•  apr 13, 2022

Da li psorijaza svrbi

Vesna Objavio Vesna
Svrbi da li psorijaza

Iščešane regije su crvene sa masnim tragovima peruti. Češće je kod žena i javlja se usled stresa, tokom rada, čestim kontaktom sa vodom ili zbog alergija.

U mnogim slučajevima mogu praviti i ozbiljnije kraste, a lokacija je obično teme, predeo iza ušiju, iznad obrva, oko nosa ili grudi. Ispoljava se na listovima, gde su izražene vene. Pečati ekcema obično mogu zahvatiti bilo koji deo tela, mada obično ne zahvataju lice ili kožu glave. Uzrok ovog tipa dermatitisa nije poznat, ali povezuje se sa steroidnim kremama koje se nanose na lice pri lečenju drugih problema.

Uobičajeno je da svrab nastaje na rukama, nogama, u pozadini vrata i nije uobičajeno da se javlja na genitalnim delovima. Psorijaza zahvata 2 populacije, jednako se javlja i kod muškaraca i kod žena, u bilo kom dobu i ima tendenciju da se iznenada pojavi ili nestane. Svakako je potrebno isključiti kontakt sa deterdžentima, sapunima, čestim kvašenjem i bilo kakvim drugim iritirajućim sredstvima.

Redovna upotreba neutralnih krema i hidratacija ekcemom zahvaćenih delova kože, obnoviće barijerni lipidni sloj i ubrzati lečenje. Kada se koža očisti od plikova, nakon 2 do 3 nedelje, koža postaje crvena, suva i puca. Atopijski dermatitis je često oboljenje kože kod dece, ali i kod odraaslih. Obično mogu zahvatiti dve regije, ali može biti i veoma rasprostranjeno. Simptomi mogu biti minorni i mogu prouzrokovati svrab posle kontakta sa gumenim proizvodima. Iako se može činiti da su nijanse između ovih vrsta dermatitisa neznatne, radi se o veoma jasnim različitostima.

Termin atopijski se koristi da opiše grupu stanja kao što su astma, rinitis, dermatitis, jednim izmenom nazvane atopijske bolesti. Najpre dermatolog treba utvrditi o kojoj vrsti ekcema se radi, kako bi se započelo lečenje. Kontaktni dermatitis je stanje koje uzrokuje kontakt sa nečim iz okruženja. Javlja se u obliku malih žarišta u obliku kapljice na trupu, rukama, nogama i vlasištu. Žarišta su prekrivena finim ljuskicama i nisu tako debela kao tipični plak.

Psorijaza može izbiti samo jedanput i povući se sama od sebe ili se može ponavljati, naročito ako bolujete od infekcija dišnih putova.

Inverzna psorijaza - Uglavnom zahvaća kožu pazuha, prepona, ispod dojki i oko genitalija. Očituje se glatkim crvenim, upaljenim područjima na koži. Češće se javlja kod pretilih osoba, a pogoršava se trenjem i znojenjem. Pustularna psorijaza - Ovaj rjeđi oblik psorijaze može zahvatiti veće površine generalizirana pustularna psorijaza ili manje površine na rukama, stopalima ili vrhovima prstiju.

Obično se razvija brzo. Mjehuri ispunjeni gnojem javljaju se nekoliko sati nakon što je koža pocrvenjela i postala osjetljiva. Mjehuri se suše nakon jednog do dva dana, ali se mogu ponovo pojaviti nakon nekoliko dana ili tjedana. Generalizirana pustularna psorijaza može izazvati povišenu temperature, zimicu, jaki svrbež i umor. Eritodermična psorijaza - Najrjeđi oblik psorijaze koji može zahvatiti cijelo tijelo i prekriti ga s crvenim osipom koji se ljušti i koji jako svrbi i peče.

Okidač za pojavu mogu biti teške opekotine od sunca, kortikosteroidi i drugi lijekovi ili neki drugi oblik psorijaze koji nije liječen na odgovarajući način. Psorijatični artritis - Osim upaljen, ljuskave kože, psorijatični arthritis uzrokuje točkasta udubljenja i promjenu boje na noktima te oticanje i bol u zglobovima što je tipično za artritis. Također može uzrokovati upale oka kao što je konjuktivitis.

Simptomi se kreću od blagih do teških, a psorijatični artritis može zahvatiti bilo koji zglob. Mada ta bolest obično ne dovodi do takvih deformacija kao druge vrste artritisa, može uzrokovati ukočenost i progresivno oštećenje zglobova koje u najtežim slučajevima vodi trajnoj deformaciji. Više možete saznati u centru za edukacije Upalne reumatske bolesti - Psorijatični artritis. Iako reč psorijaza potiče od grčkog psoriasis, što znači svrab, šuga, ovo je zapaljenska bolest kože koja sigurno nije zarazna.

Počinje kada keratinociti, ćelije epiderma, spoljnog sloja kože, pod uticajem T-limfocita iznenada počnu da se pojačano dele, čak i do šest puta više nego normalno, i tako nastaju ružičaste fleke koje se ljuspaju, posebno u predelu zglobova i prevoja kože, na leđima, polnim organima, stopalima i noktima. Iako je nauka danas u stanju da izleči bolesti koje su nekada kosile milione, konkretan lek za psorijazu ne postoji, baš kao ni tačno objašnjenje uzroka psorijaze. Ono što znamo je da je češća kod pacijenata mlađih od 25 godina, ali ne štedi ni decu ni starije, ume da iznenada zadesi žene tokom ulaska u menopauzu, osobe s narušenim imunitetom, da genetika igra veliku ulogu u njenom nastanku, češća je kod osoba bele rase, nešto malo više zastupljenija kod žena nego kod muškaraca, a kod velikog procenta obolelih od psorijaze prethode joj stres ili psihičke tegobe.

Najveći broj obolelih ima oblik koji se zove plak psorijaza, nazvan tako zbog plakova, ovalnih pljosnatih mrlja koji svrbe pa se češanjem lako raskrvare. Oni dolaze u talasima, povremeno se povlače pa se opet pojave ili pojačaju. Promene na koži se smanjuju, ponekad nestaju, ali ponekad tragovi ostaju zauvek.

Kod nekih osoba psorijazni plak može potpuno nestati pa se ponovo javiti nakon dugog niza godina. Da, kao što i samo njeno naučno ime kaže, jedan od simptoma psorijaze je svrab ili pruritus koji može biti toliko jak da ometa ulazak u san ili budi obolelog tokom noći. Svrab je posebno intenzivan kod upalnih reakcija.

Psorijaza se javlja u više podvrsta, i uglavnom neće životno ugroziti obolelog, ali neki njeni oblici poput eritrodermične ili pustulozne psorijaze, ako se zapuste, mogu biti smrtonosne, jer dovode do razvoja insuficijencije srca ili pregrevanja tela. Znatno redukuje upalu i iritatnu potrebu za češanjem, a na sve to imate osjećaj kao da se vaša koža rashlađuje, jer se podstiče normalizovanje mikrocirkulacije krvi. Kreatori PsoriFix-a su svjesni kako koži u svakom momentu treba mnogo vitamina i minerala, tako da u sastavu kreme obiluje mnogo vitamina B i D, koji su poznati za poboljšanje kvaliteta dermisa.

Kako su određene supstance u većoj mjeri opasne za zdravlje kože i mogu izazvati pojedine komplikacije, važno je napomenuti da je PsoriFix krema za psorijazu bez kortikosteroida.

Zapravo, u svom sastavu broji mnoge jone aktivnog srebra koji dezinfikuju dermis, te spriječavaju neželjene pojave. Ima li šta bolje nego kad ste svjesni da koristite isključivo prirodni lijek za psorijazu?

PsoriFix može slobodno da izazove takav osjećaj u vama, jer predstavlja jedinstven spoj pažljivo odabranih biljaka iz prirode: Ekstrakt drveta vrbe — podstiče detokstikaciju. Prije nego što počnete sa upotrebljavanjem kreme, postarajte se da mlakom vodom dobro očistite upaljeni dio kože. Osim što će tuširanje sprati osušene ljuspice, pripremiće dermis za bolje upijanje. Nakon što ste odstranili oštećenja, uzmite manju količinu PsoriFix-a, te blagim pokretima ruke lokalizujte na zahvaćena područja.

Pobrinite se da sva krema ostane na koži, a što manje na prstima. Ostavite kremu da djeluje nekih 15 minuta, jer koži treba dugo vremena da pravilno upije bilo kakvu tečnost u sebe. Za dugotrajne rezultate, morate biti strpljivi i uporni. Zato, procedura treba da se ponovi barem dva puta dnevno i vaša koža će se znatno smiriti, a crvene fleke postepeno nestajati. Iako se u većini slučajeva tako očekuje — zasigurno ne nakon prvog nanošenja.

Uvijek imajte na umu da su iskustva korisnika individualna. Idealno bi bilo da se svaki zdravstveni problem može riješiti u samo jednom danu, ali realnost je drugačija. Osobama koje boluju od blažeg stepena psorijaze će svakako trebati manje vremena da počnu primijećivati rezultate. No, kada se radi o težim slučajevima ovog nemilosrdnog oboljenja, preporučuje se kombinovanje sa fototerapijom, prirodno izlaganje suncu ili oralno upotrebljevanja određenih antibiotika po preporuci ljekara.

Slobodno možemo nazvati PsoriFix kremu jedinstvenom, no da bi se čuda dešavala vi im morate pomoći u tom procesu. Podstaknite djelovanje ovog preparata konzumiranjem prirodnih čajeva za upale, riješite se starih loših navika kao što su cigarete i najvažnije: pripremite svoju psihu da napravi korak naprijed. Takođe, ne zaboravite da primijenjujete i naše savjete, koji će nastaviti niz ukoliko već nisu vaših svakodnevnih rutina.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar