•  apr 14, 2022

Kako se leci psorijaza na glavi

Vesna Objavio Vesna
Kako se leci psorijaza na glavi

Psorijaza se javlja na celom telu, najčešće na laktovima, ispod prevoja, na leđima, nogama, po glavi, pa čak i na noktima. U većini slučajeva, ako imate psorijazu bilo gde na telu možete očekivati da će se pojaviti i psorijaza po glavi. Sama psorijaza na glavi nastaje kada ćelije vaše kože počnu ubrzano da rastu. To dovodi do toga da ćelije kože rastu brže nego inače na određenom delu kože. Dodatne ćelije kože formiraju ljuspice i crvene mrlje koje svrbe i ponekad čak i bole.

Naše čitateljke vrlo rado dele svoja iskustva sa nama. Tako je i Sanja odlučila da otkrije svima vama koji imate perut — ključnu stvar koja je njoj pomogla. A kako je u tome uspela? Ovo je hronična bolest koja često dolazi i odlazi.

Glavni cilj lečenja je da se spreči ubrzani rast ćelija kože. Psorijaza vlasišta je uobičajen poremećaj kože koji stvara zadebljale, crvenkaste, često ljuskaste mrlje. Može se pojaviti kao jedna ili više mrlja, a može čak obuhvatiti i celo vlasište. Može se proširiti i na čelo, zadnju stranu vrata ili iza ušiju. Psorijaza na glavi nije zarazno oboljenje, pa ga ne možete dobiti od nekog drugog, odnosno ne prenosi se! Uzroci još uvek nisu poznati, ali veruje se da psorijaza na glavi nastaje kao odgovor tela na neki poremećaj imunog sistema.

Takođe istraživanjem je dokazano da ukoliko imate nekoga u porodici sa psorijazom, postoji verovatnoća da će se javiti i kod vas, odnosno genetski je uslovljena. Neki od njih su. Psorijaza na glavi može biti blaga i gotovo neprimetna. Ali može biti i ozbiljna, trajati dugo i uzrokovati velike, ozbiljne rane. Intenzivan svrab može da utiče na vaš san i svakodnevni život, a češanje može dovesti do infekcija kože i gubitka kose. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom lekaru ili dermatologu.

On može jednostavno pogledati ili napraviti biopsiju kože kako bi se isključila slična stanja kao što je seboreični dermatitis. Seboreja na glavi se često može pomešati sa psorijazom glave obzirom da su neki simptomi isti.

Perutanje kože glave, svrab kao pratilac i ljuspice primetni su kod oba stanja. Međutim, kod seboreje se često javlja i masno vlasište i lepljive ljuspice poznate kao žuta perut, dok je kod psorijaze na glavi karakteristično suvo vlasište.

Takođe, osim seboreje, ringvorm se lako meša sa psorijazom. Gljivice u kosi poput karakterističnog ringvorma koji stvara crvene, hraskave osipe u vidu prstena mogu se zameniti sa psorijazom. Kako biste lakše prepoznali psorijazu vlasišta potražite ljuspave i suve mrlje na koži glave koje nemaju nikakav karakterističan oblik.

Simptomi blage psorijaze na vlasištu mogu uključivati samo blago, fino perutanje. Simptomi umerene do teške psorijaze vlasišta uključuju. Psorijaza vlasišta sama po sebi ne uzrokuje gubitak kose, ali češto ili grubo češanje, dodirivanje iritiranih mesta, grubi tretmani i stres koji prate psorijazu mogu dovesti do privremenog opadanja kose. Ovo se o dnosi jednako i na žene i na opadanje kose kod muškaraca.

Srećom, vaša kosa obično raste ponovo nakon što se vaša koža očisti. Ukoliko ste obožavatelji farbanja kose, ako imate problema sa psorijazom, trebalo bi da pričekate malo. Farbanje kose svakako oštećuje kosu i vlasište, a korišćenje blanša može dovesti do veće iritacije i ubrzanja pojave simptoma psorijaze. Sačekajte da skroz oporavite kožu glave od psorijaze, pa tek onda razmišljajte o farbanju kose.

Jedina opcija za promenu boje kose može vam biti neka prirodna farba za kosu. Prirodno farbanje kose kanom, cimetom, hibiskusom i sličnim prirodnim preparatima neće naškoditi vašem stanju na vlasištu. Kupovne farbe za kosu ipak izbegavajte sve dok se ne rešite psorijaze na glavi. Jedno od glavnih pitanja koje vas sigurno muči ukoliko imate problem sa psorijazom jeste kako se liči psorijaza na glavi.

Najvažnije da je na vreme prepoznate i potražite lek koji vama najviše odgovara, kako biste što pre započeli sa lečenjem psorijaze. Tretmani se mogu podeliti u tri glavne vrste: topikalni tretmani, svetlosna terapija i sistemski lekovi. Prva linija odbrane je tretman koji koristite direktno na vašoj koži: medicinski šamponi, kreme, gelovi, losioni, pene, ulja, masti i sapuni.

Neke od ovih proizvoda možete nabaviti sami u apoteci, ali za one jače trebaće vam recept. Dugotrajna upotreba ili prekomerna upotreba jakih kortikosteroida može izazvati stanjivanje kože. Lokalni kortikosteroidi mogu prestati sa dejstvom tokom vremena. Obično je najbolje koristiti topikalne kortikosteroide kao kratkotrajni tretman u toku upale.

Katran kamenog uglja je dostupan u obliku šampona, krema i ulja bez recepta. Dostupan je i u većim koncentracijama na recept. Ovaj tretman se ne preporučuje ženama koje su trudne ili doje. Ako se vaša psorijaza vlasišta inficira, mogu vam se pojaviti kraste, crvenilo, osetljivost i ponekad oticanje limfnih čvorova. Vaš lekar može propisati antibiotski tretman za ovaj problem. Ovaj tretman koristi prirodnu ili veštačku ultraljubičastu svetlost. Najjednostavniji i najlakši oblik fototerapije je izlaganje vaše kože kontrolisanim količinama prirodne sunčeve svetlosti.

Derivati vitamina A, takođe, usporavaju rast ćelija kože, ali izgled kože može postati vrlo crven pre nego što se poboljša. Ako je psorijaza kože na glavi umerena do teška, a topikalni tretmani ne deluju, sistemska terapija je druga opcija. Osoba uzima lek oralno, i deluje na celo telo. Ciljajući selektivne ćelije, biološki lekovi ispravljaju preaktivan imunološki odgovor koji uzrokuje porast ćelijske proizvodnje. Međutim, kako ovi lekovi smanjuju imunološki odgovor tela, mogu ostaviti osobu podložniju infekcijama.

Lekar će nadgledati osobu koja uzima ove lekove. Svako ko ima latentnu tuberkulozu ili ponavljajuće ili česte infekcije trebalo bi da o tome obavesti svog lekara pre upotrebe biološkog leka. U blagim i ograničenim slučajevima psorijaze kože na glavi, lekar može da ubrizgava leziju steroidnim lekovima. To će uraditi štedljivo, jer steroidi mogu imati niz štetnih efekata.

Za terapiju je potreban nadzor lekara da se izbegnu opekotine ili prekomerna ekspozicija UVB zracima. Osobe sa psorijazom ne bi trebale koristiti solarijume, jer emituju značajne količine UVA svetlosti. Ovo može biti opasno.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar