•  apr 14, 2022

Bioloska terapija psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Terapija psorijaza bioloska

The classification of biologic agents is based on the targeted cytokines that are involved in the pathophysiology of psoriasis. TNF-α inhibitors etanercept, adalimumab, infliximab, cetrolizumab pegol were the cornerstone of psoriasis and psoriatic arthritis therapy, however, today we know their effectiveness declines with time.

Newer biologic drugs providing an extremely rapid onset of action are IL inhibitors, including secukinumab, ixekizumab, brodalumab, and bimekizumab. The latest biologic drugs that have raised the bar of expected therapeutic effect are IL inhibitors: guselkumab, risankizumab, tildrakizumab, mirikizumab, with high efficacy and long-term treatment success.

Furthermore, small molecules such as apremilast are also included in the treatment of psoriasis. Imate artikle u svojoj košarici. Liječenje može biti dugotrajno, ali se može primijeniti i kraće od 4 do12 tjedana do poboljšanja, nakon čega se prelazi na drugi lijek.

Biološka terapija u liječenju bolesnika sa psorijazom - Medix

Biološki lijekovi ili imunološki prilagodnici doveli su značajne promjene u liječenju psorijaze posljednjih godina. Radi se o specifičnim protutijelima i fuzijskim proteinima sintetiziranim rekombinantnom DNK tehnologijom koji blokiraju specifične molekularne ciljeve. Ovi lijekovi značajno pridonose poboljšanju simptoma i smetnji, povećavaju kvalitetu života psorijatičnih bolesnika te omogućuju dugoročnu kontrolu bolesti.

Zapažen je i njihov dobar učinak na srčanožilne bolesti i smrtnost. Biološki su lijekovi predviđeni za liječenje srednje teških do teških oblika bolesti, i to pacijenata koji nisu reagirali ili ne podnose ili imaju kontraindikacije na najmanje dva različita sustavna lijeka, uključujući PUVA terapiju, uskospektralnu UVB terapiju, retinoide, ciklosporin i metotreksat.

Dodatni kriteriji za njihovu primjenu su psorijatični artritis, relapsi bolesti, nestabilna psorijaza te zahvaćenost vidljivih dijelova tijela kao što su lice i nokti. Prije liječenja biološkim lijekom sa sigurnošću treba isključiti latentnu tuberkulozu TBC, aktivnu infekciju, demijelinizirajuću bolest, malignom, kongestivnu srčanu bolest, trudnoću.

Copyright © Društvo psorijatičara Hrvatske - Sva prava pridržana. Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Metode liječenja psorijaze ovise primarno o površini kože uključujući vlasište, nokte, pregibe kože te genitalnu regiju koja je zahvaćena psorijatičnim promjenama.

Pod lokalnu terapiju podrazumijevamo mazanje lokalnih protuupalnih lijekova kortikosteroida, sredstva koja omekšavaju zadebljalu kožu keratolitika, derivate vitamina D kalcipotriol, imunomodulatore; uz svakodnevnu njegu kože odgovarajućim neutralnim pripravcima. Danas prednost dajemo pripravcima u obliku gela i pjene jer imaju bolju sposobnost prodiranja u kožu, uz postizanje bolje suradljivosti pacijenta vezano uz primjenu lijekova, budući da takvi pripravci nisu masni i brže se upiju u kožu.

Od lijekova koji se primjenjuju na usta izdvajamo: antireumatski lijek koji utječe na tijek bolesti metotreksat, imunomodulatore ciklosporin, derivate vitamina A acitretin. Iako fototerapija i dalje ima svoje mjesto u liječenju psorijaze, zahtjeva brojne dolaske u bolnicu, što u današnje vrijeme nije idealna opcija.

Najveću revoluciju u liječenju psorijaze pokrenula je biološka terapija, tzv. Biološka terapija pokazala se kao iznimno učinkovita u postizanju i održavanju čiste kože kod pacijenata koji boluju od psorijaze, kao i u liječenju bolesti koja učestalo prati psorijazu, psorijatičnog artritisa. U Hrvatskoj kao i u većini drugih razvijenih država postoje stepenice u liječenju psorijaze koje je potrebno zadovoljiti kako bi liječenje biološkom terapijom bilo odobreno od strane Povjerenstva za lijekove svake bolnice.

Odluka o načinu liječenja donosi se individualno, uzimajući u obzir sve relevantne čimbenike, kao što su dob i spol pacijenta, površina zahvaćene kože, zahvaćanje posebnih regija — vlasišta, noktiju ili genitalne regije, postojanje pridruženih bolesti, lijekovi koje pacijent uzima i kontraindikacije za određene modalitete terapije.

Obzirom da oboljelima od psorijaze sama bolest i pridružene bolesti mogu znatno narušiti kvalitetu života i utjecati na svakodnevno funkcioniranje, važno je naglasiti potrebu za suradnjom liječnika i pacijenta u uspješnom liječenju psorijaze. Na liječniku je da pokuša prenijeti jasne i precizne upute pacijentu, a pacijent bi se trebao pridržavati, tih uputa, uglavnom vezanih uz liječenje i disciplinu u primjeni terapije.

Svjetski dan psorijaze obilježava se Od Obilježavanje ovog značajnog dana inicirao je globalni konzorcij udruga bolesnika iz cijelog svijeta, s ciljem isticanja težine i utjecaja bolesti na oboljele osobe te međusobnu suradnju s lokalnim, regionalnim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave psorijazom i psorijatičnim artritisom.

Biološka terapija je terapija lijekovima čija se djelatna tvar proizvodi ili izlučuje iz biološkog izvora. Biološki lijekovi se koriste dugi niz godina kod bolesti posredovanih poremećajima u radu imunološkog sustava i daju se u obliku injekcije ili intravenske infuzije u određenim intervalima. Uporabom bioloških lijekova djeluje se selektivno na molekule imunološkog sustava, s namjerom utjecanja na pretjerani imunološki odgovor koji uzrokuje upalu.

Boljim razumijevanjem imunopatogeneze psorijaze, stvorila se mogućnost razvoja boljih metoda liječenja koje uključuju korištenje bioloških lijekova.

Meta takvih lijekova su specifične imunološke stanice i molekule, odgovorne za pretjerani rast stanica kože keratinocita. Biološki lijekovi se već više od 15 godina uspješno koriste za liječenje bolesnika s brojnim imunološko posredovanim bolestima. Uvođenje bioloških lijekova prije desetak godina značilo je pravu revoluciju u liječenju psorijaze.

Uz činjenicu da je znanost liječenja psorijaze u posljednjih nekoliko godina dodatno napredovala i otkrivene su i nove, učinkovite molekule, koje omogućuju čišću kožu i manje brige za bolesnike.

Velike su razlike u karakteristikama bioloških lijekova koje uključuju učinkovitost, sigurnosni profil te djelovanje na komorbiditete.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar