•  apr 11, 2022

Psorijaza i karcinom

Vesna Objavio Vesna
Karcinom psorijaza i

Liječenje: Sistemski lijekovi jakog djelovanja npr. Do pogoršanja će vjerojatno dovesti katrani, antralin i fototerapija. Postupni nastanak dubokih pustula na dlanovima i tabanima.

Napadi mogu biti bolni i onemogućavajuči. Tipičnih psorijatičnih promjena ne mora biti. U središtima ili na rubu zahvaćenih područja se mogu razviti raspukline ili fisure. Liječenje: Lokalna primjena kortikosteroida najmanje učinkovite jačine, sa ili bez kalcipotriola.

Katran i antralin mogu djelovati nadražajno. Može nalikovati na gljivičnu infekciju nokta. Liječenje: Najbolje odgovara na sistemsko liječenje; hrabre ili stoičke osobe mogu reagirati na intralezijsku injekciju kortikosteroida. Pustulozna psorijaza ograničena na distalne krajeve prstiju na rukama i nogama, ponekad samo jedan od njih; nakon povlačenja ju zamjenjuju ljuske i krusta. Kalcipotriol je analog vitamina D 3 za lokalnu primjenu, koji izaziva normalnu proliferaciju i diferencijaciju keratinocita; može se rabiti u kombinaciji s lokalnom primjenom kortikosteroida npr.

Tazaroten je retinoid za lokalnu primjenu. Kad se primjenjuje sam, manje je učinkovit od kortikosteroida, ali je koristan kao dodatno liječenje. Sistemsko liječenje: Metotreksat uzet na usta je najučinkovitiji oblik liječenja kod teške onemogućavajuće psorijaze, osobito kod teškog psorijatičnog artritisa ili proširene eritrodermne ili pustularne psorijaze koja ne odgovara na lokalno liječenje ili liječenje psoralenom—uljtraljubičastim zrakama PUVA.

Čini se kako metotreksat ometa brzu proliferaciju stanica epidermisa. Treba nadzirati hematološku, bubrežnu i jetrenu funkciju. Doziranje se razlikuje, tako da liječenje metotreksatom poduzimaju samo liječnici s iskustvom u liječenju psorijaze. Sistemski primijenjeni retinoidi acitretin, izotretinoin mogu biti učinkoviti kod teških i otpornih slučajeva obične psorijaze, pustulozne psorijaze kod koje se prednost može davati izotretinoinu i hiperkeratotične palmoplantarne psorijaze.

Zbog teratogenog potencijala i dugotrajnog zadržavanja acitretina u tijelu, žene ne smiju biti u drugom stanju i treba ih upozoriti da se čuvaju da ne ostanu trudne barem 2 god. Ograničenja glede trudnoće se odnose i na izotretinoin, no on se ne zadržava u tijelu dulje od 1 mj. Dugotrajno liječenje može izazvati difuznu idiopatsku koštanu hiperostozu DISH —vidi str.

Ciklosporin je imunosupresiv koji se može primijeniti kod teške psorijaze. Primjenu treba ograničiti na nekoliko mjeseci rijetko, do 1 god. Njegov učinak na bubrege i mogući dugoročni učinci na imunološki sustav sprječavaju njegovu širu primjenu.

Drugi imunosupresivi, poput hidroksiureje, 6—tiogvanina i mikofenolat mofetila imaju usku terapijsku širinu tj. U imunoterapijska sredstva spadaju inhibitori faktora tumorske nekroze TNF — α etanercept i infliksimab, alefacept i efalizumab biologici— vidi str. Inhibitori TNF— α dovode do dugotrajnog povlačenja psorijaze, no njihova se neškodljivost još istražuje.

Alefacept je rekombinantni humani fuzijski protein sastavljen od CD2 vežuće domene leukocitnog s funkcijom povezanog antigena LFA tipa 3 i Fc fragmenta humanog IgG1. Alefacept smanjuje broj memorijskih efektornih T stanica bez utjecaja na broj naivnih T stanica i učinkovito liječi plakove.

Efalizumab je monoklonsko protutijelo koje reverzibilno veže CD11a, podjedinicu LFA—1, blokirajući tako migraciju T stanica, njihovo vezanje i aktivaciju. Liječenje svjetlošću: Liječenje UV zrakama fototerapija se tipično provodi u bolesnika s opsežnom psorijazom. Kod PUVA se nakon oralno primijenjenog metoksipsoralena, fotosenzibilizatora, provodi izlaganje UVA zrakama dugih valnih duljina — nm. PUVA ima antiproliferativni učinak i također pomaže pri normalizaciji diferencijacije keratinocita.

Započinje se s malim dozama svjetlosti koje se povećavaju prema podnošenju. Ako je doza lijeka ili UVA prevelika, mogu nastati teške opekline. Premda je liječenje urednije od lokalnog i može dovesti do mjesecima dugih remisija, ponavljana liječenja mogu povećati incidenciju s UV—izazvanog raka kože. Kad se primjenjuje uz peroralane retinoide, potrebno je manje UV zraka tzv. Za učinkovito liječenje sve se više rabi uski snop UVB zraka, uz koji nisu potrebni psoraleni.

Izbor liječenja: Za izabiranje specifičnih sredstava i kombinacija potrebna je uska suradnja s bolesnikom, imajući uvijek na umu nepovoljne učinke liječenja.

Ne postoji jedna idealna kombinacija ili niz sredstava, no liječenje treba biti što jednostavnije. Prednost se daje monoterapiji, no kombinacijsko je liječenje uobičajeno.

Rotacijsko liječenje se odnosi na zamjenu jednog liječenja drugim nakon 1— 2 god. Sekvencijsko liječenje se odnosi na početnu primjenu jakih lijekova poput ciklosporina čime se postiže nadzor, nakon čega slijedi primjena sredstava s boljim osobinama neškodljivosti.

Izlaganje suncu je povoljno, ali sunčane opekline mogu dovesti do egzacerbacije. Umjerena do teška psorijaza s plakovima se treba liječiti lokalnom primjenom lijekova te ili fototerapijom ili lijekovima peroralno. Imunosupresivi se koriste za brzi, kratkotrajni nadzor npr. Imunoterapeutici se rabe kod umjerene do teške bolesti koja ne odgovara ne druge lijekove.

Poznato je kako se plakovi na vlasištu teško liječe jer su otporni na sistemsku terapiju i zato što kosa sprječava nanošenje lijekova i odstranjivanje ljusaka te što štiti kožu od UV zraka. Kozmetički prihvatljivije otopine kortikosteroida se na vlasište mogu nanositi tijekom dana. Ovo liječenje se nastavlja sve dok se ne postigne željeni klinički odgovor. Injekcije mogu uzrokovati lokalnu atrofiju, koja je obično reverzibilna.

Posebni oblici liječenja potrebni kod podvrsta su opisani u T BL. MSD priručnici. Za pacijente MSD medicinski priručnik za pacijente.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar