•  apr 10, 2022

Kako zaustaviti psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Psorijazu kako zaustaviti

One igraju značajnu ulogu u odbrani creva od raznih infekcija. Kada se crevna flora promeni zbog antibiotika ili infekcije nekom bakterijom ili virusom, može se javiti dijareja. Probiotici mogu pomoći zaustavljanje dijareje jer suzbijaju floru patogenih bakterija u crevima. Saccharomyces boulardii je zapravo gljivica. Iako nije bakterija, tako se ponaša. Ona može pomoći kad je u pitanju proliv od antibiotika. Proliv izazvan antibioticima je veoma česta pojava. Takođe, pokazalo se da ovaj probiotik odlično leči dijareju koja se često javlja na putovanjima.

Pošto je reč o gljivici, koristite suplemente sa ovom gljivicom samo u konsultaciji sa lekarom ako imate oslabljen imuni sistem. Veoma je važno da u slučaju akutne dijareje odete kod lekara i dobijete adekvatnu terapiju.

Pre nego što počnete da koristite suplemente, pitajte lekara za savet.

Liječenje - Psorijaza

Najefikasniji čaj za proliv je od lista dunje. Pošto se verovatno baš sada pitate kako se rešiti proliva teško da ćete naći listove dunje mada se mogu koristiti i sveži. Nema ih u prodaji ali nije loše da zapamtite ovaj savet, nabavite ih, osušite i čuvate. Kad zatreba skuvajte listova dunje ostavite da se ohladi i pijte.

Čaj od lista dunje će najbrže zaustaviti proliv. Beli luk je izuzetan prirodni lek koji ima jaka antibakterijska, antivirusna i antiparazitska svojstva zahvaljujući svom aktivnom sastojku alicinu.

Sirov beli luk će ubiti mnoštvo mikroba u vašim crevima koji izazivaju dijareju. Kalijum koji e nalazi u belom luku pomaže i u balansu elektrolita u telesnim tečnostima.

Beli luk ublažava grčeve u stomaku i upalu u crevima. Preporučljivo je da pojedete tri do pet čena sirovog belog luka. Možete ga ubaciti u hranu kao začin da bi uneli veće količine. Sok od nara sadrži vitamin C, vitamin K i mnoštvo polifenola. Sok od nara se može koristiti za ublažavanje simptoma dijareje. Mada je i običan nar dobar za lečenje mnogih oboljenja, smatra se da je sok efikasniji u lečenju dizenterije i dijareje.

Semenke sadrže mnogo vlakana i teže ih je svariti nego sok. Odlično će zaustaviti proliv i čaj od kore nara. Teško ga je pronaći i kupiti ali možete sami dobro oprati i osušiti koru nara i čuvati i koristiti kad god vam zatreba prirodni lek koji može brzo zaustaviti proliv. Čorba od šargarepe lako zasiti i poboljšava varenje. Najviše se preporučuje kao prirodni lek za proliv kod dece jer lako nadoknađuje vitalne nutrijente koji se gube zbog napada dijareje.

Ako imate proliv, hidratacija je veoma bitna. Dehidratacija koja se javlja zbog dijareje može biti fatalna kod dece i starijih osoba. Ako beba ima dijareju, nastavite da je dojite ili da joj dajete formulom.

U apoteci možete kupiti oralne rastvore za hidrataciju beba i dece, i oni se preporučuju kada dete ima dijareju.

Najbolje je da detetu često dajete manje doze ovakvih rastvora. Kod osoba sa blažom dijarejom sportska pića i preparati za rehidrataciju koji se kupuju u apoteci su podjednako efikasni.

Za hidrataciju nikako nemojte koristiti alkohol, mleko, sokove, gazirana pića kao što je Coca Cola i pića koja sadrže kofein kao što je kafa, jer oni samo mogu pogoršati stvar. Proliv kod beba i mlađe dece je obično posledica virusnog gastroenteritisa i kratko traje.

Pošto je ovo oboljenje virusne prirode, ne prepisuju se antibiotici. Međutim, povraćanje, povišena temperatura i retka stolica mogu biti znaci drugih infekcija: otitis medije upale srednjeg uha, pneumonije, upale bešike, sepse i meningitisa.

Sva ova oboljenja zahtevaju lečenje antibioticima. Kod beba sa akutnom dijarejom se brzo javlja teška dehidratacija i zato je pravovremena rehidratacija veoma važna. Iz tih razloga, bolesna deca koja imaju proliv moraju odmah kod pedijatra kako bi se identifikovao i izlečio uzrok infekcije i kako bi se na vreme sprovela rehidratacija.

U slučajevima umereno teške i teške dehidratacije tečnost se obično nadomešćuje intravenski. U slučajevima blaže dehidratacije pedijatri obično preporučuju rastvore za oralnu primenu. Bebe koje još uvek sisaju ili im se daje formula treba da nastave sa novom ishranom, osim ako je prisutno jako povraćanje. Tokom kratkog perioda oporavka od virusnog gastroenteritisa, bebe mogu pokazivati simptome intolerancije na laktozu zbog privremenog nedostatka enzima laktaze koji je neophodan za varenje laktoze iz mleka u tankom crevu.

Bebe koje su intolerantne na laktozu mogu da dobiju još jaču dijareju i grčeve kada ponovo počnu da piju mleko. Zato se nakon rehidratacije preporučuju formule bez laktoze i razblaženi voćni sokovi. Mlečne proizvode treba postepeno uvesti u ishranu. Kada se javi blaži proliv, preporučuju se razblaženi voćni sokovi, sportska pića i voda kako bi se sprečila dehidratacija.

Treba izbegavati kafu i mlečne proizvode koji sadrže laktozu, jer oni mogu pogoršati proliv, posebno kod osoba koje već imaju intoleranciju na laktozu.

Ako nema mučnine i povraćanja, može se nastaviti sa unosom čvrste hrane. Hrana koju organizam u takvom stanju dobro podnosi: pirinač, žitarice, banane, krompir i proizvodi bez laktoze.

U slučajevima umereno teške i teže dijareje se preporučuju rastvori za rehidrataciju za oralnu primenu kod dece starije od 10 godina i odraslih. Nakon prvobitne rehidratacije, možete nastaviti sa primenom ovog rastvora. Tada se koristi po ml po kilogramu telesne težine dok dijareja ne prestane. Na pakovanjima ovih proizvoda obično piše koje količine se preporučuju.

Nakon rehidratacije treba početi sa čvrstom hranu čim prestanu mučnina i povraćanje. Počnite sa pirinčem, bananama, krompirom i žitaricama. Zatim postepeno uvodite i druge namirnice u ishranu kada dijareja prestane.

Mada hrana zvuči kontraproduktivno kada imate dijareju, neke namirnice mogu ublažiti simptome dijareje i sprečiti još veću štetu u organizmu. Neke namirnice odlično učvršćuju stolicu. To su. Masna i pržena hrana stvara još veće probleme kod osoba sa dijarejom.

Izbegavajte i namirnice koje sadrže mnogo vlakana mekinje, voće, povrće, jer to pojačava nadutost. Hrana koju treba izbegavati.

Ako imate proliv, nemojte piti pića koja sadrže kofein kafa, čaj, coca-cola. Kofein može dosta pogoršati simptome i kod mnogih ljudi on deluje kao laksativ. Mnogi misle da su kafa i Coca Cola lekovi za proliv ali kofein podstiče rad mišića duž creva. Ako imate proliv, stimulacija ovih mišića je verovatno poslednje što želite.

Ako imate dijareju, oduprite se iskušenju da pijete sokove. Oni su veoma kalorični i sadrže mnogo šećera, što dovodi do mnoštva zdravstvenih problema: gojenje, srčana oboljenja i dijabetes tipa dva. Kofein takođe izaziva mnoštvo neželjenih dejstava: uznemirenost, nervozu, anksioznost i probleme sa spavanjem, a takođe stvara i zavisnost koju je teško pobediti.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar