•  apr 11, 2022

Apiderm iskustva psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Iskustva psorijaza apiderm

Simptomi psorijaze su obično vidljivi i lako ih je razlikovati od ostalih stanja koja mogu izazvati slične simptome. Tokom ovog pregleda, pokažite svom lekaru sva područja koja vas zabrinjavaju. Pored toga, recite lekaru da li neko od članova porodice ima ovu bolest.

Ako su simptomi nejasni ili ako vaš lekar želi da potvrdi dijagnozu, uzeće vam mali uzorak kože. Proces je poznat kao biopsija. Uzorak će zatim biti poslat u laboratoriju i pregledan pod mikroskopom. Pregledom se može dijagnostikovati vrsta psorijaze koju imate. Takođe se mogu isključiti i drugi mogući poremećaji ili infekcije.

Po prijemu rezultata, vaš lekar će moći preciznije da odredi odgovarajuću terapiju za vaš tip ovog oboljenja. Ovi okidači nisu isti za sve. Oni se takođe mogu vremenom menjati. Neobično visok nivo stresa može izazvati epizodu iii napad oboljenja. Ako naučite da smanjujete i upravljate stresom, možete da smanjite i eventualno sprečite pojavu zapaljenja.

Veća upotreba alkohola može biti okidač za zapaljenski proces na koži. Ako preterano konzumirate alkohol, epizode psorijaze mogu biti učestalije. Smanjenje konzumiranja alkohola pametno je i za vas i za vašu kožu ali i ostale organe pa i psihu.

Ako je potrebno zatražite stručnu pomoć za postepen prestanak konzumiranja alkohola. Različiti nesrećni slučajevi, posekotine ili ogrebotine mogu pokrenuti epizodu napada. Udarci, vakcine i opekotine od sunca takođe mogu biti okidači nastanka i promena na koži. Psorijazu uzrokuje, bar delom, imuni sistem koji greškom napada zdrave ćelije kože.

To bi moglo započeti još jednu epizodu. Recimo, zapaljenje grla je uobičajeni okidač. Pre svega — za ovu bolest još nije pronađen lek. Tretmani i terapija imaju za cilj smanjenje upale i ljuspanje, usporavanje rasta ćelija kože i uklanjanje plakova. Tretmani se dele u tri kategorije. Kreme i masti koje se direktno nanose na kožu mogu biti od koristi za smanjenje blage do umerene psorijaze. Pacijenti sa umerenim do teškim oblikom bolesti i oni koji nisu dobro reagovali na druge vrste lečenja, možda će morati da koriste oralne lekove ili injekcije.

Mnogi od ovih lekova imaju neprijatne nuspojave. Lekari ih obično prepisuju na kraći vremenski period.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar