovog projekta, u iznosu od eura,. U okviru radne posjete Nikšiću otvaranju psihijatrijskog odjeljenja prisustvovao je i predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar