•  apr 13, 2022

Psorijaza novi lekovi

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza novi lekovi

Kontraindikacije za primenu metotreksata jesu bolesti jetre i hematopoetskog sustava i alkoholizam. Metotreksat se u malim dozama obično dobro podnosi, ali može izazvati želučane smetnje, gubitak apetita i umor. Ako se primjenjuje duže vrijeme može izazvati nekoliko teških nuspojava, uključujući teško oštećenje jetre te smanjiti proizvodnju crvenih i bijelih krvnih stanica te trombocita. Ciklosporin se koristi kod vrlo teških oblika psorijaze, posebice kod generalizirane psorijaze.

Djeluje tako da potiskuje imunološki sustav time što inhibira T- staničnu aktivaciju i proliferaciju preko interleukina Moguće nuspojave jesu poremećaj bubrežne funkcije, hipertenzija rizik se povećava s višim dozama i dugotrajnom terapijom, hipertrofija gingive, gastrointestinalni poremećaji i glavobolja.

Kao i drugi imunosupresivni lijekovi, ciklosporin povećava rizik od infekcije. Neki imunomodulatori primjenjuju se u liječenju umjerenog do teškog oblika psorijaze. Tu spadaju adalimumab, alefacept, etanercept, infliksimab i ustekinumab.

Ovi se lijekovi primjenjuju intravenoznom infuzijom, intramuskularnom injekcijom ili subkutanom injekcijom. Obično se upotrebljavaju u osoba koje ne reagiraju na tradicionalnu terapiju ili koje imaju i psorijatični artritis. Biološki gledano, imunomodulatori blokiraju interakciju između određenih stanica imunološkog sustava i određenih upalnih putova. Ova terapija mora se upotrebljavati s oprezom budući da ima snažan učinak na imunološki sustav i može doći do ozbiljnih infekcija.

Osobe koje uzimaju te lijekove moraju se svakako testirati na tuberkulozu. Unatoč cijelom nizu različitih mogućnosti, utvrditi odgovarajuću terapiju za psorijazu izuzetno je težak proces, s obzirom da je bolest nepredvidljiva i prolazi kroz naizgled nepravilne cikluse poboljšanja i pogoršanja. Psorijaza Psorijaza grč. Etiologija Specifični uzrok bolesti nije u cijelosti poznat.

Pojedine navike poput pušenja i alkohola mogu pogoršati tijek psorijaze. Kortikosteroidi Najčešće se primjenjuju za liječenje blagog do umjereno teškog oblika psorijaze. Cignolin ditranol Cignolin ima lokalno citostatsko djelovanje jer se veže za nukleinske kiseline epidermalnih stanica i na taj način usporava sintezu DNK. Analozi vitamina D Kalcipotriol Kalcipotriol je sintetički analog D3 vitamina koji se zadnjih tak godina primjenjuje u blagih i srednje teških oblika psorijaze.

Topički retinoidi Tazaroten Tazaroten je esterificirani oblik retinoida koji se u koži pretvara u svoju aktivnu formu, tazarotensku kiselinu. Inhibitori kalcineurina Inhibitori kalcineurina takrolimus i pimekrolimus su registrirani samo za liječenje atopijskog dermatitisa, ali ispitivanja su pokazala da su učinkoviti i u liječenju psorijaze.

Terapija svjetlošću fototerapija Najjednostavniji oblik fototerapije je prirodna fototerapija kada se koža izlaže sunčevim zrakama. Fotokemoterapija ili PUVA terapija Fotokemoterapija podrazumijeva uzimanje ili nanošenje blago fotosenzibilirajućeg lijeka 8-methoxypsoralen prije izlaganja UVA svjetlosti.

Lijekovi za sistemsku primjenu Kod bolesnika sa teškim oblikom psorijaze ili oblika psorijaze koji je otporan na druge vrste liječenja, mogu se propisati lijekove za oralnu primjenu ili lijekove u injekcijama. Retinoidi Retinoidi su metaboliti vitamina A, a primjenjuju se kod teških proširenih oblika psorijaze. Share on Facebook Share on Twitter. Droge koje mogu pokrenuti bubanj u psorijazi Ako imate psorijazu, možda ćete morati znati koji lekovi mogu pogoršati psorijazu i izazvati brijanje.

Droge koje mogu pogoršati psorijazu Pokazano je da je nekoliko lekova ili grupa lekova pogoršala psorijazu. Glavni činioci ovog fenomena su: Beta blokatori : Inderal je poznat da pogoršava psorijazu za 25 do 30 procenata onih sa psorijazom koji ga uzimaju.

To je lek za beta blokator koji se koristi za lečenje bolesnika sa visokim krvnim pritiskom i onih koji su doživeli srčani udar. Inderal može pogoršati psorijazu u roku od nekoliko sedmica od početka lijeka. Drugi lekovi beta blokatora imaju potencijal da to učine, pa zamena za jedan drugi ne može biti način da se spriječi ovaj neželjeni efekat. Može čak i da izazove psorijazu kod ljudi koji su prethodno bili bez dijagnostifikovanog, ponekad i do 15 meseci nakon pokretanja leka.

Antimalarijal : Plaquenil, Quinacrine, hloroquine i hydroxychloroquine se koriste za lečenje malarije i takođe se mogu koristiti za lečenje lupusa ili reumatoidnog artritisa.

Rakije ili novi slučajevi psorijaze obično se javljaju 2 do 3 nedelje nakon početka lečenja ovim lijekovima. Najmanja verovatnoća da će izazvati neželjene efekte za psorijazu je hidroksihlorohin. Inhibitori angiotenzin-konvertujućih enzima ACE i blokatori receptora angiotenzina : ACE inhibitori, uključujući kaptopril, enalapril i ramipril, su uzrokovali erupcije psorijaza, sa neželjenim efektima kože čak 58 posto pacijenata i nastupile su 4 do 8 nedelja nakon početka drogu.

Ovi lekovi se daju zbog visokog krvnog pritiska. Među njima, ključnu ulogu imaju geni smješteni na kraćem kraku 6. Upravo imunološki čimbenici i stanice poput T-limfocita koje sudjeluju u imunološkom odgovoru pokretači su upalnog procesa u psorijazi. Naime, upravo te stanice potiču keratinocite, stanice površinskog sloja kože, na ubrzano dijeljenje i rast koje je u odnosu na zdravu kožu veće puta.

Dakle, za očitovanje kliničke slike bolesti u genetski podložne osobe potrebni su različiti vanjski čimbenici trauma, bakterijske i virusne infekcije ili unutarnji stres, trudnoća, endokrini ili metabolički poremećaji koji pokreću prvi nastup bolesti ili svako sljedeće pogoršanje.

Psorijaza je teška boles t i predstavlja znatno više od pukih promjena na koži. Bolesnik koji ima teži oblik psorijaze vrlo često ima i inzulinsku rezistenciju, šećernu bolest i metabolički sindrom.

Rezultat je ateroskleroza i povećan kardiovaskularni mortalitet uslijed hipertenzije, srčane insuficijencije i koronarne arterijske bolesti. Zbog ovih promjena bolesnici s psorijazom češće obolijevaju od infarkta srca i moždanog udara, pri čemu je u njih rizik od infarkta miokarda triput veći u odnosu na ostatak populacije. Životni vijek bolesnika s teškom psorijazom na taj je način skraćen u prosjeku za tri do pet godina. Odavno je poznato da se poboljšanje stanja kože postiže ograničenjem kalorija u prehrani.

Opaženo je da pretilost negativno utječe na tijek psorijaze. Na temelju spoznaja nakon dugogodišnjeg praćenja velikoga broja bolesnika sa psorijazom može se zaključiti da bi prehrana bolesnika sa psorijazom trebala biti jednostavna i uravnotežena, zdrava prehrana. Bolesnici sa psorijazom trebaju održavati idealnu tjelesnu težinu i svakodnevnu pozornost posvetiti kretanju, tjelovježbi i sportu. U kontroliranim studijama je dokazano da pušenje negativno utječe na pojavu i tijek psorijaze.

To se također odnosi i na uživanje alkoholnih pića osobito u onih bolesnika koji su podvrgnuti sistemskoj terapiji. Predsjednica ste Društva psorijatičara Hrvatske… Koji su ciljevi i zahtjevi Društva?

Jedan od ciljeva je omogućavanje što uspješnijeg liječenja oboljelih od svih vrsta bolesti psorijaze, zaštita i tumačenje njihovih interesa, organizirano rješavanje problema s kojima se ti bolesnici susreću, konstantna edukacija pacijenata i njihovih obitelji i naravno komunikacija i suradnja sa relevantnim institucijama u zdravstvu za dobrobit svih nas oboljelih.

Zdravlje subota, Dodik u Mostaru ima novu ideju, bez Vojske Srpske U Prijedoru nije bilo sinergije u redovima opozicije Moramo sačuvati mir i stabilnost po svaku cijenu Uhapšen bivši premijer Slovačke Rober Fico Kovač na kiseoniku, doktor otkrio u kakvom je stanju Saša Matić u društvu lijepe Jelene Rozge Stranci dali rok liderima ili idu sankcije i izolacija Novi dokazi istrage: Primopredaja novca bila u prostorijama Stevandićeve stranke

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar