•  apr 10, 2022

Predlog za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Predlog za psorijazu

Manifestuje se kao zadebljanje kože koje prati crvenilo i ljuspice. Prati je svrab, ali se on javlja kod manjeg broja obolelih. Kod nekih osoba se mogu pojaviti i ploče po određenim delovima tela, koje ponekad prate gnojnice. Može da zahvati celo telo, ali se prvobitno javlja na laktovima, kolenima, pupku, stopalu i donjem delu leđa. Ako je zahvaćeno celo telo, život osobe može biti veoma ugrožen. Psorijaza se najčešće javlja kod odraslih, mada nije isključena mogućnost i da se pojavi kod dece.

Ova kožna bolest, može se pojaviti u bilo kom životnom dobu, mada se najčešće javlja u periodu između 16 i 30 godina i posle pete decenije života.

Ovo je pre svega estetski problem i ne može da stvara ozbiljnije probleme organizmu. Prema skorašnjim istraživanjima svaka deseta osoba ima u sebi gen za ovu bolest, što ne znači da će i oboleti od nje. Kod osoba ženskog pola, psorijaza je povezana sa hormonima, tako da se može javiti tokom trudnoće ili u periodu monopauze, a godinama se tegobe smanjuju.

Kožna bolest psorijaza se lako može uočiti. Karakteristične crvene fleke u predelu laktova ili kolena, prekrivene ljuspicama. Promene na koži se mogu smanjiti, pa i ukloniti, ali se može desiti i da zauvek ostanu.

I dalje se ne mogu precizno definisati glavni okidači ove bolesti. Stručnjaci govore da stres i pad imuniteta mogu biti primarni uzroci javljanja psorijaze. Odnosno, ogromna količina stresa dovodi do iznenadnog slabljenja imuniteta, a to dalje može da se ispolji i kroz promene na koži, odnosno psorijazu.

Kao ni svako drugo oboljenje, tako ni psorijaza ne nastaje tek tako, iznenada. Ona se javlja u tri osnovne faze. U prvoj progresivnoj fazi počinju da se naziru promene na koži koje se sa osipom spajaju pri čemu nastaju mrlje različitih veličina.

Druga faza je karakteristična za period posle nekoliko nedelja od pojave oboljenja. To je faza stabilizacije bolesti. U poslednjoj fazi, bolest se polako povlači, jer su mrlje spljoštene i koža počinje da se pročišćava. Lek za psorijazu ne postoji, ali se tegobe mogu umanjiti adekvatnom terapijom. Lečenje podrazumeva negu kože. Koža uvek treba da bude vlažna što se postiže određenim preparatima.

Kod blagih vidova psorijaze zadebljale ljuspice se mogu skidati. Ako je zahvaćena mala površina kože prepisuje se blaga, lokalna terapija. Dermatolog tada najčešće prepisuje određenu mast ili kremu koja je na bazi keratolitika koji će ubrzati proces ljuštenja kože, a pored toga prepisuju se i masti koje leče zadebljenja na koži. Kod težih oblika može se uključiti u lečenje i fototerapije blagovremeno izlaganje kože UV zračenju.

Prilikom lečenja svake kožne bolesti, važnu ulogu ima detoksikacija organizma. Iz tog razloga lecenje psorijaze prirodnim putem moze imati veoma pozitivne efekte. Pa da nabrojimo sta sve moze posluziti kao prirodni lek protiv psorijaze za spoljasnju upotrebu. Morska voda - Kupanje u moru ili tretiranje zahvacenih podrucja na kozi morskom vodom moze biti jedan od korisnih prirodnih lekova.

Jabukuvo sirce - Jabukovo sirce spada u najefikasnija prirodna sredstva protiv psorijaze jer regulise PH vrednost koze. Za to je potrebno na obolelim mestima drzati obloge od jabukovog sirceta u trajanju od tak minuta.

Kupus - Svezi listovi kupusa u obliku obloga takodje pomazu da se ublaze neprijatni simptomi psorijaze. Pre nego sto se upotrebe kao oblog listove kupusa potrebno je malo izgnjeciti kako bi poceli da otpustaju sokove a preko njih moze se obmotati tanka tkanina ili gaza. Banana - Kora banane, takodje blagotvorno deluje ukoliko se njome obloze mesta na kozi zahvacena psorijazom. Aloe Vera - Ova biljka daje pozitivne rezultate u lecenju mnogih koznih oboljenja tako da tu svakako spada i lecenje psorijaze.

Pored prepisane terapije pacijetnti treba da žive što zdravije. To znači da izbegavaju stres, da se zdravo hrane, da prekinu pušenje i da budu dovoljno fizički aktivni.

Atlas opšta bolnica je pravo mesto za lečenje psorijaze jer na jednom mestu, u najkraćem vremenskom roku možete obaviti sve laboratorijske analize i pregled. Iskusni dermatolozi će vam pomoći da se rešite u potpunosti psorijaze ili da značajno popravite kvalitet svog života. Pitajte naše doktore. Korisne informacije za pacijente. O nama. O nama Smestaj i ishrana Misija i vizija. Transport pacijenata Prijatelji bolnice Atlas partner program. Kućno lečenje i nega Estetska, plastična i rekonstruktivna hirurgija Anti-Aging Centar za bolesti kičme Neurohirurgija.

Ortopedija Fizikalna medicina Hirurgija Gastroenterologija Ginekologija. Urologija Onkologija Interventna kardiologija Interventna radiologija Pregledi. Dijagnostika Laboratorija Bioregenerativna medicina Terapija bola.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar