•  apr 12, 2022

Kurkuma kod psorijaze

Vesna Objavio Vesna
Psorijaze kurkuma kod

Odlomak Europski časopis za dermatologiju objavio malu studiju o učincima oralnog kurkumina u kombinaciji s terapijom vidljivim svjetlom.

Rezultati su pokazali da kombinacija može biti sigurnija od tradicionalnog liječenja za ljude s umjerenom do teškom psorijazom plaka. Svježu kurkumu može biti teško pronaći, ali možda ćete je moći pronaći u svojoj lokalnoj prodavaonici prirodnih zdravlja. Mljevenu kurkumu možete dodati u hranu poput supa, curryja i gulaša. Za upotrebu dodajte otprilike žličicu po receptu.

Ako kušate kurkumu u prahu ili suplemente, probajte i crni papar. Crni papar poboljšava apsorpciju kurkumina u tijelu. Ako želite isprobati kurkumu, obratite se svom liječniku ili prirodnom liječniku. Oni mogu pružiti smjernice koje uzimaju u obzir vašu osobnu zdravstvenu povijest.

Kurkuma se uglavnom dobro podnosi. Kurkumu možete ostaviti da deluje tokom noći. Piknogenol, sastojak izolovan iz kore primorskog bora, smatra se jednim od najmoćnijih prirodnih antioksidanasa. Još uvek se ispituju njegovi potencijali, a dosadašnji rezultati pokazuiju da ima vrlo širok spektar delovanja. Dermatolozima je posebno zanimljiv kao sastojak koji sprečava oštećenja kože pod uticajem UV zraka.

Sve je popularniji i kao dodatak kremama protiv starenja i kremama za izbelivanje pigmentacije, kao i preparatima za lečenje akni. Istraživanje iz Tople kupke, uz dodatak određenih prirodnih sastojaka, deluju relaksirajuće i umanjuju stres koji je okidač za pojačavanje upale.

Koža se hidrira, omekšava i umiruje na onim mestima koja su prekrivena ljuskama. Jedan od najpopularnijih alternativnih tretmana za stanja kao što su psorijaza, ekcem… jeste kupka s ovsenim pahuljicama. Osim što su mnogima omiljeni zdrav obrok, ovsene pahuljice korisne su za celokupno zdravlje i negu kože. Ovas ima protivupalna svojstva i sposobnost da uravnoteži pH vrijednost kože.

Sadrži sastojke koji hidriraju, kao i sastojke koji uklanjaju prljavaštinu i masti sakupljene u porama. Potrebno je da šaku pahuljica sameljete tako da dobijete fini prah i ubacite to u kadu s toplom vodom. Sedite u kadi najmanje 15 minuta kako bi njihovi sastojci počeli da deluju. Pored toga, ovsenu kašu možete kao pastu nanositi na mesta zahvaćena psorijazom, jer će i na ovaj način ispoljiti umirujuće efekte. Soda bikarbona još je jedna od namirnica u širokoj upotrebi koje imaju terapeutski učinak.

Ima niz korisnih svojstava koja blagotvorno utiču na stanje kože, ublažava upale, smanjuje crvenilo i svrab, čisti kožu. Za pripremu terapijske kupke potrebno je razblažiti u vodi oko g sode bikarbone.

Može se dodati i gorka so magneziju-sulfat, koja se i sama koristi u kupkama. Kod svih kožnih oboljenja čišćenje organizma od toksina, naročito jetre, ima izuzetno značajnu ulogu. Praksa je pokazala da se povlačenje simptoma psorijaze dešava upravo za vreme detoksikacije. Proces čišćenja bi trebalo da traje bar nekoliko nedelja i da se s vremena na vreme ponavlja.

Naročito je važno sprovoditi ga u kasnu jesen — pred zimsku sezonu, i u rano proleće- Tokom detoksikacije treba koristiti što prirodnije namirnice, u svom izvornom obliku, s minimalnim termičkim obrađivanjem hrane. Najvažnije je da se iz ishrane potpuno isključe meso i mesne prerađevine, konzervisana hrana, industrijski suvi začini, slatkiši, majonez, kečap, veštački sosovi, sve što sadrži konzervanse, veštačeke boje i arome, gazirani sokovi, sokovi sa šećerom, kafa, alkohol, cigarete, sirni namazi, paštete i sva druga procesirana hrana.

Prženje, dugotrajno kuvanje i pohovanje nikako nisu preporučljivi. Kombinirajte sastojke u tavi i kuhajte do guste paste. Kuhajte i držite pokriveno u hladnjaku. Ako želite probati, obratite se svom liječniku ili medicinskom liječniku. Oni mogu pružiti više smjernica koje uzimaju u obzir vašu osobnu zdravstvenu povijest. Kurkuma se općenito dobro podnosi. Nuspojave poput mučnine, vrtoglavice i proljeva su rijetke i obično blage.

Upotrebljavajte oprez kada koristite kurkuma s dodatkom željeza ili lijekovima i biljem koji mijenjaju šećer u krvi ili usporavaju zgrušavanje krvi. Iako su potrebne više studija, istraživanja o korištenju kurkuma za liječenje psorijaze su ohrabrujuća. Postoji potencijal za buduće tretmane koji mogu biti sigurniji od nekih od tretmana koji se obično koriste za ovo stanje.

Nova istraživanja nude nadu osobama s psorijazom da je na horizontu bolja kvaliteta života. Exokrinska insuficijencija gušterače je rijedak i relativno nepoznat uvjet koji utječe na gušteraču i njegove enzime. Kurkuma u visokim dozama tijekom duljeg vremenskog razdoblja može uzrokovati mučninu, proljev i probavne smetnje. Ljudi koji koriste dodatke kurkuma za psorijazu trebaju najprije razgovarati s njihovim liječnikom kako bi se osiguralo da neće utjecati na trenutne lijekove.

Psorijaza je poremećaj kože koji je obilježen upaljenom, ljuskavom kožom. Osobe s poremećajem često izvješćuju toplinu, bol i oticanje. Mnogi doživljavaju neugodnost u društvenim situacijama, zbog crvenila i oteklina kože. Kod psorijaze, stanice kože rastu na površinu brže nego obično. To rezultira brzim prometom stanica. Kod osoba s psorijazom, bijele T stanice imunološkog sustava se pokreću pogreškom.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar