•  apr 14, 2022

Psorijaza strategija borbe

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza strategija borbe

Dr Predrag Majcan, načelnik dermatologije KBC Zvezdara je poručio da pacijenti oboleli od psorijaze ne treba da zapostavljaju svoje stanje zbog kovida. Bitno je naglasiti i mentalno zdravlje, pa je pogotovo u vreme kovid pandemije važno pružanje psihološke podrške pacijenatima obolelim od psorijaze — kaže dr Majcan i upozorava da kod psorijaze izražene promene na koži nisu jedina manifestacija bolesti, već se kod težih oblika mogu javiti pridružene bolesti kao što su dijabetes tip 2, kardiovaskularna oboljenja, metabolički sindrom, psorijazni artritis, kronova bolest, depresija….

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv psorijaze održano je u neformalnoj atmosferi a nakon završene konferencije, lekari i pacijenti su diskutovali o potrškoćama sa kojima se oboleli od ove bolesti suočavaju.

Možda vas zanima. Patite od psorijaze? Dermatovenerolog savetuje kako da je držite pod kontrolom. Biološka terapija za lečenje psorijaze je nakon dugi niz godina stavljena na listu lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, još od februara Biološku terapiju za lečenje psorijaze mogu da dobiju svi oboleli od psorijaze koji zadovoljavaju određene kriterijume, a to su: - Oboleli koji imaju umerenu do tešku psorijazu, tj.

Pacijentima obolelim od najtežih oblika psorijaze u Srbiji već 2 godine dostupna je biološka terapija, zahvaljući razumevanju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ova terapija u potpunosti može da promeni život pacijenata i stavi bolest pod kontrolu, podsećaju udruženju Pacijenti protiv psorijaze 3P.

Oni napominju da svaki pacijent o toj terapiji i lečenju može da se . Prilikom odlaska kod lekara često zaboravimo šta nas konkretno zanima i koja pitanja želimo da postavimo. Od velike važnosti je da komunicirate sa vašim odabranim dermatologom. Zbog toga je važno da se u momentu pregleda setite svega što bi želeli da pitate. Nedostatak komunikacije može da razvije probleme usaglašenosti čiji uzrok je neadekvatna komunikacija.

Nedostatak . Veliki preokret u lečenju izazvali su biološki lekovi koji blokiranjem na različitim bitnim tačkama imunološkog sistema kože zaustavljaju razvoj bolesti, dovode do povlačenja na minimalnu površinu i na kraju do potpunog povlačenja bolesti.

Psorijaza je nezarazna, sistemska bolest od koje boluje oko dva odsto populacije u Srbiji odnosno oko Psorijaza se u istoj . Kao Udruženje pacijanata obolelih od psorijaze apelujemo svima da ne odustaju od problema sa psorijazom i svoje rešenje tj.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar