•  apr 11, 2022

Psorijaza bolovi u zglobovima

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza bolovi u zglobovima

Psorijaza je bolest poznata još od antičkog doba. U Hrvatskoj od nje boluje oko 1,7 posto stanovništva, a čak u 50 posto slučajeva javlja se prije dvadeset pete godine. Zajedničku pojavu psorijaze i kroničnog progresivnog poliartritisa smatramo posebnom bolešću, koja se naziva psorijatični artritis. To je upalna reumatska bolest djece i odraslih, podjednako zastupljena u muškaraca i žena, koja se pojavljuje u različitoj životnoj dobi, a najčešće između Utvrđeno je da simptome psorijatičnog artritisa bol i toplina u zglobovima, bol koja se premješta od zgloba do zgloba i otečenost prstiju na rukama i nogama primjećuje 22 posto oboljelih.

Stoga bi osobe koje boluju od psorijaze, kao i one koje u obitelji imaju povijest te bolesti, trebale zatražiti pomoć liječnika ako primijete jedan ili nekoliko sljedećih simptoma. Važno je što prije postaviti točnu dijagnozu s obzirom na to da neliječena bolest može dovesti do tjelesne nesposobnosti.

U dijagnostičkom postupku koriste se rentgen, analiza zglobne tekućine, sedimentacija eritrocita i određivanje reumatoidnog faktora. Liječenje u načelu obuhvaća odvojenu terapiju psorijaze i artritisa te podrazumijeva primjenu mnogih učinkovitih lijekova i drugih oblika liječenja, s ciljem smanjenja bolova i održavanja sposobnosti kretanja.

9 savjeta kako ublažiti bolove u zglobovima ruku i nogu

Kožne promjene liječe se primjenom lokalnih terapijskih sredstava i korištenjem blagodati sunca i mora heliomarinoterapija, što kod velikog broja oboljelih dovodi do regresije. Kad je posrijedi psorijatični artritis, standardno terapijsko sredstvo su nesteroidni antireumatici protiv bolova i upale te glukokortikoidi.

Lijekovi koji mijenjaju tijek upalnih reumatskih bolesti smanjuju otok, zakočenost i bol u zglobovima, odnosno usporavaju tijek bolesti. Njihov učinak vidljiv je nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, zbog čega se nazivaju i sporodjelujući lijekovi. U slučaju osobito teškog oblika bolesti propisuju se imunosupresivi. Primjenjuju se i biološki lijekovi, i to u obliku potkožnih injekcija ili kratkotrajnih infuzija i u kombinaciji s lijekom iz skupine sporodjelujućih.

Nema znanstvenih dokaza da je posebnom dijetom moguće izliječiti psorijatični artritis. Međutim, istraživanja vezana uz prehranu i psorijatični artritis pokazuju da se pravilnim izborom namirnica može utjecati na tijek bolesti.

Poznato je, primjerice, da se poboljšanje postiže ograničenjem unosa kalorija, unosom omega-3 masnih kiselina i bezglutenskih namirnica. Opaženo je i da pretilost i konzumacija alkohola negativno utječu na bolest. Tijekom dugogodišnjeg praćenja velikog broja bolesnika pokazalo se koje namirnice imaju blagotvoran učinak na bolest, odnosno koje bi trebalo izbjegavati.

Vitamin D Preliminarna istraživanja pokazuju da se protuupalno djelovanje vitamina D odražava na cijeli spektar bolesti, a među njima i na hipertenziju, dijabetes tipa 1 i psorijazu. No, iako su rezultati istraživanja pokazali njegov nedostatak kod pacijenta, neovisno o sezonskim i geografskim značajkama, nije dokazano da su razine vitamina D utjecale na aktivnost bolesti.

Vitamin D regulira rad imunosnog sustava tako što sprječava pretjeran ili dugotrajan protuupalni odgovor. Naše imunološke stanice, osobito aktivne T-stanice, imaju receptore za vitamin D i u slučaju mnogih autoimunih bolesti upravo T-stanice potiču upalu.

Dnevnu potrebu za vitaminom D zadovoljit ćete konzumacijom srdela, bakalara, ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, lososa, sleđa ili žumanjka. Folna kiselina Poznato je da psorijazu prati manjak folne kiseline, jer su zbog ubrzane izmjene stanica kože povećane potrebe za tim vitaminom.

Smanjen unos bjelančevina može izazvati nedostatak bjelančevine koja veže folat, a nužna je za njegovu apsorpciju u tankom crijevu. Nedostatak folne kiseline mogu izazvati i pretjerano konzumiranje alkohola i kave te pušenje. Najbolji izvor folne kiseline pronaći ćete u namirnicama poput brokule, raštike, šparoge, cvjetače, cikle, prokulice, špinata, leće i tikvice.

Antioksidansi Q10, vitamin E i selen Rezultati studije provedene na 58 bolesnika s teškim oblikom psorijaze, objavljeni u časopisu Nutrition, upozorili su na važnost unosa dovoljne količine vitamina E, selena i koenzima Q Ispitanici su tijekom mjesec dana dobivali koenzim Q10, vitamin E i selen. Rezultati su dokazali da upravo kombinacija navedenih antioksidansa i konvencionalne terapije poboljšava stanje te smanjuje razinu oksidativnog stresa. Klasična radiološka obilježja psorijatičnog artritisa uključuju formiranje novih kostiju na entezama, resorpciju kosti ili osteolizu, asimetrični sakroileitis i karakteristična obilježja deformiteta prstiju šaka poput "olovke u šalici" koji predstavljaju kombinaciju formiranja nove kosti i osteolize.

U ranoj fazi bolesti promjene su međutim minimalne ili nespecifične. Bolesnici s ovim oblikom artritisa duljim od dvije godine na prvom pregledu imaju znatno veći broj funkcionalno oštećenih zglobova te zglobova s radiološkim oštećenjima nego bolesnici s bolesti kraćom od dvije godine, dok se u broju zglobova s aktivnom upalom i stupnju kožnih promjena te dvije skupine ne razlikuju.

Primjena ultrazvučnog pregleda i magnetske rezonance može nam biti od značajne pomoći kod postavljanja dijagnoze, a te tehnike pomažu i u razumijevanju mehanizama bolesti. Istraživanje koje je uspoređivalo ultrazvuk, magnetnu rezonancu i klasične radiograme je pokazalo da su i ultrazvuk i magnetna rezonanca znatno osjetljiviji u vizualizaciji upale i destruktivnih promjena prstiju na rukama i nogama.

Cilj liječenja psorijatičnog artritisa je klinička remisija ili barem slaba aktivnost bolesti. U kliničkoj praksi remisija se obično definira odsutnošću upaljenih zglobova i urednom vrijednošću CRP-a. Nesteroidni antireumatici su vrlo često prvi lijek izbora u liječenju ovog oblika artritisa.

Nadalje, ukoliko je već kod prvog susreta s bolesnikom prisutno više od pet aktivnih zglobova ili jako funkcionalno oštećenje zbog aktivnosti ili su već ranije korišteni glukokortikoidi, svakako je potrebno primijeniti DMARD.

Lijekovi izbora iz ove skupine su metotreksat kojeg primjenjujemo u dozi do 25 mg tjedno te leflunomid, a alternative su sulfasalazin i ciklosporin A. Ukoliko i nakon primjene metotreksata u punoj dozi tijekom šest mjeseci i dalje imamo loše prognostičke faktore, u obzir dolazi primjena biološkog lijeka, a ukoliko ih nemamo u obzir dolazi promjena lijeka iz skupine DMARD ili kombinacija lijekova.

Ukoliko se navedenim ne postigne remisija ili minimalna aktivnost bolesti, sugerira se biološka terapija. Danas nam je dostupno pet tzv. Iako istovremena primjena metotreksata i biološkog lijeka nije nužna u liječenju ovog artritisa, ona se sugerira obzirom na smanjivanje potencijalne imunogenosti bioloških lijekova te sinergističkog učinka liječenja.

Primjena tih lijekova bolesnicima daje značajnu šansu za kvalitetnijim životom bez ili uz znatno manje bolova. Naslovnica Priručnik bolesti Pitanja i odgovori Kontakt.

Mapa tijela. Respiratorni sincicijski virus RSV. Magnezij - uloga u organizmu. Kalendar ovulacije. Trudnoća po tjednima. Prehrana i bolesti Alergije Alzheimerova bolest Anksioznost Bolesti prostate Bolesti srca Bolesti štitnjače Bubrežni kamenci Depresija Dijabetes Epilepsija Gastritis Giht Gripa Infekcije mokraćnih putova Jetra i žučni vodovi Koža i zdravlje kože Lupus erythematosus Moždani udar Multipla skleroza Osteoporoza Parkinsonova bolest Poremećaji cirkulacije Poremećaji erekcije Poremećaji masnoća Poremećaj imuniteta Povišeni krvni tlak Refluks iz želuca u jednjak Reumatoidni artritis Shizofrenija Sindrom iritabilnog kolona Spolno prenosive bolesti Ulcerozni kolitis.

Kalkulator kalorija. Jelovnici po kalorijama. Fizikalna medicina, rehabilitacija i reumatologija. Psorijatični artritis - od dijagnoze do liječenja Objavljeno Srđan Novak, dr. Psorijatični artirtis jest upalna reumatska bolest nepoznate etiologije koja se javlja u pacijenata sa psorijazom.

U postavljanju dijagnoze ključno je prepoznati tipične znakove bolesti, a od velike pomoći su laboratorijska i slikovna dijagnostika. U terapiju sve više prodiru biološki lijekovi koji predstavljaju veliki napredak u liječenju ove bolesti. Što je psorijatični artritis? Klinička prezentacija bolesti Postavljanje dijagnoze Laboratorijska i slikovna dijagnostika Medikamentozna terapija Biološki lijekovi Što je psorijatični artritis?

Klinička prezentacija bolesti Psorijatični artritis najčešće se javlja kao asimetrični oligoartitis velikih zglobova koji je često praćen zadebljanjem prstiju.

Postavljanje dijagnoze Ukoliko bolesnik već ima psorijazu, puno je lakše postaviti dijagnozu psorijatičnog artritisa. Laboratorijska i slikovna dijagnostika Primjena ultrazvučnog pregleda i magnetske rezonance može nam biti od značajne pomoći kod postavljanja dijagnoze. Medikamentozna terapija Nesteroidni antireumatici su vrlo često prvi lijek izbora u liječenju psorijatičnog artritisa, a ponekad se primjenjuju i glukokortikoidi.

Biološki lijekovi Primjena bioloških lijekova bolesnicima sa psorijatičnim artritisom daje značajnu šansu za kvalitetnijim životom bez ili uz znatno manje bolova.

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi Odaberite grupu bolesti Alergijski i imunološki poremećaji Bolesti bubrega i mokraćnog sustava Bolesti dišnog sustava Bolesti i stanja kod muškaraca Bolesti krvnog sustava Bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva Bolesti probavnog sustava Bolesti srca i krvožilnog sustava Bolesti uha, nosa i grla Bolesti živčanog sustava Dječje bolesti Duševne bolesti i stanja, bolesti ovisnosti Hormonski poremećaji i poremećaji metabolizma Kožne i spolne bolesti Zarazne bolesti Ženske bolesti i stanja Zloćudne maligne bolesti.

Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite. Psorijaza - uzroci, oblici bolesti i liječenje. Nesteroidni antireumatici - lijekovi koje olako uzimamo?

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar