•  apr 11, 2022

Psorijaza na temenu glave

Vesna Objavio Vesna
Temenu psorijaza glave na

U zavisnosti od vrste gljivica odgovornih za infekciju, kosa se može cepati na površini vlasišta ili malo iznad, ostavljajući polja bez kose.

Infekcija je vrlo zarazna, javlja se uglavnom kod male dece, a može je pratiti i uzdignut, suv, ljuspav osip kao i crne, kvrgave tačke na vlasištu. Nakon uspostavjene dijagnoze tinee capitis, naši specijalisti za kosu preporučuju biološku terapiju na bazi Pitium Oligandruma.

Pitium Oligandrum je inteligentna gljiva koja ima izuzetan mehanizam delovanja i uništavanja patogenih gljivica, a kada ispuni svoju misiju jednostavno nestane. U teškim slučajevima, alergijske reakcije na stvari poput boja za kosu mogu izazvati teško zapaljenje, svrab vlasišta i gubitak kose.

PPD je u stanju da izazove ozbiljan gubitak kose kod osetljivih ljudi. Upala i svrab se takođe mogu pojaviti na vlasištu oko ujeda buba i mogu izgledati kao osip ili alergija. Kod ovog problema kože glave, najbitnije je utvrditi agens na koji je vlasište osetljivo.

Posebni tretmani nisu potrebni, jer ukoliko se utvrdi agens koja prouzrokuje alergisku reakciju, samim uklanjanjem dolazi i do rešenja problema. Ukoliko je vlasište postalo osetljivo i upaljeno, naši specijalisti za kosu preporučuju prirodni biljni šampon na bazi žen šena. Ekstrakt žen šena umiruje upalu i neguje vlasište kako bi se ono vratilo u prvobitno stanje. Folikulitis je upala folikula dlake. Obično ga prouzrokuju bakterije iz roda Staphylococcus, a neretko i gljivice.

Može se pojaviti bilo gde na koži gde god raste dlaka, uključujući vlasište kose. Pored toga što uzrokuje male kvržice na koži koje svrbe, folikulitis koji utiče na vlasište kose može prouzrokovati privremeni gubitak kose. Pravilnim tretmanom infekcije i vlasišta dlake, kosa se može u potpunosti vratiti.

Međutim, u retkim slučajevima, stanje može prouzrokovati trajni gubitak kose. Naša klinika se susreče vrlo često i sa ovim stanjem kože glave. Naš pristup lečenju folikulitisa je dvostran. S jedne strane, preporučujemo korišćenje blagog herbalnog šampona koji se zove E formula.

Ova formula je kombinacija 10 delotvornih biljaka. Pažljivo birane koncentracije svakog sastojka čine ovaj proizvod neprikosnoveno efikasnim u borbi sa aknama folikulitis, seboroičnim dermatitom, rozaceom. Ima jako antibakterijsko i antizapaljensko dejstvo. Ukoliko je stanje folikulitisa vrlo ozbiljno, onda pored preparata za kućnu upotrebu, naši specijalisti mogu preporučiti i klinički tretman fotobiostimulacije kose koji bi pomogao uništavanju gljivica i bakterija koji su uzrok pojave akni na kože glave.

Tretman je odobren od FDA-a. Lichen planopilaris je zapaljensko stanje vlasišta za koje se misli da nastaje zbog neispravnog imunološkog sistema. Obično se javlja kod mladih odraslih žena i može stvoriti polja gubitka kose. Gubitak kose može biti trajan ako su folikuli dlake prešli u ožiljke. Lichen planopilaris je ozbijlno stanje kože glave.

Prvenstveno kod ovog stanja kože glave je bitno pravovremeno dijagnostikovani oboljenje. U početnim fazama može se sprečiti njegovo širenje na okolne predele vlasišta kose. Uz pomoću kombinacije B i formule može se uspešno sprečiti formiranje ožiljnog tkiva i držati simptome lichena planopilarisa pod kontrolu. Na žalost, ukoliko je stanje u kasnim fazama i ožiljno tkivo je već formirano, takve posledice su trajne.

Češće se javlja kod muškaraca i žena iznad te godine života. Ispoljava se kao crveni pečati na koži prekriveni srebrnakasto-belim ljuspicama mrtve kože. Iako psorijaza nije zarazno oboljenje, može se pojaviti neprimetno i uticati na samopouzdanje osobe koja je ima. Psorijaza je autoimuni poremećaj gde imuni sistem napada zdrave ćelije tela.

Ćelije kože brže sazrevaju i umiru nego zdrave ćelije kože i potrebno je oko nedelju dana da izumru dok je normalno potrebno oko mesec dana.

Psorijaza je hronično stanje koje dugo traje, ali tretman koji preporučuju eksperti za kosu može ublažiti simptome. U zavisnosti od ozbiljnosti stanja zavisi i vrsta tretmana koji bi bio preporučen. Tretman bi uključio i promenu ishrane i načina života uz odgovarajuće lekove. Psorijaza se može ponovo vratiti i nijedan tretman ne može trajno rešiti problem. Ovo su najćešći problemi kože glave, iako postoji i mnogo drugih manje poznatih stanja koja svoju patološku sliku mogu odraziti i na kosu.

Problemi kože glave mogu predstavljati veliki problem ukoliko se na vreme ne leče. Rešite svoje probleme sa kožom glave uz stručne savete lekara specijaliste trihologije. Naša klinika za kosu ima više od 45 godina iskustva u dijagnostikovanju i rešavanju različitih porblema sa kožom glave i kose.

Google Maps. Golsvordijeva 38, Beograd info hair. Aloe vera je biljka poznata po svojim lekovitim svojstvima na koži. Kreme koje sadrže 0,5 posto aloje mogu pomoći u smanjenju svraba, upale, perutanja i crvenila na vlasištu. Ovu kremu treba nanositi do tri puta dnevno kako bi koža ostala vlažna. Može potrajati i do mesec dana do prvih rezultata, zato budite uporni. Jabukovo sirće može vam pomoći da smanjite svrab koji nastaje kao posledica psorijaze vlasišta.

Nekoliko puta nedeljno koristite organsko jabukovo sirće na vlasištu. Možete ga razrediti sa vodom u odnosu Kako biste sprečili iritaciju isperite kožu nakon nanošenja. Folikulitis je zapaljensko oboljenje folikula dlake koje može dovesti do pojačanog opadanja kose. Naime, njega uglavnom izazivaju mikroorganizmi. Najčešće su to bakterije, gljivice ili virusi.

U većini slučajeva radi o bakteriji iz roda Staphylococcus. Folikulitis može biti akutni i hronični i lako se prepoznaje na izgled, ali je ponekad potrebno uraditi i bris ili biopsiju zaraženih folikula kako bi se ustanovilo koji mikroorganizam je izazivač zapaljenja.

Ovo je klasično zapaljenje kože glave i samog folikula i prepoznaćete ga po sitnim crvenkastim ili žućkastim čvorićima obično ispunjenih gnojem oko samog korena dlake, odnosno njenog folikula. Ono što nikako ne smete da radite jeste da cedite ili češete zahvaćene delove kože. Pre svega javite se dermatologu ili trihologu koji će utvrditi uzrok nastanka folikulitisa i odrediti vam terapiju. Akutni folikulitis leči se uglavnom brzo, dok je za hronični potreban dugoročan plan lečenja i više vremena.

Nemojte folikulitis uzimati zdravo za gotovo, jer uz njega može doći do alopecije pa čak i gubitka kose. Najbolje je da pokušate sa blagim biljnim šamponima da ublažite upalu i smirite kožu glave, ako to ne pomaže javite se lekaru. Za lečenje folikulitisa daće vam preparat na bazi kortikosteroida. Osim toga možete pokušati i sa fototerapijom kose i vlasišta koja se pokazala delotvornom u ovom slučaju.

Plava LED svetla imaju antibakterijski efekat. Problemi kože glave su i gljivice u kosi. One podrazumevaju infekciju kože glave i vlasišta. Do ovakvih bolesti kože glave dolazi usled uticaja nekoliko vrsta gljivica, od kojih su najprisutniji dermatofiti.

Osnovni uzrok njihove pojave je znojenje, ali se najlakše mogu preneti i korišćenjem kape, češlja ili nekih drugih predmeta koje je zaražena osoba koristila. U vlažnim uslovima, gljivice u kosi lakše opstaju pa ukoliko vam je kosa duže vreme, mokra može se dogoditi da dođe do razvoja gljivične infekcije.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar