•  apr 12, 2022

Ishrana pacijenata sa psorijazom

Vesna Objavio Vesna
Pacijenata sa psorijazom ishrana

Poželjno je posle svakog obroka provesti bar 15—20 minuta u poluležećem položaju. Preporuke za pacijente kod kojih se očekuje primena hemoterapije: manji i laganiji obroci, obroke ne treba preskakati, izbegavati masnu, jaku i začinjenu hranu. Šta je najbolje jesti pred hemoterapiju?

Ishrana kod psorijaze, psorijaza, pravilna ishrana, zdrava hrana, kako

Lagana ili blendirana hrana je najbolji izbor kako bi se izbeglo opterećenje digestivnog sistema. Običan ili voćni jogurt Sveže voće Mladi sir Kuvana jaja i tost Tostirani hleb s malo putera od kikirikija Žitarice s mlekom bez laktoze Pileća supa s pirinčem U toku hemoterapije potrebno je uzimati male obroke, manje kisele sokove jabuka, grožđe, jogurt, voće kao što je banana i dr. Nakon hemoterapije takođe se preporučuje lagana hrana.

Uzimati male obroke i užinu u toku dana najbolje pet-šest manjih obroka Jesti manje masnu, blendiranu hranu Izbegavati vruću hranu Potrebno je uzimati dovoljno tečnosti, jer će to sprečiti dehidrataciju i ubrzati čišćenje organizma od štetnih produkata hemoterapije.

Voda je najbolji izbor, a od sokova i tečne hrane preporučuje se i sok od jabuke ili grožđa, bujon s manje soli, bistre supe, biljni čajevi đumbir, nana i dr.

Zašto je potreban poseban režim ishrane kod pacijenata koji idu na hemoterapiju? Hemoterapija oštećuje sluzokožu digestivnog sistema, zbog čega dolazi do poremećaja u varenju hrane. Lagana hrana koja ne nadražuje digestivni sistem, koja se lako vari i apsorbuje neophodna je u prvim danima nakon hemoterapije kako bi se omogućio dovoljan unos energije. Kako se organizam oporavlja, tako se polako uvode i druge namirnice i vraća na regularni način ishrane.

Dr Vladimir Vidović. Search Search. Teva u svetu Log In. O nama Show Submenu Vesti O Teva grupi Dokumenta za poslovne partnere Prodaja i marketing Saradnja sa zdravstvenom zajednicom Društvena odgovornost Podaci za identifikaciju Izveštaj o napretku u oblasti životne sredine, socijalne politike i održivog upravljanja.

OTC katalog. Prijava za posao. Prijava neželjenih reakcija na lek. Za medije. Kontakt za komunikaciju sa medijima. Dokumenta i multimedija. Njihovo stanje, je poređeno sa kontrolnom grupom pacijenata, koji nisu u tom periodu uzimali antidepresive.

Pacijenti oboleli od covid 19, koji su uzimali antidepresive, imali su za 14, 6 odsto nižu stopu smrtnosti, u odnosu na one koji nisu uzimali ovu vrstu medikamenata.

Život sa psorijazom - Psorijaza

Kod grupe koja nije uzimala antidepresive zabeležena je smrtnost od 16,3 odsto. Najniža stopa mortaliteta zabeležena je kod pacijenata koji su uzimali antidepresiv fluoksetin 9,8 odsto u poređenju sa kontrolnom grupom od 13,3 odsto. Dobar učinak je primećen i posle upotrebe fluvoksamina. Ostali lekovi iz grupe antidepresiva pokazali su malu zaštitnu korist, koja nije bila statistički značajna za istraživanje. I pored toga što se ne zna sa sigurnošću kako antidepresivi, kao što su fluoksetin ili fluvoksamin, mogu da dovedu do boljeg ishoda, istraživači navode da je potrebno nastaviti slična istraživanja, s ciljem potpunog ozdravljenja svih bolesnih od covid Bitno je da to budu dobro podnošljivi medikamenti za smanjenje mortaliteta i morbiditeta od covid 19, koji se mogu primenjivati oralno i po niskim cenama — kaže jedan od prvih autora studije profesor Nicolas Hoertel sa Université de Paris, Hôpital Corentin-Celton u Francuskoj.

Zdravlje Psihologija Antidepresivi, posebno dve vrste medikamenata, mogli bi da budu rešenje koje će smanjiti stopu smrtnosti izazvanu covid 19 infekcijom. Foto: Shutterstock.

Vaš komentar nam je dragocen! Ostavite odgovor Odustani od odgovora. Koristimo kolačiće na našem sajtu, kako bi prikazali najrelevantnije iskustvo pamteći svoje preferencije i ponovljene posete. Politika privatnosti i kolačića. Zatvori Pregled privatnosti Ova veb sajt koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva dok se krećete kroz veb stranicu.

Od ovih kolačića, kolačići koji su kategorisani po potrebi čuvaju se u vašem pregledaču jer su neophodni za rad osnovnih funkcionalnosti veb stranice.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar