•  apr 11, 2022

Esencija protiv psorijaze

Vesna Objavio Vesna
Esencija protiv psorijaze

Važno je utvrditi težinu oboljenja da bi se izabrao najbolji način lečenja i da bi se moglo utvrditi da li deluje. Bolest može da se pojavi u svakom životnom dobu ali se najčeše javlja između Ova bolest može da se pojavi i kod male dece i starijih pacijenata. U početku se psorijaza manifestuje karakterističnim mrljama na koži koje se spajaju i formiraju psorijazne plakove, varirajući po obimu i stepenu ozbiljnosti. Psorijazne promene na koži najčešće zahvataju: teme, laktove, kolena, lumbalnu ili krsnu regiju, šake i stopala.

Psorijazni plakovi mogu da se pojave i na noktima. Tipovi psorijaze se obično prepoznaju po njihovom karakterističnom izgledu, mestima koja zahvataju i stepenu ozbiljnosti. Šta je psorijaza? Kako se postavlja dijagnoza? Razvoj bolesti. Fototerapija svetlosna terapija je poznata i koristi se od davnina. Izlaganje kože svetlu usporava rast zahvaćenih ćelija kože i poboljšava stanje kože obolele od psorijaze.

Pokazalo se da sunčanje povoljno deluje na većinu pacijenata i vidljivo smanjuje manifestacije na koži. Zanimljivo je da se fototerapija može koristiti i kod pacijenata, kod kojih izloženost sunčevoj svetlosti može da pogorša simptome. PUVA je način lečenja psorijaze koji kombinuje lek psoralen uzima se oralno koji povećava osetljivost na svetlosnu terapiju i ultraljubičasto svetlo A UVA. Fototerapija UVB zracima širokospektralno ili uskospektralno ultraljubičasto svetlo kod psorijaze je bezbednija od PUVA terapije i može da se preporuči pacijentima koji imaju psorijazu i dodatne probleme sa jetrom ili očima.

Konvencionalna sistemska terapija se koristi kada je lokalno lečenje neuspešno. Sistemska terapija može da se primenjuje u obliku injekcija ili tableta.

Konvencionalne sistemske terapije su veoma efikasne, ali one podrazumevaju i veći rizik od neželjenih dejstava. Sistemski lekovi se preporučuju za pacijente sa umerenom do teškom psorijazom. Kod pacijenata koji primaju sistemsku terapiju mora da se vrši analiza krvi i merenje krvnog pritiska u redovnim intervalima. Biološki lekovi predstavljaju veliki napredak u lečenju psorijaze i oni vraćaju nadu pacijentima. Biološke terapije menjaju imune reakcije tela.

Biološka terapija ciljano deluje na imuni sistem. Za razliku od drugih imunosupresivnih lekova, biološki lekovi ciljano deluju samo na ona mesta koja su zahvaćena psorijazom i pogodni su za dugotrajnu upotrebu. Biološka terapija se primenjuje kod pacijenata kod kojih je konvencionalna sistemska terapija bila neuspešna, ili je kontraindikovana ili je pacijenti ne podnose.

Biološki lekovi se primenjuju potkožnom injekcijom ili intravenskom infuzijom. Upotreba tradicionalnih domaćih preparata za ublažavanje simptoma psorijaze može da prija i olakša tegobe. So iz Mrtvog mora za kupanje: Upotreba soli iz Mrtvog mora spada u tradicionalno lečenje psorijaze.

Postoji i veći broj kozmetičkih proizvoda koji sadrže so iz Mrtvog mora koja reguliše stvaranje sebuma, ima antibakterijska svojstva i poboljšava stanje kože.

Lokalno topikalno lečenje. Biološki lekovi. Tradicionalni domaći preparati. Konvencionalna sistemska terapija. Dodaj medicinsku ustanovu. Zdravstvena ustanova nije pronađena.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar