•  apr 13, 2022

Komisija za biološku terapiju psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Komisija za biološku terapiju psorijaza

Koristite biološku terapiju… Je li vam ona vratila radnu sposobnost te kako danas izgleda vaša svakodnevica i koliko ste aktivni? Jasno Vam je da u doba aktivne bolesti, nisam mogla raditi obzirom da sam se otežano kretala.

S biološkom terapijom, vratila sam se svome poslu turističkog vodiča te zbog toga na putu provodim i po 7 mjeseci u godini. Liječe li se pacijenti često biološkom terapijom i jesu li je liječnici skloni prepisivati? Biološki lijekovi predstavljaju grupu lijekova koji su značajno pridonijeli poboljšanju simptoma i smetnji, povećali kvalitetu života bolesnika i omogućili dugoročnu kontrolu bolest.

Biološka terapija prepisuje se prema smjernicama struke svim onim oboljelima kojima je definirana kao potrebna. U početku kada je biološka terapija tek došla na tržište, bilo je liječnika koji nisu mogli uvoditi biološku terapiju oboljelima, bilo zbog bolničkih limita ili zbog toga što su bili suzdržani prema novom.

Danas biološka terapija nije nikakva novost i nadam se da propisuje svima kojima je potrebna u skladu sa smjernicama struke. Koju proceduru trebaju proći pacijenti da bi im se omogućilo liječenje biološkom terapijom? Biološki su lijekovi predviđeni za liječenje srednje teških do teških oblika bolesti, i to pacijenata koji nisu reagirali ili ne podnose ili imaju kontraindikacije na najmanje dva različita sustavna lijeka, uključujući PUVA terapiju, uskospektralnu UVB terapiju, retinoide, ciklosporin i metotreksat.

Dodatni kriteriji za njihovu primjenu su psorijatični artritis, relapsi bolesti, nestabilna psorijaza te zahvaćenost vidljivih dijelova tijela kao što su lice i nokti. Prije liječenja biološkim lijekom sa sigurnošću treba isključiti latentnu tuberkulozu TBC, aktivnu infekciju, demijelinizirajuću bolest, malignom, kongestivnu srčanu bolest, trudnoću. Na koji način djelujete i koji je ultimativni cilj projekta?

Tokom godine nastojimo također organizirati edukativne sastanke za pacijente, jer smatramo da je vrlo važno educirati se o vlastitoj bolesti. Na taj način bolesnik može upoznati svoju bolest i svoje tijelo te naučiti nešto o različitim mogućnostima terapije. Što bolje upoznate psorijazu znat ćete što možete očekivati i lakše ćete se pripremiti na nove situacije. Također, iako bolest svakako jest dio osobe i njenog života, vi niste samo osoba sa psorijazom, već ste i dalje ista osoba koja ste bili i prije, sa svim svojim željama, snovima, problemima i obvezama.

Lekovi, koji se koriste u sklopu biološke terapije, dramatično menjaju tok bolesti, umanjuju patnje pacijenata i omogućavaju im da žive normalno i kvalitetno.

To nije bio slučaj do sada — kaže Vladimir Kecić, predsednik Udruženja obolelih od psorijaze. On podseća da psorijaza, kao teška autoimuna bolest, osim značajnih promena na koži, izaziva i čitav niz drugih kompleksnih zdravstvenih problema. Oboleli su često i stigmatizovani od okruženja, koje doživljava psorijazu kao zaraznu bolest, što nije tačno. Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Bugarska imaju na raspolaganju nekoliko savremenih lekova u lečenju teških formi bolesti, što je sada situacija i u našoj zemlji, gde se na listi lekova, koje obezbeđuje RFZO, nalaze i dva moderna leka protiv psorijaze.

Veliki procenat obolelih odlično reaguje na terapiju jer se promene na koži sasvim povlače, a samim tim je i rizik od manifestovanja pridruženih bolesti manji metabolički sindrom, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, upalne bolesti creva, depresija Klasični lekovi, koji su dugo u upotrebi, ne mogu ostvariti ovakav rezultat, posebno kod teških oblika bolesti, gde često ne dovode ni do povlačenja kožnih promena.

Velika prednost primene biološke terapije je što je i mnogo komfornija za pacijenta. Za razliku od klasične terapije, ne podrazumeva svakodnevno uzimanje lekova.

Dovoljno je da se lek aplikuje putem potkožne injekcije jednom u dve nedelje ili jednom u tri meseca, zavisno od primenjenog leka — kaže prof. Biološku terapiju za lečenje psorijaze mogu da dobiju svi oboleli od psorijaze koji zadovoljavaju određene kriterijume.

Fauči: Dosadašnje informacije ukazuju da je omikron manje opasan od delta soja Američki imunolog, infektolog i savetnik predsednika za pandemiju Entoni Fauči poručio je da prve indikacije pokazuju da je omikron soj manje opasan od delta soja. Da li je grickanje noktiju opasno? Najčešći razlog zašto ljudi grizu nokte je to što se tako nesvesno umiruju kad su gladni, kad im je dosadno, ako su frustrirani ili rade na teškim zadacima, kaže psiholog Gauri Khurani.

Naučnica SZO: Nemojte da paničite zbog omikrona, prerano je za zaključke Glavna naučnica Svetske zdravstvene organizacije Soumia Svaminatan pozvala je u ljude da ne paniče zbog pojave omikrona i navela da je prerano donositi zaključke o novom soju.

Biološka terapija za psorijazu ubuduće o trošku države

Istraživanje: Dva odsto građana koji su primili buster dozu zarazilo se kovidom Istraživanje tima Medicinskog fakulteta u Karagujevcu pokazalo je da se samo dva odsto građana koji su primili buster dozu zarazilo korona virusom. Pacijentu amputirali pogrešnu nogu Hirurg u Austriji kažnjen je jer je pacijentu prošle godine amputirao pogrešnu nogu, javlja BBC. Dermatolog upozorava: Promene na koži mogu biti jedan od simptoma korona virusa Promene na koži su još jedan od simptoma koji je u poslednje vreme zabeležen kod pacijenata pozitivnih na kovid Jedna od najsloženijih operacija izvedena u Leskovcu Na odeljenju Urologije leskovačke Opšte bolnice hirurg Milan Petrović je, uz asistenciju Slavoljuba Mladenovića, uradio jednu od najsloženijih operacija pacijentu koji je došao iz Poljske.

Slovenački imunolog: Oni koji su preboleli kovid zaštićeniji su od omikrona od vakcinisanih Oni koji su vakcinisani protiv kovida19 biće manje zaštićeni od omikrona, novog soja virusa od onih koji su se zarazili i preboleli koronu, izjavio je poznati slovenački imunolog dr Alojz Ihan.

Jod vam pomaže da imate bolju koncentraciju Sposobnost da se koncentrišemo u velikoj meri se zasniva na okolnostima i situaciji u kojoj se tog momenta nalazimo.

Eksperimentalna žvakaća guma mogla bi da smanji prisustvo virusa u pljuvački Okidač ove sistemske bolesti može biti stres, jaka infekcija, čak i jača upala grla, naveo je načelnik dermatologije KBC Zvezdara dr Predrag Majcan. Medicina napreduje i postoje terapije koje tu neizlečivu, ozbiljnu sistemsku bolest stavljaju pod kontrolu, rekao je Vladimir Kecić, predsednik udruženja Pacijenti protiv Psorijaze 3P. On je pozvao pacijente da istražuju, jer ni oboleli, a ni lekari u primarnoj medicini nisu dovoljno informisani o svim mogućnostima koje su im dostupne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar