•  apr 10, 2022

Lijekovi za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Za psorijazu lijekovi

Promjene su ili bez simptoma, ili blago svrbe a najčešće se nalaze na vlasištu, ekstenzornim površinama laktova i koljena, sakrumu, stražnjici i penisu. Bolest može biti široko rasprostranjena, zahvaćajući konfluirajuća područja kože koja se proteže između ovih područja. Promjene su različitog izgleda, ovisno o tipu. Najčešći oblik je psorijaza u plaku obična psorijaza, psoriasis vulgaris ili kronična psorijaza u plaku ; promjene su neupadljive, ovalne eritematozne papule ili plakovi prekriveni debelim, srebrnastim, sjajnim ljuskama.

Promjene se pojavljuju postupno te se povlače i vraćaju, ili spontano, ili s pojavom i nestankom poticajnih čimbenika. Postoje podvrste i opisane su u T BL. Psorijaza je rijetko opasna po život, ali može utjecati na bolesnikovu sliku o sebi. Osim toga, količina vremena koja je potrebna za njegu opsežnih promjena na koži ili vlasištu i održavanje odjeće i posteljine može nepovoljno utjecati na kvalitetu života.

Dijagnoza se najčešće postavlja na osnovi kliničkog izgleda i raspodjele promjena. U diferencijalnu dijagnozu spada seboroični dermatitis, dermatofitoze, kožni lupus erythematosus, ekcem, lichen planus, pityriasis rosea, planocelularni karcinom in situ Bowenova bolest, osobito kad se nalazi na trupu, lichen simplex chronicus i sekundarni stadij sifilisa.

Biopsija je rijetko potrebna a ne mora imati dijagnostičku vrijednost. Bolest se klasificira kao blaga, umjerena ili teška, uglavnom na osnovi uspješnosti bolesnika da se nosi s bolešću utjecaj promjena na bolesnikov svakodnevni život. Mogućnosti liječenja su opsežne i obuhvaćaju emolijense, salicilnu kiselinu, ugljeni katran, antralin, kortikosteroide, kalcipotriol, tazaroten, metotreksat, retinoide, imunosupresive, imunoterapeutike i liječenje svjetlošću.

Lokalno liječenje: Emolijensi obuhvaćaju emolijentne kreme, masti, vazelin, parafin te čak hidrogenizirana biljna ulja za kuhanje. Kako se ljuskanje smanjuje promjene mogu izgledati crvenije ili prozirnije. Emolijensi su bezopasni i vjerojatno bi ih trebalo koristiti uvijek kod blago umjerene psorijaze. Salicilna kiselina je keratinolitik koji omekšava ljuske, olakšava njihovo odstranjivanje i povećava apsorpciju drugih sredstava. Osobito je korisna kao sastavnica liječenja vlasišta; ljuske na vlasištu mogu biti prilično debele.

Masti, otopine ili šamponi s ugljenim katranom djeluju protuupalno i na nepoznat način smanjuju hiperproliferaciju keratinocita. Tipično se nanose prije spavanja i ispiru ujutro. Mogu se rabiti u kombinaciji s lokalnom primjenom kortikosteroida ili uz izlaganje prirodnoj ili umjetnoj ultraljubičastoj svjetlosti UV B — nm u sve većim količinama Goeckermanov režim.

Antralin je lokalno djelujuće protuproliferativno, protuupalno sredstvo. Mehanizam djelovanja je nepoznat. Antralin može djelovati nadražujuće i treba ga se primjenjivati pažljivo u područjima kožnih nabora; također ostavlja boju. Nadražaj i prljanje se može izbjeći ispiranjem antralina 20—30 min nakon nanošenja. Neka od nepovoljnih svojstava antralina mogu se izbjeći primjenom liposomnih pripravaka.

Kortikosteroidi se obično primjenjuju lokalno, ali se mogu i injicirati u male ili otporne promjene. Sistemska primjena kortikosteroida može ubrzati egzacerbacije pogoršanje ili razvoj pustularne psorijaze pa se ne smiju primjenjivati za nijedan oblik psorijaze. Kortikosteroidi su najučinkovitiji kad se primijene preko noći pod okluzivnim polietilenskim zavojem ili putem flastera; tijekom dana kortikosteroidna krema se nanosi bez okluzivnog zavoja.

Jakost kortikosteroida vidi str. Kako se promjene poboljšavaju, kortikosteroide treba nanositi rjeđe ili trebaju biti slabiji kako bi se minimalizirala lokalna atrofija, stvaranje strija i teleangiektazije. U idealnom slučaju, nakon ~3 tjedna, kortikosteroid treba zamijeniti emolijensom na 1—2 tj. Lokalna primjena kortikosteroida je skupa jer su za prekrivanje čitavog tijela potrebne velike količine ~30 g. Dugotrajna primjena lokalnih kortikosteroida na velikim dijelovima površinama tijela može izazvati sistemske učinke i pogoršanje psorijaze.

Kod malih, debelih, lokaliziranih ili tvrdokornih promjena, učinkovita je primjena kortikosteroida velike jačine uz okluzivni zavoj ili flaster flurandrenolida preko noći, te promjenu ujutro. Recidiv nakon prekida lokalne primjene kortikosteroida često nastaje br že nego nakon primjene drugih tvari. Nagla pojava višestrukih plakova promjera 0,5—1,5 cm, obično na trupu kod djece i mladih odraslih nakon streptokoknog faringitisa. Postupna ili nagla pojava difuznog eritema, obično u oboljelih od psorijaze s plakovima makar se može očitovati kao primarna promjena ; tipični psorijatični plakovi su manje upadljivi ili ih nema.

Najčešće je posljedica neprimjerene primjene kortikosteroida lokalno ili sistemski ili fototerapije. Liječenje: Sistemski lijekovi jakog djelovanja npr. Do pogoršanja će vjerojatno dovesti katrani, antralin i fototerapija. Neke studije su usporedile proizvode koje sadrže vitamin D s potentnim ili vrlo potentnim kortikosteroidima. Ti proizvodi imali su sličan učinak kada su se primijenili na tijelo, ali su kortikosteroidi bili učinkovitiji za psorijazu vlasišta.

Liječenje koje kombinira vitamin D s kortikosteroidom je učinkovitije od samog vitamina D ili samog topičkog kortikosteroida. Proizvodi koji sadrže vitamin D su se pokazali boljima od katrana, ali su studije pokazale oprečne rezultate uspoređujući vitamin D s dithranolom. Topički kortikosteroidi, namazani na tijelo ili vlasište, rjeđe su uzrokovali lokalne nuspojave kao što su iritacija kože ili osjećaj pečenja od vitamina D. Stoga su pacijenti bili skloniji prestati koristiti proizvode koje sadrže vitamin D.

U studijama nije utvrđena razlika između placeba i drugih vrsta liječenja s obzirom na učinke tih vrsta liječenja na tijelo sustavne nuspojave. Kampanju je pokrenulo Hrvatsko društvo psorijatičara, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr.

Jelene Pavičić Vukičević, Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva RH te Hrvatskog dermatovenerološkog društva, s ciljem pružanja informacija oboljelima od psorijaze o važnosti liječenja te kontinuirane edukacije javnosti o brojnim izazovima s kojima se ova skupina bolesnika svakodnevno susreće u svom privatnom, poslovnom te društvenom životu. Adekvatna i pravovremena terapija oboljelima omogućava povratak svakodnevnim aktivnostima, kako privatnim tako i profesionalnim.

Dostupne terapije danas nas vraćaju punoj radnoj sposobnosti i pružaju nam ponovno uživanje u društvenim i sportskim aktivnostima, vraćaju nas u život kojeg smo imali prije bolesti, izjavila je Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske. Procjenjuje se da više od milijuna ljudi u svijetu boluje od nekog oblika psorijaze, od čega u Hrvatskoj gotovo Riječ je o najčešćem kožnom oboljenju koje jednako pogađa i žene i muškarce, a javlja se najčešće između Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa koji može stvoriti trajni invaliditet.

Psorijaza nije zarazna bolest, što je samo jedan od mitova koji otežava život ovim bolesnicima. Osim što može zahvatiti cijelu površinu kože, pogađa i cijeli organizam pa tako često uz sebe veže i druge bolesti poput psorijatičnog artritisa, Crohnove bolesti, pretilosti, dijabetesa, anksioznosti i depresije.

Unatoč kroničnoj prirodi psorijaze koja zahtijeva dugotrajno liječenje i praćenje, istraživanja pokazuju kako se oboljeli od psorijaze ne liječe sukladno uputama i ne primaju optimalne terapije.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar