•  apr 10, 2022

Psorijaza na vlasištu

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza na vlasištu

Liječenje D vitaminom je češće uzrokovalo nuspojave i odustajanje od liječenja u usporedbi sa steroidima ili kombiniranim pripravcima. Steroidi i kombinirani pripravci su podjednako uzrokovali nuspojave i odustajanje od liječenja. Štetne nuspojave su nađene samo u nekolicine bolesnika. Podaci o nuspojavama koje su bile razlogom odustajanja od liječenja nisu navedeni.

Bolesnici i istraživači su podjednako ocijenili učinkovitost lijekova, te su steroidi i kombinirani pripravci bili bolji od samog D vitamina.

Statistički je kombinirano liječenje bilo učinkovitije od samog steroida, ali je klinički ishod upitan. Od težih nuspojava zabilježene su nadraženost kože, svrbež i bolnost na mjestu primjene. Nuspojave na drugim dijelovima tijela su bile rijetke te vjerojatno nisu bile posljedica ovih lijekova. Isptivani lijekovi tj. Svi ispitani steroidi su bili podjednako učinkoviti i sa sličnim nuspojavama unatoč razlikama u jačini.

Za ostale oblike liječenja, primjerice salicilna kiselina, pripravke katrana ili ditranol nije bilo dovoljno podataka za zaključivanje o učinkovitosti. Steroidi i kombinacija steroida i D vitamina je pokazala najbolju učinkovitost s najmanjim rizikom nuspojava.

Usporedba sigurnosti i male učinkovitosti kombiniranih pripravaka u odnosu na steroide, je pokazala da je lokalna primjena steroida prihvatljiva za kratkoročno liječenje. Nužna su buduća istraživanja kako bi se riješilo pitanje učinkovitosti i sigurnosti lokalne primjene kortikosteroida različite jačine. Također treba ispitati utjecaj vehikuluma krema ili šampon na učinak lijeka. Potrebno je ispitivanje dugoročnog učinka lokalnog liječenja bez riskiranja sigurnosti pacijenata.

Konačno, potrebno je više studija koje će ustanoviti vrstu liječenja koja doprinosi kvaliteti života ovih bolesnika. Hrvatski Cochrane Prevela: Vesna Kušec Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Dosadašnje spoznaje Osobe s kroničnom plak psorijazom često imaju promjene na koži vlasišta.

Najbitnije od svega je da lečite psorijazu i da posle toga negujete kosu kvalitetnim proizvodima kako bi ona porasla i oporavila se. Zaboravite na farbanje na neko vreme, to je najbolje za vas.

Kako će se lečiti psorijaza zavisi od svakog pacijenta posebno, od stadijuma u kom se nalazi. Možete da očekujete da ćete od lekara dobiti lekove koji se piju ili kreme koje ćete nanositi samo na delovima gde je bolest izražena. Čak i sunčanje može pomoći kod lečenja. Ona će postati ublažena kada odete na more, jer morska so i sunce povoljno deluju na njeno izlečenje.

Postoji i mogućnost da se psorijaza na koži glave povuče, ali je moguće da će se vratiti ponovo. Simptomi se mogu umanjiti, pa onda psorijaza neće biti toliko teško podnošljiva. Ovde je jako važno da napomenemo da šampon za pranje kose ne može da bude bilo koji. Verovatno ćete dobiti specijalni, medicinski šampon za psorijazu koji će održavati čistoću temena. I nikako nemojte uzimati šampone koje vam lekar nije preporučio, posebno u početku, kada su simptomi najizraženiji.

Takođe, i losioni protiv psorijaze će biti od pomoći, kao i kreme koje su namenjene da ublaže svrab i iritaciju. Osobe koje imaju problem sa psorijazom uglavnom koriste posebne proizvode. Pranje kose se obavlja posebnim vrstama šampona koji utiču na ublažavanja simptoma ove bolesti.

Oni mogu smanjiti iritaciju, svrab, perutanje, i omogućiti da se koža bolje regeneriše. Tačan uticaj zavisi od sastava u njima, zato se u mnoge šampone za psorijazu koriste. Postoje i oni na bazi steroida, ali i prirodni koji pospešuju hidrataciju, regeneraciju i smanjuju perutanje i iritaciju. Šampon za psorijazu sa steroidima uglavnom pripisuju lekari ako je reč o veoma jakim simptomima ove bolesti. Prirodni šampon za psorijazu — U zavisnosti od biljaka koje se nalaze u njima šamponi na prirodnoj bazi mogu ublažavati simptome psorijaze.

Brojne biljke smanjuju iritaciju aloe vera, regeneriše kožu hamamelis, pružaju antibakterijsko dejstvo lavanda. Aktivne supstance se takođe mogu naći u njima piroctone olamine, alantoin. Šampon sa katranom — Spadaju među česte proizvode za ublažavanje problema kod ove bolesti. Oni pomažu da se smanji iritacija kože, ali i sprečava formiranje tvrdih krasta na koži. Njihovom upotrebom dolazi do usporavanja razvoja oštećenih ćelija.

Salicilna kiselina u šamponima — Lečenje problematičnog skalpa često zahteva da se upotrebljavaju ovi preparati. Salicilna kiselina omekšava kožu i smanjuje javljanje krasta na koži. Oni se ne primenjuju često jer mogu isušiti kožu.

Ako imate posekotine trebalo bi sačekati da zarastu, pre upotrebe. Upotrebljavaju se kao i drugi šamponi. Kosa se nakvasi, i nanese se mala količina proizvoda.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar