•  apr 14, 2022

Caj pirevina i kopriva psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Caj pirevina i kopriva psorijaza

Višegodišnja zeljasta biljka, sa vrlo razvijenim i člankovitim rizomima, koji se horizontalno prostiru kroz zemlju u više spratova. Stabljika uspravna, sa tankim, pljosnatim, uskim i pod prstima hrapavirn listovima.

Biljka je visine od 50 do cm. Cvetovi su sakupljeni u uspravne, tanke i guste klasove. Cveta preko celog leta. Vrlo rasprostranjena biljka umerenog pojasa, koja se sreće na različitim tipovima zemljišta, najčešće na lakšim i vlažnijim, ali i na teškim, glinovitim, vododržljivim, kao i na vlažnim peskovima.

Za razvoj joj pogoduje neutralna do slabo alkalna podloga, porozna i česta je biljka severnih padina. Dobro podnosi i duže plavljenje. Na obradivom zemljištu, voćnjacima, vinogradima, u usevima, predstavlja vrlo značajan korov, teško uništiv i iskorenjiv.

Rasprostranjen je uz obale reka, u svetlim šumama i šibljacima, livadama, slatinama, na raznim ruderalnim površinama. Na teritoriji Vojvodine pirevina se nalazi u velikom broju biljnih asocijacija. Najstarija naša farmakopeja, Ph. I, propisivala je rizom ove biljke, naredne su ga izostavljale, dok su ga strane farmakopeje još dugo zadržavale kao oficinalnu drogu. Lekoviti sastojci pirevine potiču od polisaharida triticina, koji se, slično inulinu, nalazi rastvoren u ćelijskom soku.

Veliku kašiku gr suvog usitnjenog rizoma pirevine preliti sa ml hladne vode i polagano zagrevati do vrenja. Nakon 20 minuta čaj od pirevine procediti i piti nezasladjen.

Dnevno piti šolje čaja. Čaj od pirevine protiv nečiste kože sa aknama Izmešati 20 g rizoma pirevine, 20 g korena omana, 20 g divlje viole, 20 g cvetova zove i 20 g majkine dušice. Veliku kašiku mešavine preliti sa ml hladne vode i polako zagrevati do vrenja. Nakon 20 minuta procediti i ovim čajem čistiti lice ujutru i uveče. Čaj od pirevine protiv reumatskih tegoba Izmešati 25 g rizoma pirevine, 25 g vrbove kore, 25 g listova koprive i 25 g listova breze. Tri velike kašike mešavine preliti sa litrom provrele vode i procediti nakon 20 minuta.

Ovaj čaj sa pirevinom se pije tokom dana između obroka rasporediti celu količinu. Pirevina čaj protiv zatvora Izmešati po 20 g pirevine, slatkog korena, krušine, kamilice i morača. Tri supene kašike smeše popariti sa ml ključale vode, poklopiti i ostaviti 8 časova da odstoji. Ocediti i popiti pola količine pripremljenog čaja sa pirevinom izjutra, a polovinu uveče, pre jela.

Posle obroka jesti kompot od šljiva ili smokava. You must be logged in to post a comment. Na sajtu www. Svi tekstovi i informacije na sajtu www. Čaj od rizoma pirevine Veliku kašiku gr suvog usitnjenog rizoma pirevine preliti sa ml hladne vode i polagano zagrevati do vrenja.

You might also like Čaj od nevena. Boja mu je beložuta. Vrlo je otporan kao korov, razmnožava se rizomom i brzo zakorovi njive. Ako se biljka počupa, a rizom ostane, iz njega brzo i lako kreću novi izdanci. Rizom se za lek iskopava u jesen. Pere se ledenom vodom, čisti i suši.

Ukus je slatkast, a mirisa nema. Pirika ne treba da se pomeša sa zubačom Cynodon dactylon, koja je vrlo slična. Nadzemni deo pirevine izgleda kao trava i nije problem počupati to što vidimo. Međutim, čupanje joj ništa neće škoditi. Nastavlja da raste i širi se podzemnim rizomom. Da bi se suzbila treba izvaditi rizom u potpunosti, a to baš nije jednostavno, jer to su kao neki konci u zemlji.

Može biti dosta toga, pa je posebno u organskoj bašti ovo naporan posao, jer nema upotrebe herbicida. Korenje treba izvaditi potpuno, jer ako se preseče, tako se samo razmnožava. Svako sečenje rizoma je kontraproduktivno. Svaki presečeni deo rizoma, znači da će porasti nova pirevina. Rizom pirevine ima veliku moć regeneracije. Kao preventiva da se ne pojavi pirika, neki preporučuju malčiranje zemljišta. Hemijsko tretiranje herbicidima se radi na većim voćnjacima, vinogradima i njivama pod kukuruzom, sojom, šećernom repom, krompirom.

U poljoprivrednoj apoteci se interesujte za preparat protiv pirevine, koji odgovara vašoj kulturi. Evo za šta je dobra pirevina. To je diuretik.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar