•  apr 10, 2022

Psorijaza kod dece lecenje

Vesna Objavio Vesna
Lecenje dece psorijaza kod

Psoriasis pustulosa obuhvaća nekoliko kliničkih varijanti. Generalizirani oblik psoriasis pustulosa von Zumbusch karakterizirana je općim lošim stanjem, povišenom tjelesnom temperaturom te generaliziranom pojavom pustula. Psoriasis cum pustulatione se odnosi na pojavu pustula u akutnom pogoršanju kronične plak psorijaze. Pustulosis palmoplantaris lokalizirani je palmo-plantarni oblik koji se danas svrstava u poseban entitet, a obilježava ga pojava pustula lokaliziranih na stopalima i šakama.

Acrodermatitis continua suppurativa Hallopeau predstavlja kronično izbijanje pustula u predjelu distalne falangekoje često započinje na jednome prstu nakon traume. Na noktu zahvaćenog prsta obično je razvijena onihodistrofija i oniholiza. Arthritis psoriatica je upalna bolest zglobova u kojoj ne dolazi do stvaranja specifičnih protutijela tzv.

Reumatoidni faktor, protutijelo koje se pojavljuje kod reumatoidnog artritisa, također je negativan. Jedan od pet bolesnika s kožnim oblikom psorijaze ima i psorijatični artritis. Najčešći klinički znaci bolesti su entezeitis, spondilitis, artritis perifernih zglobova na prstima, kao i daktilitis otok prstiju na rukama i nogama.

Može dovesti do pojave kronične boli i deformiteta u zglobovima. Posebne lokalizacije psorijaze uključuju psorijazu vlasišta, psorijazu intertriginoznih dijelova kože pregiba, psorijazu genitalne regije, psorijazu dlanova i stopala, te psorijazu nokta.

Uz to, psorijaza u dječjoj dobi obilježena je češćom pojavom psorijatičnih lezija na licu, u pregibima i u genitalnoj regiji. Žarišta su obično eksudativna, čest oblik bolesti je psoriasis guttata, a svrbež je također često izražen. Najčešće pridružene bolesti su kronične upalne bolesti poput reumatoidnog artritisa i kronične upalne bolesti crijeva, kao i metabolički poremećaj koji dovodi do sklonosti šećernoj bolesti i pretilosti, te arterijskoj hipertenziji.

Povišen je rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti, poput infarkta miokarda i moždanog udara, a povišena je i smrtnost što rezultira smanjenim očekivanim trajanjem života kod mlađih bolesnika s teškom psorijazom.

Čak i djeca imaju veću učestalost pridruženih bolesti u usporedbi sa zdravom djecom, ali i djecom koja boluju od atopijskog dermatitisa. Psorijatični marš je pojam kojime označavamo vezu između psorijaze i drugih sustavnih bolesti. Dijagnoza psorijaze se najčešće postavlja klinički, a može se potvrditi biopsijom kožne lezije.

Procjena težine bolesti radi se na temelju etabliranih sustava za procjenu težine bolesti. Navedene kratice znače. U procjeni težine bolesti uz navedeno treba uzeti u obzir i nekoliko individualnih parametara kao što su zahvaćeno mjesto vidljive površine kože, genitalna regija, svrbež, odgovor na liječenje i teret bolesti eng. Psorijaza je kronična bolest koja može imati važan utjecaj na kvalitetu života, stoga liječenje treba obuhvatiti kako psihosocijalni, tako i fizički aspekt bolesti.

U svakom slučaju, iznimno je važno bolesnika educirati o bolesti, ali i uputiti u organizacije poput Društva psorijatičara Hrvatske, gdje će dobiti informaciju o bolesti, ali i mogućnost podijele iskustva s drugim oboljelima. Vrsta liječenja ovisi o težini bolesti, pridruženim bolestima, bolesnikovim sklonostima, učinkovitosti te individualnoj procjeni odgovora na terapiju. U cilju planiranja liječenja bolesnike se može podijeliti u dvije skupine: bolesnici s blagom do umjerenom bolesti koje je moguće liječiti primjenom lokalne terapije, te one s umjerenom do teškom bolesti za čije liječenje će biti potrebno provođenje fototerapije ili sustavne terapije.

U lokalnoj terapiji najčešće se koriste keratolitici za uklanjanje ljusaka, obično na bazi salicilne kiseline, te lokalni protuupalni lijekovi poput lokalnih kortikosteroida. U terapiji se također primjenjuju i analozi vitamina D, cignolin i lokalni retinoidi. Važno je naglasiti i redovitu primjenu neutralnih pripravaka emolijensa, osobito onih koji sadrže ureju, u održavanju dobrog stanja kože.

Kod opsežnije bolesti u obzir dolazi primjena fototerapije, odnosno kontroliranog izlaganja ultraljubičastim zrakama. Fotokemoterapija PUVA koristi se kod zahvaćenosti više od 30 posto površine kože psorijatičnim žarištima, a predstavlja primjenu fotosenzibilizirajućih tvari — psoralena P i UVA zračenja. Ponekad se koristi i naftalanoterapija koja označava primjenu "naftalan ulja" u obliku kupki ili premazivanjem kože.

Uz to se ponekad koristi heliomarinoterapija, boravak na suncu i kupanje u morskoj vodi jer sve navedeno dobro djeluje na kožu oboljelih. Od konvencionalne sustavne terapije najčešće se u liječenju psorijaze primjenjuju retinoidi, potom metotreksat i ciklosporin. Ipak, danas su sve popularniji tzv. Apremilast je novi lijek koji se uzima na usta, a namijenjen je liječenje umjerene do teške plak psorijaze.

Psoriasis pustulosa karakterizira prisutnost sterilnih pustula mjehurić ili mjehur ispunjen gnojnim sadržajem u epidermisu, bilo na koži cijelog tijela generalizirana pustulozna psorijaza, bilo na određenim lokalizacijama koža dlanova i stopala te akralni dijelovi šaka i stopala.

Psoriasis arthropatica Arthritis psoriatica karakterizira zahvaćenost zglobova, Podaci o učestalosti variraju pa se raspon kreće od šest do čak 42 posto. Zglobovi prstiju i nogu postaju otečeni i bolni, s tim da je u težim oblicima njihova funkcija gotovo nemoguća. S obzirom na kroničan tijek bolesti, nužno je odmah na početku educirati oboljelog o svim bitnim aspektima bolesti, provocirajućim čimbenicima i dostupnim terapijskim opcijama. Pri odabiru optimalne glavne i potporne terapije svakako treba uzeti u obzir dob oboljelog, intenzitet kliničke slike i raširenosti promjena te njegovo opće stanje.

S obzirom da se radi o kroničnoj bolesti, u kojoj se izmjenjuju faze poboljšanja i pogoršanja, oboljelog je potrebno trajno pratiti s ciljem pravodobne korekcije terapije u skladu s promjenama kliničke slike. Lokalni pripravci u liječenju psorijaze U liječenju psorijaze na raspolaganju je širok spektar lokalnih pripravaka: lokalni keratolitici - imaju funkciju skidanja ljusaka kortikosteroidi — imaju protuupalni učinak i uvijek su u prvoj terapijskoj liniji psorijatičnih morfi, osobito u regijama pregiba kože i genitalija, gdje ostali pripravci mogu izazvati jaku iritaciju.

Primjenjuju se u obliku masti ili kreme, pa čak i losiona, gela ili pjene, ovisno o regiji za koju su namijenjeni. Ako je potrebno, primjenjuju se i pod okluzivnim zavojem. Ritam primjene kortikosteroida određuje isključivo dermatolog, ovisno o kliničkoj slici, pri čemu se mora voditi briga o duljini primjene kortikosteroida na kožu, jer se kao nuspojava može razviti atrofija kože, perioralni dermatitis ili steroidna rozaceja, a katkad i kontaktni alergijski dermatitis.

Dobro djeluju i različiti gotovi pripravci u obliku kupelji i šampona. Velikoj grupi katranskih preparata pripada naftalan naftalanoterapija primjena naftalan ulja, koji se primjenjuje u obliku kupki u kadama u koje su bolesnici uronjeni do visine ramena, minuta dnevno, pri temperaturi naftalan ulja od 34 °C do 36 °C ili premazivanjem cijele ili dijelova kože naftalan uljem ili naftalanskom kremom.

Ova vrsta terapije se može kombinirati s UVB terapijom ili helioterapijom. Jedan od takvih pripravaka je kalcipotriol u kombinaciji s kortikosteroidima. Sredstva za opću primjenu u liječenju psorijaze Zbog povoljna učinka sunca i kupanja u morskoj vodi, bolesnicima sa psorijazom savjetuje se heliomarinoterapija, to jest boravak na moru i kontrolirano izlaganje sunčevim zrakama tijekom ljetnih mjeseci.

U liječenju srednje teških oblika psorijaze se primjenjuje fototerapija terapija svjetlošću, s ciljem kočenja sinteze DNA u epidermisu i usporavanja stvaranja novih keratinocita.

Najjednostavniji oblik je kontrolirano izlaganje kože sunčevim zrakama, to jest prirodnoj svjetlosti, rano ujutro i kasno popodne. Drugi oblici terapije svjetlošću uključuju kontroliranu uporabu umjetnih izvora ultraljubičastih UVA ili UVB zraka, samostalno ili u kombinaciji s određenim lijekovima npr.

S obzirom na to da se simptomi psorijaze na trupu i dlanovima jako dobro povlače nakon fototerapije, za vlasište se primjenjuje tzv. Od lijekova koji se uzimaju na usta najviše se primjenjuju retinoidi derivati A vitaminske kiseline, i to kod teških oblika psorijaze, a funkcija im je normaliziranje procesa keratinizacije.

Od ostalih sredstava za opću primjenu navodi se citostatik metotreksat. Koristi se kod teških oblika psorijaze, naročito artropatske i eritrodermijske psorijaze. Mehanizam djelovanja citostatske terapije sastoji se u kočenju mitotske aktivnosti epidermisa diobe stanica. Zbog kontraindikacija i mogućih nuspojava, terapiju može odrediti jedino specijalist.

U liječenju teških oblika psorijaze sustavno se još primjenjuju imunosupresiv ciklosporin posebice kod generalizirane psorijaze i biološki lijekovi - imunomodulatori obično u osoba koje ne reagiraju na uobičajenu terapiju ili imaju i psorijatični artritis. U većine bolesnika, osobito onih s teškim oblicima bolesti te onih s udruženim artritisom, nužan je timski pristup u liječenju, koji podrazumijeva suradnju dermatologa s reumatologom i fizijatrom, a prema potrebi i sa stručnjacima drugih specijalnosti.

Nema idealnog lijeka za psorijazu i svaka terapijska mogućnost ima popratne pojave.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar