•  apr 14, 2022

Psorijaza ima veze sa bolesti srca

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza ima veze sa bolesti srca

Smatra se da se sklonost obolijevanju nasljeđuje poligenskim načinom nasljeđivanja, pa je tako do danas otkriveno devet podložnih genskih lokusa PSORS, eng.

Psorijaza je bolest posredovana T-limfocitima, a smatra se da nastaje kao posljedica poremećene aktivacije prirođene i stečene imunosti. Imunosni čimbenici su pokretači upalnog procesa u psorijazi jer potiču keratinocite na puta brže dijeljenje u odnosu na zdravu kožu. Na taj način se ciklus prelaska keratinocita iz bazalnog u površinski sloj kože skraćuje s normalnih dana na dana.

Posljedica toga je poremećeno sazrijevanje keratinocita. Psoriasis vulgaris kronična stacionarna plak psorijaza, najčešći je klinički oblik psorijaze.

Karakterizira je pojava eritematoznih, ljuskavih plakova koji se kasnije mogu međusobno spajati i zahvaćati veću površinu kože.

Predilekcijska mjesta za nastanak psorijatičnih lezija su laktovi, koljena, vlasište, lumbosakralna i periumbilikalna regija. Psoriasis guttata eruptivna ili kapljičasta psorijaza obilježena je pojavom sitnih eritematoskvamoznih žarišta gusto diseminiranih po koži trupa i udova. Češće se pojavljuje kod djece ili mlađih odraslih, a obično joj prethodi streptokokna infekcija gornjih dišnih puteva.

Psoriasis intertriginosa je rijedak oblik psorijaze, obilježen zahvaćenošću pregiba kože, poput pazuha, prepona, trbušne stijenke te submamarnog predjela. Psoriasis inversa također predstavlja rijedak oblik psorijaze u kojemu su promjene smještene u pregibima velikih zglobova, bez zahvaćenosti predilekcijskih mjesta kao što su ekstenzorni predjeli zglobova. Psoriasis erythrodermica klinički je obilježena eritemom i pitirijaziformnim ljuskanjem kože cijelog tijela, uključujući lice, dlanove i stopala.

U ovome obliku obično su prisutni svrbež i reaktivno povećanje limfnih čvorova dermatopatska limfadenopatija. Psoriasis pustulosa obuhvaća nekoliko kliničkih varijanti. Generalizirani oblik psoriasis pustulosa von Zumbusch karakterizirana je općim lošim stanjem, povišenom tjelesnom temperaturom te generaliziranom pojavom pustula.

Psoriasis cum pustulatione se odnosi na pojavu pustula u akutnom pogoršanju kronične plak psorijaze. Pustulosis palmoplantaris lokalizirani je palmo-plantarni oblik koji se danas svrstava u poseban entitet, a obilježava ga pojava pustula lokaliziranih na stopalima i šakama.

Acrodermatitis continua suppurativa Hallopeau predstavlja kronično izbijanje pustula u predjelu distalne falangekoje često započinje na jednome prstu nakon traume. Na noktu zahvaćenog prsta obično je razvijena onihodistrofija i oniholiza. Arthritis psoriatica je upalna bolest zglobova u kojoj ne dolazi do stvaranja specifičnih protutijela tzv. Reumatoidni faktor, protutijelo koje se pojavljuje kod reumatoidnog artritisa, također je negativan.

Jedan od pet bolesnika s kožnim oblikom psorijaze ima i psorijatični artritis. Najčešći klinički znaci bolesti su entezeitis, spondilitis, artritis perifernih zglobova na prstima, kao i daktilitis otok prstiju na rukama i nogama. Može dovesti do pojave kronične boli i deformiteta u zglobovima. Posebne lokalizacije psorijaze uključuju psorijazu vlasišta, psorijazu intertriginoznih dijelova kože pregiba, psorijazu genitalne regije, psorijazu dlanova i stopala, te psorijazu nokta.

Uz to, psorijaza u dječjoj dobi obilježena je češćom pojavom psorijatičnih lezija na licu, u pregibima i u genitalnoj regiji.

Psorijaza - PLIVAzdravlje

Ovaj oblik često pokriva velike delove tela odjednom. Koža je crvena kao da je osunčana. Psorijatički plakovi koji se razvijaju često nastaju u velikim naborima kože ili listovima. Nije neuobičajeno da osoba sa ovom vrstom bolesti ima groznicu i povišenu temperaturu. Ova vrsta može biti opasna po život, tako da kod pojave simptoma treba odmah potražiti lekarsku pomoć.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar