•  apr 14, 2022

Psorijaza na peti

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza na peti

Što je veći zbroj, to bolest više utječe na kvalitetu bolesnikova života. Terapijski pristup psorijazi Vrsta liječenja ovisi o težini bolesti, pridruženim bolestima, bolesnikovim sklonostima, učinkovitosti te individualnoj procjeni odgovora na terapiju. Liječenje bolesnika s blagom do umjerenom psorijazom Kod opsežnije bolesti u obzir dolazi primjena fototerapije, odnosno kontroliranog izlaganja ultraljubičastim zrakama. Sustavna terapija za teški oblik psorijaze Od konvencionalne sustavne terapije najčešće se u liječenju psorijaze primjenjuju retinoidi, potom metotreksat i ciklosporin.

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi Odaberite grupu bolesti Alergijski i imunološki poremećaji Bolesti bubrega i mokraćnog sustava Bolesti dišnog sustava Bolesti i stanja kod muškaraca Bolesti krvnog sustava Bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva Bolesti probavnog sustava Bolesti srca i krvožilnog sustava Bolesti uha, nosa i grla Bolesti živčanog sustava Dječje bolesti Duševne bolesti i stanja, bolesti ovisnosti Hormonski poremećaji i poremećaji metabolizma Kožne i spolne bolesti Zarazne bolesti Ženske bolesti i stanja Zloćudne maligne bolesti.

Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite. Kako izgledaju gljivične infekcije kože, vlasišta i noktiju? Atopijski dermatitis - što je i koje su novosti u liječenju? Psorijatični artritis - od dijagnoze do liječenja.

Nemelanomski tumori kože. Što treba znati o njezi kože dojenčeta? Što je urtikarija ili koprivnjača i kako se liječi? Melanom - rizici, rano otkrivanje i liječenje. Henoch-Schönleinova purpura.

Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Koža i zdravlje kože. Datum početka posljednjeg ciklusa. Trajanje menstruacijskog ciklusa: 25 26 27 28 29 30 31 Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob. Izračunaj BMI. Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo. Prijavite se! Zdravlje je danas jedna od tema u središtu zanimanja i veliki broj ljudi upravo na Internetu traži informacije i savjete koji će im pomoći da kvalitetno brinu o svom zdravlju.

Ovaj portal PLIVIN je doprinos edukaciji o zdravlju i promicanju zdravlja i zdravog načina života te je namijenjen općoj populaciji i medicinskim djelatnicima kao pomoć u radu s bolesnicima. Rado ćemo prihvatiti vaše primjedbe ili prijedloge i zato, pišite nam i pomozite da budemo još bolji! A i mjesta pojavljivanja promjena su različita - kod djece su to najčešće pregibi i lice.

Navodi se da dvije trećine oboljelih pati od blagog, a samo jedna trećina od težeg oblika psorijaze. U jednom ispitivanju veće grupa bolesnika ukupno njih, 79,2 posto imalo je promjene na noktima, a do 30 posto psorijatični artritis.

Vulgarna psorijaza Psoriasis vulgaris je najčešći oblik psorijaze koji se pojavljuje u 90 posto bolesnika. Tijek bolesti je kroničan, uz razdoblja poboljšanja i pogoršanja kliničke slike. Ljeti se promjene mogu znatno povući, a zimi obično slijedi pogoršanje.

Dijagnoza se potvrđuje na temelju kliničke slike, a prema potrebi i histološkom slikom. Iako je uzrok bolesti nepoznat, u 60 do 70 posto oboljelih može se doznati da u široj ili užoj obitelji još netko ima psorijazu, zbog čega se ona dovodi u vezi s naslijeđem. Valja, međutim, istaknuti da se ne nasljeđuje psorijatička morfa, nego samo sklonost pojavi takvih morfi. Dugo se znalo da se psorijaza češće pojavljuje u određenim obiteljima, no s razvojem molekularne biologije došlo se do spoznaje koji geni imaju ulogu u određivanju sklonosti psorijazi, iako nije poznat točan način nasljeđivanja te sklonosti.

Vjerojatnost pojave psorijaze u djece bez obiteljskog naslijeđa iznosi samo jedan do dva posto; ako jedan roditelj ima psorijazu, vjerojatnost se penje na 10 do 20 posto, a ako oba roditelja imaju tu bolest, vjerojatnost da će je imati i djeca iznosi čak oko 50 posto.

No, za pojavu bolesti ne treba optužiti samo naslijeđe, nego i sudjelovanje nekih drugih čimbenika. Od vanjskih čimbenika u obzir dolaze kemijski, upalni virusne i bakterijske bolesti kože i fizikalni npr.

Uočeno je i da između traume i pojave lezije na koži obično prođe dva do šest tjedana. Od unutarnjih čimbenika navodi se primjena pojedinih lijekova, neke infektivne bolesti osobito akutna streptokokna infekcija ždrijela, trudnoća i porod, hipokalcemija i provođenje različitih dijeta.

Osim streptokoknih infekcija, navode se upala sinusa i dišnog sustava te različita stanja u probavnom i genitourinarnom sustavu. Psihički stres vrlo često prethodi prvom nastupu psorijaze, a čak u 30 do 40 posto oboljelih dovodi do pogoršanja kliničkog tijeka bolesti. Kod osoba oboljelih od AIDS-a, a koje su otprije bolovale od psorijaze, uočeno je pogoršanje kliničke slike.

Pogoršanje je zabilježeno i u slučaju hipokalcemije, dok trudnoća u 50 posto oboljelih smiruje kliničku sliku, iako su opisana i stanja pogoršanja. Od lijekova koji dovode do pogoršanje psorijaze navode se litij, beta-blokatori, antimalarici i interferon. Konzumacija alkohola i sklonost pušenju cigareta također pogoršava kliničku sliku.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar